Ana Sayfa Çalışma Hayatı Cumartesi çalışma olmayan işyerlerinde fazla mesai nasıl hesaplanır?

Cumartesi çalışma olmayan işyerlerinde fazla mesai nasıl hesaplanır?

3138
2
İşyerimizde çalışma saatleri hafta için 08:00-18:00 arasındadır.
Cumartesi çalışma yoktur.
Bir işçi maaşı 4.000 TL cumartesi ve pazar günü 4’er saat mesai yapmıştır.
Nasıl hesaplanmalı oranları ne olmalıdır?

Aylık ücretle çalışan işçilerin, çalışmadığı hafta ve genel tatil günü ücreti çalışılan günlerin ücretiyle birlikte aylık ücret şeklinde 30 gün olarak ödenmektedir.

Çalışılan hafta tatil günü için ise, ayrıca aylık brüt ücretin 1/30’unun 1,5 katı(%50 artırımlı) ücret tutarında hafta tatili çalışma ücreti adı altında, çalışılan her genel tatil günü için ise, ayrıca aylık brüt ücretin 1/30’ı (bir günlük) tutarındaki genel tatil çalışma ücretinin ödenmesi gerekmektedir (4857/41-46-48-49.m.)

 


Kaynak: İsmmmo
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikLtd.Şti.’lerin Tahsil Edilemeyen Amme Borçlarından Kimler Sorumludur?
Sonraki İçerikYabancı Uyruklu Doktorlar Türkiye’de Çalışabilir Mi?

2 YORUMLAR

    • Merhaba,

      Fazla mesainin nasıl hesaplanacağına ilişkin açıklamalara aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.
      https://www.muhasebenews.com/fazla-calismalarda-ucret-hesaplamasi/

      Özet olarak;
      Fazla çalışma; 4857 sayılı İş Kanunu 41. Maddeye göre normal çalışma süresi olarak kabul edilen 45 saatin aşıldığı çalışma süresine denir.

      Fazla çalışma ücretleri hafta içi ve hafta sonu için farklı oranlarla hesaplanır.

      Fazla çalışma ücreti hesaplanırken;
      – Hafta içi yapılan fazla çalışma saatleri için, ücretin yüzde elli (%50) yükseltilerek hesaplanır.
      – Hafta sonu yapılan fazla çalışma saatleri için, ücretin yüzde yüz (%100) yükseltilerek hesaplanır.
      – Resmi Tatil ve Bayram Tatillerinde ise ücretin yüzde yüz (%100) yükseltilerek hesaplanır.

      4857 sayılı Yasanın 63. “Genel bakımdan çalışma süresi haftada en çok kırk beş saattir.

      Aksi kararlaştırılmamışsa bu süre, işyerlerinde haftanın çalışılan günlerine eşit ölçüde bölünerek uygulanır. Fazla saatlerle çalışmak için işçinin onayının alınması gerekir.

      Zorunlu nedenlerle veya olağanüstü durumlarda yapılan fazla çalışma ve fazla sürelerle çalışma için bu onay aranmaz. Fazla çalışma süresinin toplamı bir yılda iki yüz yetmiş (270) saatten fazla olamaz.

      Her bir saat fazla çalışma için verilecek ücret normal çalışma ücretinin saat başına düşen miktarının yüzde elli (%50) yükseltilmesi suretiyle ödenir.

      Haftalık çalışma süresinin sözleşmelerle kırk beş saatin altında belirlendiği durumlarda yukarıda belirtilen esaslar dâhilinde uygulanan ortalama haftalık çalışma süresini aşan ve kırk beş saate kadar yapılan çalışmalar fazla sürelerle çalışmalardır.

      Fazla sürelerle çalışmalarda, her bir saat fazla çalışma için verilecek ücret normal çalışma ücretinin saat başına düşen miktarının yüzde yirmi beş (%25) yükseltilmesiyle ödenir.

      Fazla çalışma veya fazla sürelerle çalışma yapan işçi isterse, bu çalışmalar karşılığı zamlı ücret yerine, fazla çalıştığı her saat karşılığında bir saat otuz dakikayı, fazla sürelerle çalıştığı her saat karşılığında bir saat on beş dakikayı 6 ay içerisinde ücretinden kesinti olmadan serbest zaman olarak kullanabilir.
      https://www.muhasebenews.com/calisma-gununde-fazla-mesai-yapan-personelin-mesai-ucreti-nasil-hesaplanir/

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz