Ana Sayfa Vergi Demirbaş satışı nedeniyle hesaplanan KDV si çıkan bir mükellef KDV matrah artırımında...

    Demirbaş satışı nedeniyle hesaplanan KDV si çıkan bir mükellef KDV matrah artırımında neye dikkat etmelidir?

    362
    0

    KDV matrah artırımı hesaplanan kdv rakamına bazı aylarda sadece alınan mallar iadesinden kaynaklı veya demirbaş satışı kaynaklı hesaplanan kdv bulunmaktadır. KDV matrah artırım beyanı hangi şekilde vermemiz doğru olur?

    Konu ile ilgili olarak öncelikle aşağıdaki linkde bulunan Genel tebliği inceleyiniz.

    Tebliğde KDV artırımında hangi beyannamelerin nasıl verileceği örnekli olarak açıklanmıştır. 

    Konu ile ilgili olarak aşağıdaki linkde bulunan Genel Tebliği inceleyiniz. https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2021/06/20210614-17.pdf 

    Matrah artırımı ile ilgili kısa notlar; 

    1- Bütün dönemlere KDV beyannamesi vermiş ve dönemlerin hepsinde hesaplanan KDV tutarı olanlar 5/3-a türünden bildirimde bulunacaksınız. 

    2- Bütün dönemlere KDV beyannamesi vermekle birlikte her dönemde hesaplanan KDV si olmayanlar 5/3-b3 türünden bildirimde bulunacaksınız. Sadece bir dönemde hesaplanan KDV si olmayanlar da bu kapsamdadır. 

    3- Bütün dönemlerde KDV beyannamesi vermekle birlikte her dönemde hesaplanan KDV si olmayanlar gelir/kurum yönünden matrah artımı yapmak ve gelir/kurum yönünden esas aldıkları matrahın %18 ile beyan edilen hesaplanan kdv tutarları için o yıla ait oranın çarpılması sonucu bulunan tutarı karşılaştırmak ve yüksek olanı üzerinden KDV artırımı yapmak zorundadır. 

    4- Yıl içinde işe başlayanlar yukarıdaki esaslar dahilinde KDV artırımı yapmak zorundadır. 

    Firma 5. ayda kurulmuş o zaman yıl içinde 12 dönemden az 2 dönemden fazla beyan verenler için kullanılan bildirimi kullanayım diye bir şey yok. Bu bildirim türü yıl içinde beyanname vermesi gerektiği halde hiç beyanname vermeyenler ile ilgilidir.


    Kaynak: ismmmo
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikİhracat yapan firmalar matrah artışında bulunabilir mi?
    Sonraki İçerikTemmuz ayına ait personel yemek ücretlerini sonraki aylarda ücret bordrosuna ekleyebilir miyiz?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz