Ana Sayfa Ülkeler Doğu Asya’nın İncisi Japonya Hakkında Bilmedikleriniz!!!

Doğu Asya’nın İncisi Japonya Hakkında Bilmedikleriniz!!!

2674
0

Asya Kıtasında yer alan ve Başkenti Tokyo olan Japonya, Doğu Asya’da bir ada ülkesidir. Büyük Okyanus’ta bulunan Japonya Japon Denizi’nden Çin, Kuzey Kore, Güney Kore ve Rusya’nın doğusuna, kuzeyde Ohotsk Denizi’nden güneyde Doğu Çin Denizi’ne ve Tayvan’a kadar uzanır.

Kobe ülkenin en büyük deniz limanı olup, Narita/Tokyo ve Kansai/Osaka, Kobe, Kyoto en büyük hava limanlarıdır.

Japonya Temsili Demokrasi İle Yönetilmektedir.
Japonya, temsili demokrasi ile yönetilmektedir. Japon Parlamentosu devletin en üst organıdır. Hükümet Parlamentoya karşı sorumludur. Japon İmparatoru Devlet Başkanı’dır. Japonya’da resmi olarak 47 il bulunmakta olup, her ilin bir valisi ve belediye başkanı bulunmaktadır. Yine resmi olmayan özellikle kırsal kesimde birçok bölge mevcuttur.

Dış Ticaret Politikası ve Ekonomi:
Japonya, WİPO’ya (World Intellectual Property Organization) üye konumunda bulunup, yine DTÖ çerçevesince uygulanan kuralları uygulamaktadır.

Japonya’nın yurt dışı yatırımlarının sektörel dağılımı incelendiğinde, imalat sektöründeki yatırımların %32 finans ve hizmet sektörlerinin yer aldığı imalat dışı yatırımların payının ise % 70 seviyesinde olduğu tespit edilmektedir.

İthalat Rejimi:
DTÖ’ye üye olan Japonya’da ithal edilecek ürünlerin güvenlik standartlarına uygunluğu önemli bir konu olup, ithalat rejimi de bu şekilde geliştirilmiştir. İthal edilecek olan ürünün Gümrük Genel Müdürlüğü’ne deklare edilmesi gerekmekte ve gerekli kontroller gerçekleştirildikten ve ilgili ürüne ait gümrük vergileri ödendikten sonra ithalat izni verilmektedir.

İhracat Rejimi:
Japonya’da ürün ihracatı yapacak olan firma veya kişi, ürünün niteliği, miktar, değer, fiyat ve diğer önemli özellikle ile ilgili olarak Gümrük Genel Müdürlüğü’ne bilgi vermesi gerekmekte olup; söz konusu kontrol tamamlandıktan sonra ihracat izni alınabilmektedir.

Tarife Dışı Engeller:
Japonya’da ticarete yönelik resmi engellerin kısıtlı sayıda olmasına karşın, ülkede faaliyet gösteren çeşitli dernekler zaman zaman ülkeye ürünlerin girmesine yönelik faaliyetler gerçekleştirebilmektedir. Yine ülkede hem hava limanlarında hem de önemli deniz limanlarına kiralar oldukça yüksek seviyelerde seyretmekte olup, ürünlerin ülkeye giriş işlemlerinde önemli maliyet artışlarına neden olmaktadır.

Tarım, Japonya’da korunan önemli bir sektör olup, bazı tarım ürünlerinde kota uygulamaları mevcuttur. Hükümet gıda ürünlerinde dışarıya bağımlılığı azaltmaya yönelik stratejiler geliştirdiğinden bu sektörde liberalleşmenin sağlanmasının kısa ve orta vadede mümkün görülmemektedir.

Japonya hakkında bilinmeyen ilginç şeyler ise;
1-
Tokyo Metropolü, 38 milyon nüfusuyla dünyadaki en kalabalık metropol.
2- Japon demiryolları dünyadaki en dakik demiryollarından biri.
3- Japonya’da yoğun saatlerde insanları metroya sığmaları için ittiren görevlilere “Oshiya” adı veriliyor.
4- Sevimli çizgi kahramanlar her yerde görmeniz mümkün.
5- Jamaika’nın yıllık kahve üretiminin %85’ini Japonya ithal ediyor.
6- Çiğ at eti, Japonya’da popüler bir yiyecek.
7- Japonya’nın %70’i dağlardan oluşuyor; ayrıca ülkede 200’den fazla volkan var.
8- Sumo güreşçileri, şişmanlamak için Chankonabe adlı bir yahni yiyorlar.
9- Amazon Yağmur Ormanları’ndan en çok keresteyi Japonya satın alıyor.
10- Bir fugu (balon balığ) şefi olmak 7-10 sene yoğun bir eğitimden geçmeyi gerektiriyor.
11- Ülkede 100 yaş ve üzeri 50.000 insan yaşıyor. Üstelik bu sayı her sene artıyor.
12- Dünyanın en eski şirketi olarak bilinen Kongō Gumi inşaat şirketi 578 yılında kurulmuş ve 2006’da kapanmış.
13- 12. yüzyılda Edo adı ile kurulan Tokyo, “Doğu başkenti” anlamına geliyor.
14- Tokyo’daki Disneyland, ABD dışındaki ilk Disney parkı. Burada 20.000 insan çalışıyor.
15- Tokyo Kulesi, Eyfel Kulesi’nden esinlenilerek inşa edilmiş. Kule, her 5 yılda bir boyanıyor.
16- Geniş bir buzdolabının boyutunda odalar barındıran kapsül oteller Tokyo’nun pek çok yerine yayılmış durumda.
17- Yemekleri şapırdatarak yemek aşçıya iltifat sayılıyor.
18- Titanik’ten sağ kurtulan Masabumi Hosono, gemi batarken Samuray ruhuna ihanet ederek kendini feda etmediği ve kurtulduğu için işini kaybetmiş ve Japon medyası tarafından bir korkak olmakla suçlanmıştı.
19- Ülkede içinden ana yol geçen bir bina var.

Kaynak: Ekonomi Bakanlığı – Vikipedi

Yasal Uyarı: Bu yazıdaki bilgiler sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen bilgilerden yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgilerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.

Önceki İçerikNobelli Ekonomist Uyardı!
Sonraki İçerikYurt Dışından Emeklilik Maaşı Alanların Maaşları Hangi Ülkede Vergilendirilir?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz