GTS Kapsamında Genel İhracat ve İthalat
Ağustos ayında ihracat bir önceki yılın aynı ayına göre % 5,74 oranında azalarak 12 milyar 463 milyon dolar olmuştur.
2020 yılı Ağustos ayında geçen yılın aynı ayına göre;
– İhracat, % 5,74 azalarak 12 milyar 463 milyon dolar,
– İthalat, % 20,64 artarak 18 milyar 776 milyon dolar,
– Dış ticaret hacmi, % 8,52 artarak 31 milyar 239 milyon dolar seviyesine yükselirken,
– İhracatın ithalatı karşılama oranı % 66,4,
– Altın hariç İhracatın ithalatı karşılama oranı ise % 82,9 değerine ulaşmıştır.
Mart ayından itibaren tüm dünyayı hem sosyal hem de ekonomik anlamda çok büyük oranda olumsuz etkileyen Covid-19 salgını nedeniyle dünya ekonomilerinde yaşanan daralmanın olumsuz etkilerinin, hem ülkemizin hem de dünya ekonomilerinin normalleşme sürecine girdiği Haziran ayından itibaren ortadan kalkmaya başladığı görülmektedir.
Haziran ayında başlayan bu olumlu trendin daha da belirgin hale geldiği anlaşılmaktadır. Nitekim, Nisan ayında 8 milyar 975 milyon dolar olan ihracatımız, Mayıs ayında 9 milyar 956 milyon dolar, Haziran ayında 13 milyar 462 milyon dolar, Temmuz ayında 15 milyar 12 milyon dolar ve Ağustos ayında ise 12 milyar 463 milyon dolar olmuştur.
Diğer taraftan, İşlenmemiş veya yarı işlenmiş altın ithalatı hariç tutulduğunda Ağustos ayı ithalatının bir önceki yılın aynı ayına göre % 0,30 oranında azaldığı görülmektedir. Bunun sonucunda da işlenmemiş veya yarı işlenmiş altın dış ticareti hariç olarak bakıldığında Ağustos ayında ihracatın ithalatı karşılama oranı % 82,9 gibi oldukça yüksek bir seviyeye çıktığı anlaşılmaktadır. Ocak-Ağustos dönemine bakıldığında ise bu oran % 83,6 düzeyine yükselmektedir.
Kaynak: T.C. Ticaret Bakanlığı
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.