TÜRMOB
Mevzuat Sirküleri 17.12.2020/221
Covid-19 Gerekçeli 2020/Ekim Ayı ve Öncesine Ait Yersiz Yararlanılan Kısa Çalışma Ödemeleri Terkin Edildi
ÖZET
Covid-19 kaynaklı kısa çalışma uygulamalarına ilişkin olarak;
− 2020/Ekim ayı ve öncesine ait olan, − 17/11/2020 tarihi itibariyle tahsil edilememiş olan,
− İşverenlerin hatalı işlemlerinden kaynaklanmış olan,
Fazla ve yersiz ödemeler terkin edilecektir.
(COVID-19) GEREKÇELI KISA ÇALIŞMA UYGULAMALARI KAPSAMINDAKI FAZLA VE YERSIZ ÖDEMELERIN TERKININE İLIŞKIN USUL VE ESASLAR
7256 sayılı Torba Kanun’la 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanununa eklenen geçici 29 uncu maddesinde; “Yeni Korona virüs (Covid-19) sebebiyle işverenlerin yaptıkları zorlayıcı sebep gerekçeli kısa çalışma başvurularının alınması, değerlendirilmesi ve ödenmesine ilişkin işlemler hakkında Bakanlık ve Kurum personeline herhangi bir sorumluluk yüklenemez. Bu kapsamda 2020 Ekim ayı ve öncesi döneme ait işverenlerin hatalı işlemlerinden kaynaklanan fazla ve yersiz ödemelerden bu maddenin yürürlük tarihi itibarıyla tahsil edilmemiş olanlar terkin edilir. Tahsil edilenler iade veya mahsup edilemez.” hükmüne yer verilmiştir.
4447 sayılı Kanunun geçici 29’uncu maddesi 17/11/2020 tarihi itibarıyla yürürlüğe girmiş olup anılan bu çerçevede Ekim ayı ve öncesi dönemlere ait işverenlerin hatalı işlemlerinden kaynaklanan fazla ve yersiz ödemelerin terkin işleminin nasıl yapılacağına dair usul ve esaslar ilgili mevzuat bölümünde belirtilen İŞKUR genelgesi ile açıklanmıştır.
Buna göre;
1) Fazla ve yersiz ödemenin terkin edilebilmesi için;
− Yeni Korona virüs (Covid-19) kaynaklı zorlayıcı sebep gerekçeli kısa çalışma uygulamalarına ilişkin olmalıdır.
− Fazla ve yersiz ödeme oluşturma işleminin hangi tarihte yapıldığına bakılmaksızın ödeme dönemi 2020 yılı Ekim ayı ve öncesi döneme ait olmalıdır.
− 17/11/2020 tarihi itibarıyla tahsil edilmemiş olmalıdır.
− İşverenlerin hatalı işlemlerinden kaynaklanmış olmalıdır.
2) (Covid-19) gerekçeli kısa çalışma uygulamaları kapsamındaki fazla ve yersiz ödemeler, işverenin hatalı işlemi olup olmadığına veya hangi tarihte tahsil edildiğine bakılmaksızın tahsil edildikten sonra iade veya mahsup edilemeyecektir.
3) Denetim raporlarına istinaden oluşan fazla ve yersiz ödemeler ile kısa çalışma uygulanan dönemde 4857 sayılı Kanunun 25 inci maddesinin birinci fıkrasının (II) numaralı bendinde yer alan sebepler hariç olmak kaydıyla işveren tarafından işçi çıkartılmasından kaynaklanan fazla ve yersiz ödemeler işverenlerin yaptığı hatalı işlemlerden kaynaklı olarak kabul edilmeyecektir.
Kaynak: TÜRMOB Mevzuat Sirküleri
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.