Ana Sayfa Duyurular Dijital Tarım Pazarında İşlem Hacmi 110 Milyon Lirayı Aştı

Dijital Tarım Pazarında İşlem Hacmi 110 Milyon Lirayı Aştı

513
0

BAKAN PAKDEMİRLİ, G20 TARIM VE SU BAKANLARI TOPLANTISINDA KONUŞTU:

“Herkes İçin Gıda Güvenliği Sağlanmalı”

“Türkiye Olarak Salgın Sürecinde Gerekli Önlemleri Aldık”

“Bilgi Ve Deneyimlerin Paylaşılması Salgının Aşılması İçin Vazgeçilmezdir”

“Dijital Tarım Pazarında İşlem Hacmi 110 Milyon Lirayı Aştı”

Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, video konferans aracılığıyla Suudi Arabistan’ın başkanlığında gerçekleştirilen G20 Tarım ve Su Bakanları toplantısına katıldı.

Türkiye’yi tarım ve su konularında Bakan Pakdemirli’nin temsil ettiği toplantıya 30’un üzerinde tarım ve su bakanının yanı sıra çok sayıda uluslararası kuruluş temsilcisi katılım sağladı.

Toplantıyı organize ettiği için Suudi Arabistan’a şükranlarını sunan Bakan Pakdemirli, tarım ve gıda konusunda bir konuşma yaptı.

Salgının gıda güvenliği, tarım ve suyun sürdürülebilir kullanımıyla ilgili sorumlulukların öneminin bir kez daha ortaya çıktığına işaret eden Pakdemirli, “Bugünkü toplantının Bakanlar Bildirisi kilit önemde birçok konuya değinmektedir ve ben bu konuların hepsinin işbirliği de dâhil olmak üzere kapsamlı bir şekilde ele alınması gerektiğine inanıyorum.” dedi.

Pakdemirli, Türkiye olarak bu kilit konularda gayretle çalışmalarına devam ettiklerini ve son G20 toplantısından beri gıda kaybı ve israfı ve tarımın dijitalleştirilmesine daha fazla vurgu yaptıklarını söyledi.

2050 yılında dünya nüfusunun neredeyse 10 milyara ulaşacağını ve bu nüfusu besleyebilmek için gıda üretiminin %60 artırılması gerektiğini dile getiren Pakdemirli, buna karşın üretim kapasitesinin sınırlı kaldığını bildirdi.

“MAYIS AYINDA GIDANI KORU KAMYANYASINI BAŞLATTIK”

“2015 yılında Türkiye’nin G20 başkanlığı döneminde, gıda kaybı ve israfı meselelerini gıda güvenliğini sağlamanın bir aracı olarak zaten dünya gündemine getirmiştik” diyen Pakdemirli, FAO-Türkiye Ortaklık Programı kapsamında Türkiye ve Orta Asya’da gıda kaybının ve israfının azaltılması bölgesel projesini başlattığını hatırlattı.

Bu proje kapsamında Mayıs ayında “Gıdanı Koru” adında bir kampanya başlattıklarına değinen Pakdemirli, “Bu kampanya ile Türkiye ve FAO, hem ulusal hem uluslararası alanda gıda kaybı ve israfı ile mücadele etmeyi ve toplumsal farkındalığı artırmayı ve bölgesel seviyede iyi uygulamaları yaygınlaştırmayı hedeflemektedir.” diye konuştu.

Bakan Pakdemirli, salgın sebebiyle küresel gıda sisteminin büyük bir stresle yüzleşmek zorunda kaldığını ve gıda zincirinin tamamının da bu durumdan etkilendiğini söyledi.

“SALGIN SÜRECİNDE GEREKLİ ÖNLEMLERİ ALDIK”

Salgının başlangıcında, gıda sanayisiyle yakın irtibatta olmak, perakende sektörünün stok seviyelerini artırmak ve mevsimlik işçilerin ulaşım ve yaşam koşullarını düzenlemek gibi birçok konuda gerekli önlemleri aldıklarını dile getiren Pakdemirli, bu önlemler sayesinde Türkiye’nin göreceli olarak yumuşak bir yayılma sürecini deneyimlediğini belitti.

“HERKES İÇİN GIDA GÜVENLİĞİ SAĞLANMALI”

Ne yazı ki dünyanın tamamın halen alarm halinde olduğunu ve bu durumun bir sure daha devam edecek gibi göründüğünü anlatan Pakdemirli, bu sebeple, herkes için gıda güvenliğinin sağlanması ve uluslararası ticaretin kesintiye uğramadan devam etmesi gerektiğine vurgu yaptı.

“DİJİTAL TARIM PAZARINDA İŞLEM HACMİ 110 MİLYON LİRAYI AŞTI”

Diğer taraftan salgının, çevirimiçi pazarlama metotlarının önemini açığa çıkardığını belirten Pakdemirli, şöyle konuştu:

“Bu yüzden, bu durumu biz tarım sektörüne yansıttık ve Dijital Tarım Pazarı (DİTAP) projesini başlattık. Proje arz ve talep zinciri için web tabanlı bir dijital platform içermektedir. Ve bu platform, küçük çiftçilerden perakende sektöründeki büyük oyunculara kadar geniş bir üye yelpazesi içermekte ve çiftçilerimize birçok yeni fırsat sunmakta ve pazarlama kapasitelerini güçlendirmelerini kolaylaştırmakta ve etkili finansal araçları güçlendirmektedir. Sistem aynı zamanda sözleşmeli tarıma da uygundur. Yalnızca 4 aydır aktif olmasına rağmen Dijital Tarım Pazarı kapsamında yapılan işlem hacmi 14 Milyon dolara yani 110 milyon lirayı aştı.”

“Salgın, su ile ilgili sorunların dünya nüfusu üzerindeki etkilerini daha da kuvvetlendirmiştir” diyen Pakdemirli, “Hepimizin bildiği gibi, suyun, aynı zamanda, Covid-19’a karşı alınan güncel önlemler ve gelecekteki iyileşme ve toparlanma aşamaları için güçlü bir rolü vardır. Suudi Arabistan kendi başkalığında su ve suyun diğer sektörler arasında sağladığı güçlü bağın altını çizmiştir.” dedi.

“ATIKSUDA VİRÜS ÇALIŞMAMIZ BAŞKANLIĞIN EN İYİ UYGULAMALARI RAPORUNDA YER ALDI”

Bakan Pakdemirli, atıksudaki virüs yoğunluğunda beklenmedik artışa karşı zamanında önlemler alabilmek amacıyla erken uyarı sistemi olması için virüsün atıksuda gözetimi üzerine bir çalışma yapmakta olduklarını ve bu çalışmanın Başkanlığın en iyi uygulamalar raporunda yer aldığına dikkati çekti.

Bu platformun dünyanın büyük ekonomilerini temsil ettiğini, bu nedenle G20 ülkeleri tarafından alınan kararların küresel seviyede fark yaratacağına inandığını kaydeden Pakdemirli, bilgi, en iyi uygulamalar ve deneyimin paylaşılmasının su, gıda ve tarım dâhil hayatın her yönüne etki eden salgının aşılması için vazgeçilmez olduğunu da sözlerine ekledi.

DİTAP PROJESİ BÜYÜK BEĞENİ TOPLADI

Toplantıda, küçük ölçekli çiftçilerin gıda güvenliğine yaptığı katkı nedeniyle DİTAP projesi G20 platformunda büyük beğeni topladı.

Su konusunun G20 tarihinde ilk defa gündeme getirildiği toplantıda gıda güvenliği, beslenme, kırsal kalkınma, tarımda dijitalleşme ve sürdürülebilir su yönetimi gibi konuların önemi vurgulandı.

G20 Tarım ve Su Bakanları toplantısı 2021 yılında İtalya’nın dönem başkanlığında yapılacak. Burada da gıda güvenliği, tarım ve kırsal kalkınma konularının G20 gündeminde olması bekleniyor.


Kaynak: T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikBisiklet koruyucu örtüsünün KDV oranı nedir?
Sonraki İçerikYurtlara yemek hizmeti veren firmalar KDV indiriminden faydalanabilir mi?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz