Ana Sayfa Çalışma Hayatı Çalışma İzninde Belirtilen İşlerin Dışında Çalışmak Yasak!!!

    Çalışma İzninde Belirtilen İşlerin Dışında Çalışmak Yasak!!!

    1490
    0

    Yabancı çalışma izin kartında numaraları yazılan ve burada açıklamaları yapılan şerhlere uyulması zorunlu olup, aksi halde doğacak kanuni ve cezai işlemlerden işveren ve/veya yabancı personel sorumlu olacaktır.

    Buna göre;
    1- Bu belge ile çalışma izni verilen yabancı personel, 3458 sayılı Mühendislik ve Mimarlık Hakkında Kanun gereğince, Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde mühendislik, mimarlık ve şehir plancılığı unvanı ile istihdam olunamaz, imzayla sanat icra edemez, bu unvanları kullanarak rey veremez ve imza da koyamaz.

    2- Bu belge ile çalışma izni verilen yabancı, 1136 sayılı Avukatlık Kanununun 3. maddesi gereğince Türkiye’de Avukatlık Mesleğini icra edemez.

    3- Bu Belge, 2527 sayılı Kanun kapsamında düzenlenmiş olup, ilgili meslek odasına üyelik kaydının yapılması halinde geçerlilik kazanacaktır.

    4- Bu belge, yabancı uyruklu pilot ve teknisyenlerin lisanslarını Türkiye’de geçerli kılan Ulaştırma Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünden alınacak Validasyon Belgesi ile birlikte geçerlidir.

    5- Bu belge ile çalışma izni verilen yabancı, ilgili kanunlarla Türk Vatandaşlarına hasredilmiş bulunan meslek ve görevleri icra edemez.

    6- Bu belge ile çalışma izni verilen yabancı, 6197 sayılı Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Kanunun 2’nci maddesi uyarınca, Türkiye’de Eczacılık mesleğini icra edemez.

    7- Yabancı mühendis ve mimarlara verilen çalışma izni, 6235 sayılı TMMOB Kanununun 36’ncı maddesi uyarınca en geç 1 ay içinde ilgili Oda’ya geçici üyelik kaydını yaptırmak/uzatmak koşuluyla geçerlilik kazanacaktır.

    8- İşbu belge ile çalışma izni verilen yabancı 6343 sayılı Veteriner Hekimliği Kanununun 2’nci maddesi gereğince Türkiye’de veteriner hekimliği mesleğinin icra edemez.

    9- İşbu belge ile çalışma izni verilen yabancı şahıs 1219 sayılı Tababet ve Şuabatı San’atlarının Tarzı İcrasına Dair Kanun uyarınca Türkiye’de diş hekimliği mesleğini icra edemez.

    10- İşbu belge ile çalışma izni verilen yabancı 815 sayılı Kabotaj Kanunu gereğince Türkiye karasuları dâhilinde Kaptanlık mesleğini icra edemez.

    11- Çalışma izni uzatma başvurusunda bulunulurken; şirket ortağı sıfatı ile ulusal ekonomiye ve yerel iş gücünün istihdamına olan katkılarının kanıtlanması ve ulusal mevzuata ilişkin yükümlülüklerin yerine getirilmesi zorunludur.

    12- Çalışma izni verilen şirket ortağı/sahibi yabancının işyerinde, her ay en az 5 (beş) Türk vatandaşı istihdamı zorunlu olup, ilk 6 aylık sürede bu zorunluk aranılmamaktadır. Çalışma izin süresinin 7’inci ayından itibaren bu koşulun yerine getirilmesi gerekmektedir. Aksi takdirde çalışma izni uzatım talebi karşılanmayacaktır.

    13- İşbu Belge ile çalışma izni verilen yabancının, 4857 sayılı İş Kanunu’nun 71’inci maddesi ve bu maddeye dayalı olarak çıkartılan Çocuk ve Genç İşçilerin Çalıştırılma Usul ve Esasları Hakkındaki Yönetmelik hükümleri çerçevesinde çalıştırılmaları zorunlu olup, aksi durumun tespiti halinde gerekli yasal ve idari yaptırımlar uygulanacaktır.

    14- Sirk firmalarının Türkiye turnesinde bulunması halinde yabancı personel listesinin görev yapılacak il Emniyet makamlarına bilgilendirilmesi zorunludur.

    15- Çalışma İzin Belgesi, 4817 sayılı Kanunun 12’nci maddesi uyarınca yabancının akademik ve mesleki yeterliliklerinin tamamlanması için “ön izin” olarak verilmiştir.

    Kaynak: Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı

    Yasal Uyarı: Bu yazıdaki bilgiler sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen bilgilerden yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgilerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.

    Önceki İçerikBilançonun İçeriğinde Hangi Kalemler Bulunur?
    Sonraki İçerikTTK’ya Göre Envanter Nedir? Nasıl Yapılır?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz