Damga vergisi mükellefleri için bazı dönemlerde damga vergisine tabi bir işlemin bulunmaması durumu ortaya çıkabilmektedir. Peki, bu gibi durumlarda damga vergisi beyannamesi verilmesi gerekir mi? İşte konuya dair detaylar.
Damga Vergisi Beyannamesi ve Yasal Yükümlülükler
488 sayılı Damga Vergisi Kanunu‘na göre, belirli kurum ve kuruluşlar tarafından düzenlenen belgeler damga vergisine tabidir. Kanunun 22. maddesi gereğince, Maliye Bakanlığı tarafından belirlenen mükelleflerin her ay içinde düzenledikleri kâğıtlara ilişkin damga vergisini, takip eden ayın 26’sına kadar vergi dairesine beyan etmeleri ve ödemeleri gerekmektedir.
Ancak, her ay düzenli olarak damga vergisine tabi işlemi olmayan mükelleflerin beyanda bulunup bulunmaması gerektiği sorusu gündeme gelmektedir.
Damga Vergisi Beyannamesi Vermek Zorunlu mu?
16 ve 43 Seri No’lu Damga Vergisi Kanunu Genel Tebliğleri ile sürekli damga vergisi mükellefiyeti tesis ettirmesi gereken kurumlar belirlenmiştir. 43 Seri No’lu Tebliğ‘e göre, sürekli damga vergisi mükellefiyeti olan ya da isteğe bağlı olarak mükellefiyet tesis ettiren işletmeler, beyan edilmesi gereken damga vergisi bulunmadığında beyannamelerini verme zorunluluğuna sahip değildir. Ancak, bu durumun bir yazı ile vergi dairesine bildirilmesi gerektiği belirtilmiştir.
Sonrasında yayımlanan 46 Seri No’lu Damga Vergisi Kanunu Genel Tebliği ile birlikte, damga vergisine tabi işlemi olmayan mükelleflerin yazılı bildirim yapma zorunluluğu kaldırılmıştır. Bu düzenleme, işletmelerin gereksiz evrak işleriyle uğraşmasını engellemek ve vergi süreçlerini kolaylaştırmak adına yapılmıştır.
Sonuç
-Sürekli damga vergisi mükellefi olan işletmelerin, damga vergisine tabi bir işlemi olmadığı takdirde beyannamesiz dönemlerde bildirim yapmasına gerek yoktur.
-Vergi dairesine yazılı bildirim yapma zorunluluğu 46 Seri No’lu Tebliğ ile kaldırılmıştır.
-Ancak, mükellefiyetin devam etmesi ve beyan edilmesi gereken bir işlem olması durumunda, ilgili süre içinde beyanname verilmesi gerekmektedir.
Damga vergisine dair yükümlülüklerinizi doğru yönetmek ve cezai yaptırımlardan kaçınmak için güncel mevzuat düzenlemelerini takip etmek büyük önem taşımaktadır.
ÖRNEK ÖZELGE
T.C.
GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı
Gelir Kanunları Diğer Vergiler Grup Müdürlüğü
Sayı : 97895701-155[2018/209]-E.527273 05.06.2018
Konu: Damga vergisine konu işlem olmaması halinde bildirim verilip verilmeyeceği
İlgide kayıtlı özelge talep formunda, sürekli damga vergisi mükellefiyet kaydı açtıracağınız belirtilerek damga vergisine konu muamelelerinizin bulunmadığı dönemlerde damga vergisi beyannamesi verip vermeyeceğiniz hususunda görüş talep edildiği anlaşılmaktadır.
488 sayılı Damga Vergisi Kanununun 22 nci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinde, Maliye Bakanlığınca belirlenen mükellefler, kurum ve kuruluşlar tarafından bir ay içinde düzenlenen kağıtların vergisinin, ertesi ayın yirminci (371 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği uyarınca yirmiüçüncü) günü akşamına kadar vergi dairesine bir beyanname ile bildirileceği ve yirmialtıncı günü akşamına kadar ödeneceği hükme bağlanmıştır.
Ayrıca, 16 ve 43 Seri No.lu Damga Vergisi Kanunu Genel Tebliğlerinde sürekli damga vergisi mükellefiyeti tesis ettirmek zorunda olan kurum ve kuruluşlar sayılmıştır.
Diğer taraftan, 43 Seri No.lu Damga Vergisi Genel Tebliğinde sürekli damga vergisi mükellefiyeti olan veya ihtiyarilik kapsamında olup sürekli damga vergisi mükellefiyeti tesis ettiren mükelleflerin, kanuni süresi içerisinde beyan etmeleri gereken damga vergisinin bulunmaması halinde damga vergisi beyannamesi vermelerine gerek bulunmadığı, ancak keyfiyetin bir yazı ile vergi dairesine bildirilmesi gerektiği belirtilmiştir. Ancak 46 Seri No.lu Damga Vergisi Kanunu Genel Tebliği ile keyfiyetin yazı ile vergi dairesine bildirilmesi zorunluluğu kaldırılmıştır.
Yukarıdaki açıklamalar çerçevesinde, kanuni süresinde beyan edilmesi gereken damga vergisi bulunmaması halinde, damga vergisi beyannamesi verilmesine veya durumun yazı ile bildirilmesine gerek bulunmamaktadır.
…
TAVSİYE EDİLEN İLAVE İÇERİKLER
Kaynak: GİB Özelge
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.