Defter Beyan Sistemi Duyuruları
Defter-Beyan Sistemini 1/1/2019 tarihinden itibaren kullanmakla yükümlü olan “işletme hesabı esasına göre defter tutan mükellefler” ile “noterler” ve “noterlik görevini ifa ile mükellef olanların” başvuruları www.defterbeyan.gov.tr internet adresi üzerinden veya gelir vergisi yönünden bağlı oldukları vergi dairesi aracılığıyla yapılabilecektir.
“Bilanço usulüne” göre defter tutmakta iken, 1/1/2019 tarihinden itibaren “işletme hesabı esasına” göre defter tutmaya başlayacak olan mükelleflerin Defter-Beyan Sistemini kullanmaları için yapmaları gereken başvuru, gelir vergisi yönünden bağlı bulundukları vergi dairesi/malmüdürlüğü aracılığıyla yapılabilecektir.
“Bilanço usulüne” göre defter tutup aynı zamanda serbest meslek faaliyetinden dolayı “serbest meslek kazanç defteri” tutan mükelleflerin Defter-Beyan Sistemini kullanmaları için yapmaları gereken başvuru, gelir vergisi yönünden bağlı bulundukları vergi dairesi/malmüdürlüğü aracılığıyla yapılabilecektir.
“2018” takvim yılı içerisinde “işletme defteri”ne ilave olarak “envanter defteri” de tasdik ettiren mükelleflerin, “2019” takvim yılında Defter-Beyan Sistemini kullanmaları için yapmaları gereken başvuru, gelir vergisi yönünden bağlı bulundukları vergi dairesi/malmüdürlüğü aracılığıyla yapılabilecektir.
Ticari kazanç faaliyetinden dolayı “işletme hesabı esasına” göre defter tutan mükelleflerden sicil kayıtlarına göre “0001 (yıllık gelir vergisi)”, “0032 (gelir geçici vergi)”, “0003 (gelir vergisi stopaj-muhtasar)” vergi kodları bulunup “0015 (gerçek usulde KDV)” vergi kodu bulunmayanların Defter-Beyan Sistemini kullanmaları için yapmaları gereken başvuru, gelir vergisi yönünden bağlı bulundukları vergi dairesi/malmüdürlüğü aracılığıyla yapılabilecektir.
“Basit usul ticari kazanç” faaliyetinin yanında, “gayrimenkul sermaye iradı”, “menkul sermaye iradı”, “ücret” ve “diğer kazanç ve iratlar”dan da gelir elde eden ve bu duruma bağlı olarak sicil kayıtlarında “0001 (yıllık gelir vergisi)” mükellefiyeti bulunan mükelleflerin Defter-Beyan Sistemini kullanmaları için yapmaları gereken başvuru, gelir vergisi yönünden bağlı bulundukları vergi dairesi/malmüdürlüğü aracılığıyla yapılabilecektir.
“2018” takvim yılında “işletme hesabı esasına” göre defter tutmakla birlikte “2019” takvim yılında “bilanço esasına” göre defter tutacak olan mükellefler, Sistem kapsamında yer almamaları nedeniyle, Defter-Beyan Sistemine başvuru yapmayacaklardır.
“2018” takvim yılında “işletme hesabı esasına” göre defter tutan ve “2019” takvim yılında Defter-Beyan Sistemini kullanmak üzere başvuru yapan ancak başvuru yaptıktan sonra Vergi Usul Kanununun ilgili maddeleri gereğince “2019” takvim yılında “bilanço usulüne” göre defter tutacak olan mükellefler, gelir vergisi yönünden bağlı oldukları vergi dairesine dilekçe ile başvurarak daha önce yaptıkları başvuruları iptal edebileceklerdir.
“2018” takvim yılında Defter-Beyan Sistemini kullanan ve “2019” takvim yılında da bu Sistemi kullanmaya devam edecek olan mükelleflerin, tekrar başvuru yapmasına gerek yoktur. 21.12.22018
Kaynak : https://www.defterbeyan.gov.tr/tr/duyurular
Kaynak: turmob.org.tr
Yasal Uyarı: Bu yazıdaki bilgiler sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen bilgilerden yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgilerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.