Ana Sayfa Çalışma Hayatı Deneme süresi sonrasında 6 ay dolmadan işten çıkartılan çalışana 2 haftalık ihbar...

    Deneme süresi sonrasında 6 ay dolmadan işten çıkartılan çalışana 2 haftalık ihbar tazminatı ödenir

    1
    0

    25 Ocak 2024 tarihinde işe başlayan bir kişi için deneme süresini 3 ay olarak belirlemiştik. Daha sonra Nisan ayında tekrar çıkış ve giriş oldu. Ancak gün kaybı olmadı. Toplamda 4 aydır çalışan birine ihbar ve tazminat hesabı nasıl olmalıdır?

    İhbar süresi 6 aydan az çalışan işçilere 2 haftalık maaş karşılığı ihbar tazminatı ödenir.


    Türkiye’de İhbar Tazminatı ile İlgili Özet Bilgi

    Türkiye’de ihbar tazminatı, iş sözleşmesinin belirli şartlar altında sona erdirilmesi durumunda ödenen bir tazminattır. İşte ana hatlarıyla ihbar tazminatı hakkında bilinmesi gerekenler:

    Uygunluk:

    İhbar tazminatı, iş sözleşmesi feshedilen çalışanların belirli bir süre önceden haberdar edilmesini sağlar.

    İşveren, işçiye iş sözleşmesini sona erdireceğini belirli bir süre önceden bildirmelidir. Aynı şekilde, işçi de işten ayrılacağını belirli bir süre önceden işverene bildirmelidir.

    Bildirim Süreleri:

    İş sözleşmesi feshedilirken uygulanması gereken bildirim süreleri, çalışanın kıdemine göre değişir:

    6 aydan az çalışmış olanlar için 2 hafta,

    6 aydan 1,5 yıla kadar çalışmış olanlar için 4 hafta,

    1,5 yıldan 3 yıla kadar çalışmış olanlar için 6 hafta,

    3 yıldan fazla çalışmış olanlar için 8 hafta.

    Tazminat Miktarı:

    İşveren, ihbar süresine uymadan iş sözleşmesini feshederse, bu süreye karşılık gelen ücret tutarını ihbar tazminatı olarak ödemek zorundadır.

    Aynı şekilde, işçi de iş sözleşmesini bildirim süresine uymadan sona erdirirse, işverene ihbar tazminatı ödemekle yükümlüdür.

    Özel Durumlar:

    İşverenin, ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırı davranışlar nedeniyle iş sözleşmesini feshettiği durumlarda ihbar tazminatı ödenmez.

    İşçi, iş sözleşmesini haklı bir nedenle feshederse (örneğin, sağlık sorunları veya işverenin ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırı davranışları nedeniyle), ihbar tazminatı almaya hak kazanır.

    İhbar tazminatı, işçi ve işveren arasındaki iş ilişkisinin adil bir şekilde sonlandırılmasını sağlamak amacıyla düzenlenmiştir.

     

     


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikÇalışanı kalmayan şirketin SGK dosya kapanışı/ara verme işlemi sistem üzerinden veya SGK’ya bizzat başvuru şeklinde yapılabilir

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz