Deri Giyim ve Kürk Giyim Grubu
a) Deri giyim
Deri giyim ürün grubu ihracatımızda 2021 yılı Ocak-Şubat döneminde geçen yılın aynı dönemine göre %18,9 oranında düşüş yaşanmış, ihracatımız 16,1 milyon dolara olarak gerçekleşmiştir.
2021 yılı Ocak-Şubat döneminde deri giyim ürün grubunda Türkiye’nin en büyük ihracat pazarı, 2020 yılı aynı dönemine kıyasla ihracatımızın %17,7 oranında düşerek 2,4 milyon dolar olarak gerçekleştiği Rusya olmuştur. Rusya’nın deri giyim ihracatımız içerisindeki payı %15,3 düzeyindedir.
Fransa, %1,2 oranında düşüş ile Ocak-Şubat döneminde ikinci önemli pazarımız olmuştur. İhracatımızdan %11,9 oranında pay alan Fransa’ya 1,9 milyon dolar değerinde ihracat gerçekleştirilmiştir.
2021 yılı Ocak-Şubat döneminde deri giyim ürün grubunda ihracat yapılan ilk on ülke içerisinde; Kazakistan’a %978,3, İsveç’e %49,5 ve Mısır’a %5,2 oranında ihracat artışları kaydedilmiştir.
2021 yılı Ocak-Şubat döneminde ihracatçılarımız tarafından en fazla ihracat yapılan ilk on ülke içerisinde Almanya, Hollanda, ABD, İtalya ve İngiltere’ye ihracatımız sırası ile %13, %22,8 %49,8, %17,6 ve %8,9 oranında azalmıştır.
b) Kürk giyim
Kürk giyim ürün grubunda, 2021 yılının Ocak-Şubat döneminde geçen yılın aynı dönemine göre %1,2 oranında düşüş yaşanmış, ihracatımız 4 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir.
2021 yılının Ocak-Şubat döneminde kürk giyim ihracatımızda en büyük pazarımızın Kazakistan olduğu görülmektedir. Kazakistan’a yönelik ihracatımızda 1,6 milyon dolarlık bir ihracat hacmi yakalanmış ve bu değerle kürk giyim ihracatımızdan %40,5 pay almıştır.
Kürk giyim ihracatımızda ikinci sırada, %168 oranında artış yaşanmış olan ABD yer almaktadır. Bu ülkeye Ocak-Şubat döneminde 479 bin dolarlık ihracat gerçekleştirilmiştir. ABD’nİn kürk giyim ihracatımız içerisindeki payı %11,9 olarak kaydedilmiştir.
2021 yılı Ocak-Şubat döneminde kürk giyim ürün grubunda ilk 10 ülke içerisinde, Rusya’ya 67,0, Almanya’ya %34,3, İtalya’ya 44,2, İngiltere’ye %23,2, Güney Kore’ye %51,5, Avustralya’ya %34,8 ve Sırbistan’a ise %37 oranlarında ihracat düşüşü yaşanmıştır.
Kaynak: İDMİB / İTKİB
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.