Ana Sayfa Vergi Cüzdanın satışında KDV oranı nedir?

    Cüzdanın satışında KDV oranı nedir?

    657
    0

    %8 ile toptan kumaş alıyor yine %8 ile toptan fermuar alıyor. Kumaşa baskı yapıp fermuar takıyor ve tekstil cüzdan üretip toptan satışla satıyor. Bu durumda kumaştan mamul cüzdanların toptan satışı ve perakende satışı KDV oranı ne olmalı?

    % 18 KDV oranı uygulanır. (KDV 39 nolu Sirküler)

    f) Çanta, Bavul, Valiz vb. Eşya

    Katma değer vergisi oranlarına ilişkin 2002/4480 sayılı Kararnamenin eki II sayılı listenin (B) bölümüne eklenen 20 nci sırada, “Her nevi maddeden mamul çanta, bavul, valiz ve benzerleri,” hükmü yer almaktadır. Aşağıdaki ürünler bu kapsamda değerlendirilmektedir.

    Her nevi maddeden, bavullar, valizler, okul ve evrak çantaları, el çantaları, spor çantaları, erzak çantaları, sırt çantaları, portföyler,
    ( cüzdan , gözlük kılıfları, dürbün mahfazaları , fotoğraf makinesi mahfazası, müzik aletleri mahfazaları, silah ve tabanca, bıçak kılıfları, sigara ve tabaka kutuları mahfazaları ve benzeri mahfazalar hariç).

    Yukarıdaki tanıma göre Parantez içindekiler için % 18 oranı uygulanır Parantez dışındakiler için % 8 uygulanır.

    (II sayılı listenin (B) bölümü 20.sıra)


     Fason işlemlerde tevkifat uygulaması hk.

    T.C.
    GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
     İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI
    Mükellef Hizmetleri Katma Değer Vergisi Grup Müdürlüğü

    Sayı

    :

    39044742-KDV.1-764

    07/04/2014

    Konu

    :

    Tevkifat uygulaması

    İlgide kayıtlı özelge talep formunda, cep telefonu ve tablet bilgisayar kılıfı üretimi faaliyetinde bulunduğunuzu, üretim konusu mamüllere ilişkin bir kısım  işleri fason olarak yaptırdığınızı, bu şekilde yaptırılan işlerin; kendinden yapışkanlı astar kesimi, astar kesimi, deri kesimi, japones (köpük kesimi), sünger (ped) kesimi, kılıf dikimi, deri+jopenes+mukavvanın birleştirilmesi/yapıştırılması (montajı), baskı işçiliği olduğunu belirterek söz konusu işlerde KDV tevkifatı uygulanıp uygulanmayacağı hakkında Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.

    3065 sayılı Katma Değer Vergisi (KDV) Kanununun 9 uncu maddesi ile vergi alacağının  emniyet altına alınması amacıyla vergiye tabi işlemlere taraf olanları vergi alacağının ödenmesinden sorumlu tutma konusunda Bakanlığımıza yetki verilmiştir.

    Bu yetkiye dayanarak yayımlanan 117 Seri Nolu KDV Genel Tebliğinin 3.2.7.bölümünde; fason olarak yaptırılan tekstil ve konfeksiyon işleri, çanta ve ayakkabı dikim işleri ve bu işlere aracılık hizmetlerinde alıcılar tarafından 5/10 oranında KDV tevkifatı uygulanacağı hükme bağlanmıştır

    3.2.7.2.1 Tevkifat kapsamına;

    “- deriden mamul giyim eşyalarına ilişkin fason işler de dahil olmak üzere fason tekstil ve konfeksiyon işleri (perde, halı, mobilya kumaşı ve örtüsü, havlu, oto koltuk kumaşı, çuval ve benzerleri ile bunların imalinde kullanılacak iplik veya kumaşa verilen fason hizmetler dahil),

    – fason çanta, kemer, cüzdan ve benzerleri ile ayakkabı (terlik, çizme ve benzerleri dahil) dikim işleri (söz konusu malların dikimi dışında tadil ve onarım şeklinde ortaya çıkan hizmetler hariç)

    – bu işlerle ilgili aracılık hizmetleri

    girmektedir.

    ….

    3.2.7.2.2 Fason imalatın şartı, imal edilecek mal ile ilgili ana hammadde başta olmak üzere hammaddelerin fason iş yaptıranlarca temin edilmesidir.

    Bu çerçevede, tekstil ve konfeksiyon sektöründeki boya, apre, baskı ve kasarlama işlerinde, boya ve kimyevi maddelerin işi yaptıranlar tarafından temin edilip, bu işleri yapanlara verilmesi halinde tevkifat uygulanacak; boya ve kimyevi maddelerin bu işleri yapanlar tarafından temin edilip kullanılması halinde tevkifat yapılmayacaktır.

    Ütüleme, çözgü, haşıl, dikim, kesim, kapitone, tıraşlama, zımpara, şardon, yakma, ram, nakış ve benzeri bütün işler tevkifat uygulamasına tabidir. Ancak, bu işler boya, baskı, apre ve kasarlama işlerinin bir unsuru veya tamamlayıcısı olarak onlarla birlikte yapılıyorsa, aynı faturada gösterilmeleri kaydıyla bu işler tevkifat uygulaması bakımından boya, baskı, apre ve kasarlama hizmetleri gibi işlem görecektir.

    Fason olarak yapılan yıkama ve kurutma işlerinde de yardımcı malzemelerin işi yaptıranlar tarafından temin edilip bu işleri yapanlara verilmesi halinde tevkifat uygulanacaktır. Presleme işinin yıkama ve kurutma işlerinin bir unsuru veya tamamlayıcısı olarak birlikte yapılması ve aynı faturada gösterilmesi halinde tevkifat uygulanacaktır. Presleme işinin yıkama ve kurutma işinden ayrı olarak yapılması durumunda tevkifat uygulanmayacaktır.

    Fason olarak yaptırılan kapitone işlerinde astarın üzerine sadece elyaf veya elyafla birlikte tül veya tela tatbik edilmektedir. Sadece elyaf tatbik edilen hallerde elyafın, elyaf ile birlikte tül veya telanın tatbik edildiği hallerde elyaf ile tül veya elyaf ile telanın fason iş yaptıranlar tarafından temin edilip fason iş yapanlara astar ile birlikte verilmesi halinde tevkifat uygulanacak, astar hariç yukarıda sayılanların fason iş yapanlarca temin edilip kullanılması halinde ise tevkifat uygulanmayacaktır.

    Fason işlerde mamul bir bütün olarak imal ettirilebileceği gibi, üretim aşamaları itibariyle kısmi olarak fason iş yaptırılması da mümkündür.

    Örnek 1:Bir konfeksiyon firmasının pazarlayacağı gömleklerin kumaşını, kesimini, dikimini ayrı ayrı firmalara fason olarak yaptırması halinde her bir kısmi iş, tevkifat uygulaması kapsamına girecektir.

    Fason iş yapanların, başkalarına fason iş yaptırmaları, her iki fason iş bakımından tevkifat uygulamasına engel değildir.”

    açıklamaları yer almaktadır.

    Öte yandan, 60 No.lu KDV Sirkülerinde konuyla ilgili detaylı açıklamalara yer verilmiştir.

    Buna göre, cep telefonu ve tablet bilgisayar kılıfı üreten fırmanızın, bu eşyaların üretimi sırasında fason olarak yaptırmış olduğu, kendinden yapışkanlı astar kesimi, astar kesimi, deri kesimi, japones (köpük kesimi), sünger (ped) kesimi, kılıf dikimi, deri+jopenes+mukavvanın birleştirilmesi/yapıştırılması (montajı), baskı işçiliği hizmetleri, 117 Seri No.lu KDV Genel Tebliğinin 3.2.7. başlıklı bölümüne göre 5/10 oranında KDV tevkifatına tabidir.


    Kaynak: GİB, İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikEYT dolayısı ile emeklilik müracaatında bulunan personellere kıdem tazminatı ödemesi yapılması mecburi mi?
    Sonraki İçerikSite makbuzu ile ödenen gayrimenkul tadilat harcamalarını kira gelirinden indirebilir miyiz?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz