Ana Sayfa Vergi Doktor olarak faaliyet gösteren kişi çocuğunun eğitim masraflarını vergi matrahından indirim konusu...

    Doktor olarak faaliyet gösteren kişi çocuğunun eğitim masraflarını vergi matrahından indirim konusu yapabilir mi?

    230
    0

    Serbest meslek erbabı(doktor) çocuğuna ait kolejden kesilmiş eğitim masrafı faturasında, bu eğitim harcamasının indirim konusu yapılabilmesi için çocuğun değil eğitimin kendisine ait olması gerekmiyor mu?

    GVK 89/2. madde aşağıdadır. Madde metninde belirtilen şartlara göre mükellefin kendisi, eşi ve küçük çocuklarına ilişkin olarak yapılan eğitim ve sağlık harcamaları İNDİRİLİR.

    ” 89/ 2. Beyan edilen gelirin % 10’unu aşmaması , Türkiye’de yapılması ve gelir veya kurumlar vergisi mükellefiyeti bulunan gerçek veya tüzel kişilerden alınacak belgelerle tevsik edilmesi şartıyla, mükellefin kendisi, eşi ve küçük çocuklarına ilişkin olarak yapılan eğitim ve sağlık harcamaları” …


    Kira geliri elde eden kişi, 18 yaşından küçük çocuklarına ait, sağlık harcamalarını (özel hastane) indirim konusu yapabilir mi? 

    GVK 89/2. madde de belirtilen koşullara göre vergi matrahından indirebilir.

    Faturanın Çocuk adına veya Baba adına olmasının önemi yok.

    “GVK 89/2 BEYAN EDİLEN gelirin % 10’unu aşmaması, Türkiye’de yapılması ve GELİR VEYA KURUMLAR VERGİSİ MÜKELLEFİYETİ BULUNAN GERÇEK VEYA TÜZEL KİŞİLERDEN ALINACAK BELGELERLE TEVSİK EDİLMESİ ŞARTIYLA, mükellefin kendisi, eşi ve küçük çocuklarına ilişkin olarak yapılan eğitim ve sağlık harcamaları ” indirim konusu yapabilir.

    Şirket ortağı adına ticari ferdi kaza sigortası ile hayat sigortası yapıldı ve şirketin banka hesabından ödendi. Şirket ortağı ortaklığı olmayan farklı firmada 4a sigortalısı olarak çalışmaktadır. Bu durumda bu sigorta poliçesi ile 4a’lı çalıştığı firmadan gelir vergisi indiriminden yararlanabilir mi?

    Şirket ortağının özel sigortası şirket kasasından veya banka hesabından ödenemez. Yapılan işlem yanlıştır.

    Bir işverene bağlı olarak çalışan ücretlilerin ödediği özel sigorta primi gvk 63/3. Maddedeki koşullara göre gv matrahından indirilir.

    Serbest meslek erbabının yıl içerisinde ödemiş olduğu özel sağlık sigortası primleri yıllık gelir vergisinde kanunen kabul edilebilir gider olarak yazılabilir mi?

    Ödenen primler deftere gider yazılmaz.

    Ancak; Tüm Gelir Vergisi mükellefleri Özel sağlık sigortası prim ödemelerini GVK 89/1. maddedeki koşullara göre indirim yaparlar.

     


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikBordrolu olarak bir şirkette çalışan SMMM için asgari bir ücret tarifesi var mıdır?
    Sonraki İçerikAdi ortaklık sözleşmelerinde konu değişiklik tadili yapılabilir mi?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz