Ana Sayfa Çalışma Hayatı Doğum nedeniyle işten ayrılma talebinde bulunan bir kişi kıdem tazminatı almaya hak...

    Doğum nedeniyle işten ayrılma talebinde bulunan bir kişi kıdem tazminatı almaya hak kazanır mı?

    679
    0
    Doğum nedeniyle işten ayrılma maddesinde işçi kıdem ve işsizik parası alabiliyor mu?

    Kadın işçilerin doğumdan önce 8 ve doğumdan sonra 8 hafta olmak üzere, toplam 16 hafta çalıştırılmamaları esası yer alıyor.

    Çoğu gebeliklerde doğum öncesi izin süresine 2 hafta ekleniyor. İşçinin isteğine ve doktor raporuna dayalı olması koşulu ile doğuma 3 hafta kalana dek çalışılırsa bu durumda doğum öncesi kullanılmayan izin süresi doğum sonrasına aktarılabiliyor. Bu iznin bitiminde yazılı talepte bulunan işçiye, 6 aya kadar ücretsiz izin veriliyor.

    Ayrıca; izin bitiminde işe başlayan işçiye çocuğun 1 yaşına gelmesine dek günde 1,5 saatlik süt izni verilmesi de gerekiyor.

    Yukarıdaki önelleri dikkate alan işçi istifa edebilir. Kıdem, ihbar ve işsizlik ödemesi alamaz.

    Kıdem Tazminatı hesabına hangi ödemeler dahil edilir?



    27103 teşvikinden faydalanan bir sigortalı 18 aylık süreyi doldurduğunda işten çıktığında, farklı bir işyerine girdiğinde 17103 nolu teşvikten faydalanabilir mi?

    Sigortalı Yönünden;

    * 1/1/2018 ila 31/12/2020 tarihleri arasında ise alınmış olmalı

    * Türkiye Iş Kurumuna kayıtlı işsiz olmalı

    * Işe alındıkları tarihten önceki üç aya ilişkin Kurumumuza verilen aylık prim ve hizmet belgelerinde 10 günden fazla 5510 sk 4/1- a,b ve c bentleri kapsamında kayıtlı olmamalı

    * Sigortalının işe alındığı yıldan bir önceki takvim yılında Kuruma bildirilen sigortalı sayısının ortalamasına ilave olarak alınmaları halinde yaralanabilecektir.


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikKamu yararlı vakfa hibe edilen bina için gelir vergisi, damga vergisi ödenmesi gerekiyor mu?
    Sonraki İçerikYabancı ülkelerdeki distribütörlük faaliyetlerinden elde edilen ciro ve primlerin KDV’ye tabi olup olmadığı, ticari deftere kayıt edilip edilmeyeceği

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz