Ana Sayfa Çalışma Hayatı Çalışma İzin Başvurusu Nasıl Yapılır?

Çalışma İzin Başvurusu Nasıl Yapılır?

766
0

ÇALIŞMA İZNİ BAŞVURUSU

6735 sayılı Uluslararası İşgücü Kanunu uyarınca ülkemizde yabancı uyruklu bir şahsı çalıştırabilmek için Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığından çalışma izni alınması zorunludur. Türkiye’de çalışmak/çalıştırılmak istenilen yabancıların uyruğunda bulunduğu veya yasal olarak ikamet ettiği ülkedeki T.C. dış temsilciliğine giderek çalışma vizesi başvurusunda bulunması ve oradan kendisine verilecek olan 16 haneli referans numarasını Türkiye’deki işverenine bildirmesi, işvereninin de bu referans numarasını kullanarak Bakanlığımıza e-devlet kapısı üzerinden çalışma izni başvurusu yapması gerekmektedir. Ancak, Türkiye’de en az altı ay süreli ve geçerliliği devam eden ikamet izni bulunan yabancılar için ilgili işverenlerce yurtiçinden e-devlet kapısı üzerinden çalışma izni başvurusu yapılabilir. İşveren tarafından internet üzerinden yapılacak başvuru için;

1. Öncelikle Bakanlığımızın https://birim.ailevecalisma.gov.tr/uigm adresindeki internet sitesine girerek yabancı çalıştırabilmek için işyerlerinin sağlaması gereken kriterleri inceleyiniz. Bu kriterleri sağlıyorsanız başvuru yapmaya başlayabilirsiniz.

2. İlk olarak Bakanlığımız sistemine işyeri kaydınızı oluşturacak olan SGK e-bildirge kullanıcınızın kendi adına elektronik imzasının olduğunu kontrol ediniz.

3. Başvuruya başlamadan önce çalıştırmayı planladığınız yabancı ile iş sözleşmesi imzalayınız. İş sözleşmesi örnekleri Bakanlığımızın internet adresinde mevcuttur https://birim.ailevecalisma.gov.tr/uigm/contents/belgeler/ornek-dilekce (Yurtdışı başvurularda bu sözleşmenin önceden taraflarca imzalanarak çalışma vizesi talep edilirken Dış temsilciliğimize sunulmuş olması gerekir.)

4. Çalışma izni başvurusuna geçmeden önce e-bildirge kullanıcınız tarafından www.turkiye.gov.tr üzerinden Bakanlığımızın Yabancı Çalışma İzni uygulamasına girilerek işyeri kaydı oluşturulması gerekmektedir. İşyeri kaydı, gerekli bilgi ve belgelerin girilmesinden sonra açılacak Taahhütnamenin elektronik imza ile imzalanması ile tamamlanacaktır.

5. İşyeri kaydı oluşturulduktan sonra bu işyeri üzerinden e-bildirge kullanıcısı veya onun yetkilendireceği (Bu yetkilendirme sistem üzerinden yapılacaktır.) bir kişi e-imzası ile çalışma izni başvurusu yapabilir.

6. E-izin uygulamasının sol menüsünde yer alan “Başvuru Yap” sekmesine girildikten sonra yabancının statüsü/durumu ile ilgili başvuru seçeneğini seçmeniz ve ilerleyen sekmelerde istenen bilgi ve belgeleri adım adım doldurarak tüm sekmeleri tamamlamanız gerekmektedir. (Sekmede yer alan bilgileri tam olarak doldurduğunuzu sekme başlığının yanında çıkacak olan yeşil onay işaretinden anlayabilirsiniz.

7. Tüm bilgi ve belge girişleri tamamlandıktan sonra en son aşamada başvurunuzu kaydedebilir veya onaylayabilirsiniz. Onayla butonuna tıklayarak açılacak olan dilekçe, başvuru formu ve taahhütnameyi elektronik imza ile imzalamanız halinde başvurunuz tamamlanmış ve değerlendirilmek üzere Bakanlığımıza ulaşmış olacaktır. Bunun dışında Bakanlığımıza göndermeniz gereken herhangi bir bilgi ve belge bulunmamaktadır.

8. Başvurunuzun değerlendirilmesi sürecinde gerektiğinde Bakanlığımızca e-posta ile bilgilendirileceksiniz. Ayrıca E-izin uygulamasının sol menüsünde yer alan “Başvuru Takip” sekmesine girerek başvurunuzun son durumu ile ilgili bilgi alabilirsiniz.

9. Başvurunuz Bakanlığımızca Olumlu değerlendirildiği takdirde gerekli harçları yatırmanız için e-posta ile bilgilendirileceksiniz. Yurtdışından yapılan çalışma izin başvurularında gerekli harç, değerli kağıt bedeli ve diğer ücretler yabancı şahıs tarafından ilgili dış temsilciliğimize bizzat yatırılacaktır.

10. Harç ve değerli kağıt bedeli yatırılmış olan çalışma izin başvuruları Bakanlığımızca onaylanarak çalışma iznine dönüşür ve basılan çalışma izin kartları PTT kargo ile işyeri adresinize gönderilir.

11. Yurtiçinden yapılan başvurularda çalışma izni başlangıç tarihini izleyen 30 gün içinde, yurtdışından yapılan başvurularda ise yabancının yurda giriş tarihinden itibaren 30 gün içinde SGK sigortalı girişinin, en az Bakanlığımıza beyan edilmiş ücret üzerinden, yapılması zorunludur.


Kaynak: Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikÇalışma İzni için İşyeri sicil numarası girildikten sonra “Bilgileri getir” butonuna basıldığında işyeri bilgileri gelmiyor. Sebebi ne olabilir?
Sonraki İçerikÇalışma İzni Başvurumu tamamladım. Başvuru numaramı nereden görebilirim?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz