Ana Sayfa Vergi Çiftçiden fındık alımı yapacak olan Vakıf müstahsil makbuzu düzenleyebilir mi?

    Çiftçiden fındık alımı yapacak olan Vakıf müstahsil makbuzu düzenleyebilir mi?

    294
    0

    Vakıf olan bir mükellefimiz, çiftçi kaydı olan köylüden fındık alımı yapacak bunun için müstahsil makbuzumu kesmesi gerekiyor? gider makbuzumu kesmesi gerekiyor. (vakıflar müstahsil makbuzu kesebilir mi?)

    Vakıf tüzel kişiliği müstahsil makbuzu düzenlemez. Vakfın iktisadi işletmesi var ise kurumlar vergisi mükellefi olarak müstahsil makbuzu düzenler. Vakıf tüzel kişiliği ticaret ile iştigal edemez. Vakıf senedindeki işlemleri yapar.


    Kamu menfaatine yararlı derneklerin KDV ve ÖTV karşısındaki durumu hakkında özelge

    T.C.

    GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

    ANKARA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

    (Mükellef Hizmetleri KDV ve Diğer Vergiler Grup Müdürlüğü)

    Sayı

    :

    84974990-130[14017-2014-20]-896

    19/09/2014

    Konu

    :

    Kamu menfaatine yararlı derneklerin KDV ve ÖTV karşısındaki durumu

    İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, derneğinizin kamu menfaatine yararlı dernek statüsünde olduğu belirtilerek mal ve hizmet alımlarında KDV Kanunu ve ÖTV Kanunu karşısındaki durumunuza ilişkin Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.

                A) 3065 Sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu Uygulaması:

    Katma Değer Vergisi Kanununun 1/1 maddesinde, ticari, sınai, zırai ve serbest meslek faaliyeti çerçevesinde Türkiye’de yapılan teslim ve hizmetlerin katma değer vergisine tabi olduğu; bu faaliyetlerin kanunların veya resmi makamların gösterdiği gerek üzerine yapılmasının ve bunları yapanların hukuki statü ve kişiliklerinin işlemlerin mahiyetini değiştirmeyeceği ve vergilemeye engel teşkil etmeyeceği hüküm altına alınmış bulunmaktadır.

    Öte yandan, aynı Kanunun “Sosyal ve Askeri Amaçlı İstisnalarla Diğer İstisnalar” başlığı altında düzenlenen 17 nci maddesinde “1. Kültür ve Eğitim Amacı Taşıyan İstisnalar: Genel ve katma bütçeli daireler, il özel idareleri, belediyeler, köyler, bunların teşkil ettikleri birlikler, üniversiteler, döner sermayeli kuruluşlar, kanunla kurulan kamu kurum ve kuruluşları, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları, siyasî partiler ve sendikalar, kanunla kurulan veya tüzelkişiliği haiz emekli ve yardım sandıkları, kamu menfaatine yararlı dernekler, tarımsal amaçlı kooperatifler ve Bakanlar Kurulunca vergi muafiyeti tanınan vakıfların:

    a) İlim, fen ve güzel sanatları, tarımı yaymak, ıslah ve teşvik etmek amacıyla yaptıkları teslim ve hizmetleri,

    b)Tiyatro, konser salonu, kütüphane, sergi, okuma ve konferans salonları ile spor tesisleri işletmek veya yönetmek suretiyle ifa ettikleri kültür ve eğitim faaliyetlerine ilişkin teslim ve hizmetleri,…”

    katma değer vergisinden istisna edilmiştir.

    Diğer taraftan, katma değer vergisinden istisna edilen işlemleri düzenleyen,  Kanunun 17/2-b maddesinde, genel ve katma bütçeli dairelere, il özel idarelerine, belediyelere, köylere, bunların teşkil ettikleri birliklere, kamu menfaatine yararlı derneklere, Bakanlar Kurulunca vergi muafiyeti tanınan vakıflara bedelsiz olarak yapılan her türlü mal teslimi ve hizmet ifalarının katma değer vergisinden istisna olacağı belirtilmiştir.

    Buna göre, 16.16.1983 tarih ve 2847 sayılı Kanun kapsamında kamu menfaatine yararlı dernek statüsünde bulunan derneğinize bedelsiz olarak yapılacak her türlü mal teslimi ve hizmet ifaları KDV Kanunu’nun 17/2-b maddesi hükmü uyarınca vergiden müstesna olup, bedeli karşılığında yapılacak mal teslimi ve hizmet ifaları ise KDV ‘ye tabi olacaktır.

                B) 4760 Sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanunu Uygulaması:

    4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununun 1 inci maddesine göre, Kanuna ekli (I) sayılı listedeki malların ithalatçıları veya rafineriler dahil imal edenler tarafından teslimi, (II) sayılı listedeki mallardan kayıt ve tescile tabi olanların ilk iktisabı, (II) sayılı listedeki mallardan kayıt ve tescile tabi olmayanlar ile (III) ve (IV) sayılı listelerdeki malların ithalatı veya imal ya da inşa edenler tarafından teslimi, (I), (II) ve (IV) sayılı listelerdeki mallar ile (II) sayılı listedeki mallardan kayıt ve tescile tabi olmayanların özel tüketim vergisi uygulanmadan önce müzayede yoluyla satışı bir defaya mahsus olmak üzere özel tüketim vergisine tabi bulunmaktadır.

    Dolayısıyla, mezkur Kanunun 1 inci maddesi gereğince, ÖTV kapsamına giren mallar, Kanuna ekli listelerde yer alan mallarla sınırlandırılmış olup, bahse konu listelere göre hizmetler ÖTV’nin konusu kapsamına girmemektedir.

    Ayrıca, ÖTV uygulamasına ilişkin istisna düzenlemelerine esas itibariyle mezkur Kanununun 5, 6, 7 ve 7A maddelerinde yer verilmiş olup, söz konusu maddelerde derneklere bedelsiz veya bedeli karşılığında yapılacak mal teslimleri ile ilgili olarak herhangi bir istisna hükmüne yer verilmemiştir.

    Buna göre, mezkur Kanuna ekli listeler kapsamındaki malların ÖTV mükellefleri tarafından Derneğinize teslimi veya Derneğinizce ithali genel hükümler çerçevesinde ÖTV’ye tabi olacaktır. Söz konusu işlemin bedelli veya bedelsiz olması ve Derneğinizin “kamu menfaatine yararlı dernek” statüsünde olması bu yönde işlem tesisine engel teşkil etmeyecektir.


    Kaynak: GİB, İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikİşletmeye kayıtlı ve tapuda garaj olarak görünen yerin KDV oranı ne olacaktır?
    Sonraki İçerikYurt dışından alınan ürün geliştirme hizmeti faturası için KDV2 ve stopaj bildirilecek mi?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz