Ana Sayfa Mevzuat Derneklerin kullanmasının yasak olduğu ad ve işaretler

Derneklerin kullanmasının yasak olduğu ad ve işaretler

852
0

Kullanılması yasak olan bazı ad ve işaretler 

  • Derneklerin, mevcut veya mahkeme kararıyla kapatılmış veya feshedilmiş bir siyasî partinin, bir sendikanın veya üst kuruluşun, bir derneğin veya üst kuruluşun adını, amblemini, rumuzunu, rozetini ve benzeri işaretleri ya da başka bir ülkeye ve daha önce kurulmuş Türk devletlerine ait bayrak, amblem ve flamaları kullanmaları yasaktır.
  • Bununla birlikte, Dernek ve Vakıfların Kamu Kurum ve Kuruluşları ile İlişkilerine Dair Kanun uyarınca; dernekler, kamu kurum ve kuruluşların ismini alamaz.
  • 5072 sayılı Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce kurulan dernek ve vakıfların kamu kurum ve kuruluşları ile ilgili almış oldukları isimler ile tüzük ve senetlerindeki kamu görevlilerinin unvanlarını kullanma hakları saklıdır.

Dernek adlarında izin alarak kullanılabilecek kelimeler

Dernek adlarında;
  • Türk,
  • Türkiye,
  • Milli,
  • Cumhuriyet,
  • Atatürk,
  • Mustafa Kemal
kelimeleri ile bunların baş ve sonlarına getirilen eklerle oluşturulan kelimeler, ilgili bakanlıkların görüşü alınmak suretiyle Bakanlığın izni ile kullanılabilir.

İzin için başvuran derneklerde aranacak şartlar 

İzin almak için başvuracak derneklerde aşağıdaki şartlar aranır:
a)En az bir yıldan beri faaliyette bulunması,
b)Amacı ve bu amacı gerçekleştirmek için giriştiği faaliyetler ve yaptığı hizmetler ile gelecekte yapılması düşünülen işlerin; üyelerinin dışında topluma yararlı sonuçlar verecek nitelikte olması,
c)Benzer amaçlı dernekler arasında en çok üyeye sahip olması,
ç)Son üç yıl içinde, kendi üyeleri dışında ulusal veya uluslararası alanda yaptığı en az üç proje veya faaliyetini belgelendirmesi,
d)Yerleşim yerinin bulunduğu il dışında, en az üç ilde şube veya temsilciliğinin bulunması,
e)Bu konuda genel kurulunda karar almış olması.

İzin başvuruları ve gerekli belgeler 

İzin almak için başvuracak derneklerde;
a)(Mülga:RG-30/10/2011-28100)
b)Dernek üye listesi,
c)Derneğin faaliyetleri, yaptığı hizmetler ve gelecekte yapılması düşünülen işler hakkında rapor,
d)İzne tabi kelimelerin kullanılması için genel kurulun aldığı karar örneği.

İzin başvurusunun değerlendirilmesi ve sonucun bildirilmesi 

İlgili valilik, taleple ilgili gerekli araştırmayı yaptıktan sonra, izin talebini valilik görüşü ile birlikte bir ay içinde Bakanlığa gönderir.
Bakanlık, gerekli incelemeyi yaparak, gerektiğinde ilgili bakanlıkların da görüşünü aldıktan sonra başvuruyu karara bağlar. Sonuç, İçişleri Bakanlığınca ilgili valiliğe bildirilir ve valilik tarafından da ilgili derneğe bilgi verilir.

Kaynak: Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikYıllık Gelir Vergisinden İndirilecek Giderler
Sonraki İçerikA.Ş.’lerde noterden yapılan hisse devri sözleşmeleri için damga beyannamesi verilmeli midir?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz