Ana Sayfa Vergi Deprem bölgesinde yapılan inşaat sözleşmelerinde damga vergisi istisnası var mı?

    Deprem bölgesinde yapılan inşaat sözleşmelerinde damga vergisi istisnası var mı?

    1
    0

    Deprem bölgesinde yapılan inşaat sözleşmelerinde damga vergisi istisnası var mı?

    İnşaat sözleşmeleri ile ilgili herhangi bir damga vergisi istisnası bulunmamaktadır.

    GİB TARAFINDAN HAZIRLANAN 7440 SAYILI KANUNLA DEPREM BÖLGESİNE YÖNELİK VERGİ DÜZENLEMELERİ REHBERİ

     

     

    ***

    BENZER İÇERİK

     

    T.C.

    GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

    İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

    (Mükellef Hizmetleri Diğer Vergiler Grup Müdürlüğü)

     

     

    Sayı :B.07.1.GÎB.4.34.18.01-155[7269.42-2012/2.1.64-4594]-3130                            

    Tarih: 04/12/2012

    Konu : Taşeron Sözleşmesinin 7269 sayılı Kanun kapsamında damga vergisinden istisna olup olmadığı hk.

     

    Îlgide kayıtlı özelge talep formu ve eklerinin incelenmesinden, “… Afet Bölgesi 3. Etap 352 Adet Kalıcı Afet Konutu ile Altyapı ve Çevre Düzenlemesi İnşaatı” işine ilişkin olarak … Ltd. Şti. ile imzaladığınız 15.03.2012 tarihli Taşeron Sözleşmesinin 7269 sayılı Umumi Hayata Müessir Afetler Dolayısıyla Alınacak Tedbirlerle Yapılacak Yardımlara Dair Kanunun 42 nci maddesi kapsamında damga vergisinden istisna olup olmadığı hususunda görüş talep ettiğiniz anlaşılmaktadır.

    488 sayılı Damga Vergisi Kanununun 1 inci maddesinde, bu Kanuna ekli (1) sayılı tabloda yazılı kâğıtların damga vergisine tabi olduğu; 3 üncü maddesinde, damga vergisinin mükellefinin kâğıtları imza edenler olduğu; Kanuna ekli (1) sayılı tablonun “I-Akitlerle ilgili kağıtlar” başlıklı bölümünün A/1 fıkrasında, belli parayı ihtiva eden mukavelenameler, taahhütnameler ve temliknamelerin nispi damga vergisine tabi olduğu hüküm altına alınmıştır. 2009/15725 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile 01/01/2010 tarihinden geçerli olmak üzere Kanuna ekli (1) sayılı tablonun I/A-1 fıkrasındaki kağıtlara ilişkin damga vergisi oranı binde 8,25 olarak belirlenmiştir.

    Diğer taraftan, 7269 sayılı Umumi Hayata Müessir Afetler Dolayısıyla Alınacak Tedbirlerle Yapılacak Yardımlara Dair Kanunun 1 inci maddesinde, deprem (yer sarsıntısı), yangın, su baskını, yer kayması, kaya düşmesi, çığ, tasman ve benzeri afetlerde; yapıları ve kamu tesisleri genel hayata etkili olacak derecede zarar gören veya görmesi muhtemel olan yerlerde alınacak tedbirlerle yapılacak yardımlar hakkında 7269 sayılı Kanun hükümlerinin uygulanacağı; 42 nci maddesinde, 7269 sayılı Kanunun uygulanması dolayısıyla taşınmaz malların alım, satım, ipotek, tapu kadastro işlemleri, yeniden inşa edilecek veya onarılacaklarla ilgili ihale, sözleşme, ruhsatname ve sair işlemlerin ve bu Kanundan faydalanacakların verecekleri beyanname, taahhütname ve yapacakları sözleşmelerin her türlü vergi, resim ve harçtan muaf olacağı hükme bağlanmıştır.

    7269 sayılı Kanunun 42 nci maddesinde yer alan muafiyet hükmünün uygulanmasına ilişkin açıklamaların yapıldığı Bakanlığımızın 16.09.1999 tarihli ve 39086 sayılı genel yazısında, yapılan sözleşme ile öngörülen işin taşerona devredilmesi sırasında düzenlenen sözleşmeler ve bunlara ilişkin işlemlerin damga vergisi ve harçlar yönünden istisna kapsamında olmayacağı hususu açıklanmıştır.

    Yukarıda yapılan açıklamalar çerçevesinde, “… Afet Bölgesi 3. Etap 352 Adet Kalıcı Afet Konutu ile Altyapı ve Çevre Düzenlemesi İnşaatı” işine ilişkin olarak … Ltd. Şti. ile imzaladığınız 15.03.2012 tarihli Taşeron Sözleşmesinin 7269 sayılı Umumi Hayata Müessir Afetler Dolayısıyla Alınacak Tedbirlerle Yapılacak Yardımlara Dair Kanunun 42 nci maddesi kapsamında damga vergisinden istisna edilmesi mümkün bulunmamaktadır.

     

     


    Kaynak: GİB
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikİnternetten satış yapanlar yazar kasa kullanmak zorunda mıdır?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz