Ana Sayfa Vergi Deprem bölgesindeki alıcılara düzenlenecek faturalarda KDV tevkifatı yapılacak mı?

    Deprem bölgesindeki alıcılara düzenlenecek faturalarda KDV tevkifatı yapılacak mı?

    703
    0

    Gebze’de yer alan demir çelik işi ile uğraşan firma Mücbir sebep ilan edilen Hatay/İskenderun da faaliyet gösteren Demirçelik firmasından Demir Çelik ürünü mal alımı yapacaktır. Bu durumda İskenderun’da yer alan firma satışı yaptığı demirçelik ürünleri için kısmı tevkifat uygulaması gerekir mi?

    KDV Genel Uygulama Tebliğine göre 213 sayılı Kanuna göre, mücbir sebep nedeniyle beyanname verme yükümlülükleri ileri tarihe ertelenen mükelleflerin, mücbir sebep halinde bulunduğu süre içerisinde kısmi tevkifat kapsamındaki ALIMLARINDA tevkifat uygulanmaz. Şu kadar ki, işleme taraf satıcı mükellefin de mücbir sebep kapsamında bulunması halinde, söz konusu alımlarda genel hükümler çerçevesinde tevkifat uygulamasına devam olunur.

    Buna göre mükellefiyet kaydı, mücbir sebep halinin ilan edildiği illerde bulunanlar tarafından kısmi tevkifat kapsamındaki mal/hizmet ALIMLARINDA 6/2/2023 ila 31/7/2023 (bu tarih dâhil) tarihleri arasında KDV tevkifatı yapılmayacak, diğer illerdeki işletmeler tarafından bu kapsamda düzenlenen faturalar tevkifatsız düzenlenecektir.

    SATICININ MÜKELLEFİYET KAYDI DA BU İLLERDE (İSKENDERUN/HATAY) İSE ; KISMİ KDV TEVKİFATI UYGULANACAKTIR.


    KDV Genel Uygulama Tebliği

    2.1.3. Kısmi Tevkifat Uygulaması
    2.1.3.1. Kısmi Tevkifatın Mahiyeti ve Tevkifat Uygulayacak Alıcılar

    213 sayılı Kanuna göre, mücbir sebebin başladığı tarihten sona erdiği tarihe kadar geçen sürede, mücbir sebepten yararlanan mükelleflerin vergi ödevleri ertelenmektedir. Bu kapsamda beyanname verme yükümlülükleri ileri tarihe ertelenen mükelleflerin, mücbir sebep halinde bulunduğu süre içerisinde kısmi tevkifat kapsamındaki alımlarında tevkifat uygulanmaz. Şu kadar ki, işleme taraf satıcı mükellefin de mücbir sebep kapsamında bulunması halinde, söz konusu alımlarda genel hükümler çerçevesinde tevkifat uygulamasına devam olunur.


    Kaynak: KDV GUT,  İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikBa formunda bildirilecek bilgi olması halinde Bs formunu boş da olsa göndermek zorunda mıyız?
    Sonraki İçerik6111 Sayılı SGK teşviki hangi tarihe kadar devam edecek?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz