Ana Sayfa Çalışma Hayatı Çalışan personellerimizi ihtiyaç olduğunda çalıştırmak istediğimizde personellerimizle nasıl bir iş sözleşmesi yapmamız...

Çalışan personellerimizi ihtiyaç olduğunda çalıştırmak istediğimizde personellerimizle nasıl bir iş sözleşmesi yapmamız gerekir? Kısmi süreli çalışacaklarından SGK eksik gün bildirimlerini nasıl yapmalıyız?

759
0
Çalışan personellerimizi ihtiyaç olduğunda çalıştırmak istediğimizde personellerimizle nasıl bir iş sözleşmesi yapmamız gerekir?
Kısmi süreli çalışacaklarından SGK eksik gün bildirimlerini nasıl yapmalıyız?


Bir firmamız krizden dolayı tam ay çalışamamakta iş ve ihtiyaç olduğunda bazı personelleri çalıştırmak istiyor.
Part-time sözleşme imzalatmamız mı daha uygun olur, çağrı usulü sözleşme mi?

Ayrıca eksik günlerle ilgili SGK kayıtlarında hangi kodla beyan gerekir? Eksik gösterilecek günlerle ilgili personellerin GSS ödemesi gerekir mi?

 

Bu durumda çağrı üzerine yapılan iş sözleşmesi ya da puantaja dayalı iş sözleşmesi yapmanızı işçilerinde yazılı onayının alınması gerektiğini belirtmek isterim.

Eksik gün nedeni de yapmış olduğunuz sözleşmeye göre ya 06 kısmi istihdam ya da 07 puantaja dayalı olacaktır.

Eksik günler için GSS primi doğar ancak Resmi Gazete’ de yayınlanan Torba Kanun ile 30 günden az çalışan şu çalışanlar hakkında genel sağlık sigortalılığı açısından düzenlemeler yapıldı:

Kısmi süreli veya çağrı üzerine çalışanlar,

Ay içerisinde günün bazı saatlerinde çalışıp, çalıştığı saat karşılığında ücret alanlar,

Ev hizmetlerinde 10 gün ve daha fazla süreyle çalışanlar. Yapılan düzenleme sigortalının bakmakla yükümlü olunan kişi olması veya olmamasına göre değişmektedir,

Yukarıda sayılan sigortalılardan ay içerisinde 30 günden az çalışanların başka bir genel sağlık sigortalısının bakmakla yükümlü olunan kişisi olmamaları halinde durum değişmektedir. Bu durumda söz konusu sigortalılar eksik günlerine ilişkin genel sağlık sigortası primi ödemek zorunda olacaklardır.

 

 

 


Kaynak: İsmmmo
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


BENZER İÇERİKLER

Kısmi süreli çalışma saatini geçen işçi için ücret bordrosu ve SGK bildirimleri nasıl yapılır?

Çağrı Üzerine Çalışma Ne Demektir?

SGK işe giriş bildirimini yaparken kısmi süreli veya çağrı üzerine ya da ev hizmetlerinde çalışanlar için özel bir bildirim gerekiyor mu?

 

Önceki İçerikİthalatta Kota ve Tarife Kontenjanı İdaresine İlişkin Tebliğ (No: 2019/4)
Sonraki İçerikİhracat, Transit Ticaret, İhracat Sayılan Satış ve Teslimler ile Döviz Kazandırıcı Hizmet ve Faaliyetlerde Vergi, Resim ve Harç İstisnası Hakkında Tebliğ (İhracat: 2017/4)’de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (İhracat: 2019/4)

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz