Ana Sayfa Vergi Cayma bedelini gider olarak yazma imkanımız var mıdır? Cayma bedeli üzerinden KDV...

    Cayma bedelini gider olarak yazma imkanımız var mıdır? Cayma bedeli üzerinden KDV hesaplanır mı?

    Kira sözleşmesi devam etmekte iken, işyeri sahibinin talebi üzerine işyerinin boşaltılması karşılığında alınan bedelin herhangi bir mal teslimi veya hizmet ifası karşılığında alınmış bir bedel olmayıp bir nevi cayma bedeli olması nedeniyle söz konusu bedel üzerinden KDV hesaplanmasına gerek bulunmamaktadır.

    780
    0

    TTNET’ in müşteriye fatura ettiği cayma bedelini gider olarak yazma imkanımız var mıdır? yoksa kkeg mi yapılmalıdır?

    KKEG olarak kayıtlara alınır.


    Cayma bedeli üzerinden KDV hesaplanıp hesaplanmayacağı

    Sayı: 79690095-130-9
    Tarih: 03/09/2013

    T.C.

    GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

    AYDIN VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

    Vergi ve Anlaşmalar Uygulama Müdürlüğü

     

    Sayı

    :

    79690095-130-9

    03/09/2013

    Konu

    :

    Cayma bedeli üzerinden KDV hesaplanıp hesaplanmayacağı  

                İlgide kayıtlı özelge talep formu ve eklerinin incelenmesinden; …Vergi Dairesi Müdürlüğünün … vergi kimlik numarasında mükellefiyet kaydınızın bulunduğu; … Emlak A. Ş. . ile … .2011 tarihinde 5 yıllığına yapılan kira sözleşmesinin taraflar arasında imzalanan … 2013 tarihli Fesih ve İbra Protokolü ile sona erdiğini; yapılan protokol gereği, fesih nedeniyle şirketinizin beklenen gelir kaybı, kirada bulunduğu yere yaptığı demirbaş ve sarf malzemeleri giderleri yeni kiralanacak yere yapılacak taşınma giderleri, yeni bir oyun kiti ithali, yeni işyerinin tadilat işleri, şirketinizin faaliyetine ara vermek zorunda kalmasından dolayı uğrayacağı gelir kaybı ve personel giderleri için … TL ödendiği belirtilerek, söz konusu bedelin katma değer vergisine tabi olup olmadığı hususunda bilgi istediğiniz anlaşılmaktadır.

                3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun 1 inci maddesinde ticari, sınaî, zirai faaliyet ve serbest meslek faaliyeti çerçevesinde Türkiye’de yapılan teslim ve hizmetler ile bu maddenin 3 üncü bendinde sayılan teslim ve hizmetlerin katma değer vergisine tabi olduğu hükme bağlanmıştır.

                Buna göre, işlemin katma değer vergisine tabi olabilmesi için bir teslim veya hizmetin bulunması ve söz konusu teslim veya hizmetin katma değer vergisinin konusuna giren işlemlerden olması gerekmektedir.

                Konuya ilişkin açıklamaların yer aldığı 60 No.lu KDV Sirkülerinin “1.2. Tazminatlar” başlıklı bölümünde, herhangi bir teslim veya hizmetin karşılığı olarak ortaya çıkmayan tazminat ve benzeri ödemelerin prensip olarak KDV’nin konusuna girmediği, bu kapsamda, işin sözleşme şartlarına uygun yapılmaması, işin verilen süre içerisinde tamamlanmaması, sözleşmenin feshedilmesi gibi nedenlerle tazminat, cayma bedeli vb. adlarla yapılan cezai şart mahiyetindeki ödemelerin, herhangi bir teslim veya hizmetin karşılığını teşkil etmediğinden, KDV ye tabi tutulmayacağı belirtilmiştir.

                İlgi dilekçenize konu olayda, kira sözleşmesi devam etmekte iken, işyeri sahibinin talebi üzerine işyerinin boşaltılması karşılığında alınan bedelin herhangi bir mal teslimi veya hizmet ifası karşılığında alınmış bir bedel olmayıp bir nevi cayma bedeli olması nedeniyle söz konusu bedel üzerinden KDV hesaplanmasına gerek bulunmamaktadır.

                Bilgi edinilmesini rica ederim.

     


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikTutar içermeyen iş sözleşmeleri için damga vergisi ne olmalıdır?
    Sonraki İçerikTeknoloji merkezinde bulunan firmanın ortaklarına ödediği ücret ödemeleri üzerinden yapılacak istisnalar

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz