Ana Sayfa Çalışma Hayatı Cafe ve restoranlara Nisan ve Mayıs aylarında SGK teşviki uygulanacak mı?

    Cafe ve restoranlara Nisan ve Mayıs aylarında SGK teşviki uygulanacak mı?

    Ciro kaybı desteği

    1146
    0

    Lokanta çalışanlarının Nisan ve Mayıs ayı sgk primlerinin devlet tarafından ödenmesinin uygulaması nasıl olacak ve emekli çalışan personeller de bu uygulamadan faydalanabilecek mi?

    Lokanta ve restoranlarda Nisan ve Mayıs aylarında normalleşme ve ücretsiz izin uygulaması kapsamında sigorta primi desteğinden yararlanamayan lokanta ve kafe çalışanlarının prim yüklerini üstlenecek ve ayrıca bunlara kişi başı 1.500 lira nakdi ödeme yapılacağı yönünde açıklama yapılmış olup konuya ilişkin genelge henüz yayınlanmamıştır.

    03.11.2020 tarihinde işe girişi olan bir işçi 01.04.2021 tarihinde ücretsiz izne ayrılmıştır. Bu tarihe kadar kesintisiz çalışmıştır. Önceki dönem sgk hizmet dökümüne bakılmıştır. Prim günleri işsizlik sigortası hakkı için yeterlidir. Bu işçi son güncel değişikliklerle kçö veya pandemi nakdi ücret desteği alabilir mi?

    KÇÖ sonlandı. 

    NÜD için 17.04.2020 öncesi işe girişli olmalıdır. 

    İşyeriniz cafe ve restoran türünde ise yeni nisan ve mayıs ayı ücretsiz izin için yeni düzenlemeye ilişkin yasal düzenlemeyi beklemeniz gerekmektedir.

    _______________________________________________________________________

    Ciro Kaybı Desteği Ödemeleri

    Bilindiği üzere Koronavirüs (Covid-19) salgınından olumsuz etkilenen yiyecek ve içecek sektöründe faaliyet gösteren lokanta, restoran ve kafe gibi işletmelere ciro kaybı desteği verileceği açıklanmıştır.

    Konuyla ilgili Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Cumhurbaşkanı Kararı ve Tebliğ gereğince;

    2019 takvim yılından önce ya da 2019 takvim yılında başladığı işine devam eden ve 27 Ocak 2021 tarihi itibariyle faal mükellefiyeti bulunan,

    2019 takvim yılındaki cirosu 3 milyon Türk Lirası ve altında olup söz konusu yıldaki cirosuna oranla 2020 takvim yılındaki cirosu %50 ve üzerinde bir oranda azalan,

    Yiyecek ve içecek alanında faaliyet gösteren (NACE 56 genel faaliyet sınıflandırması koduna sahip) katma değer vergisi mükellefiyeti olan işletmelere esas faaliyet konusu üzerinden yalnız bir kez faydalanmak üzere,

    2.000 Türk Lirasından az ve 40.000 Türk Lirasından fazla olmamak üzere cirosunun azalan tutarının %3’ü oranında,

    Ciro kaybı desteği ödemesi yapılacaktır.

     Bununla birlikte; gelir kaybı desteği (daha önce 3323 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile yürürlüğe giren) ile ciro kaybı desteğini (3506 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile yürürlüğe giren) birlikte hak eden işletmelere ödemeler, gelir kaybı desteği mahsup edilerek yapılacaktır. Ciro kaybı desteğinin gelir kaybı desteğinden fazla olması halinde, fazlaya ilişkin tutar hak sahibine ödenecektir.

    Ciro kaybı desteği başvuruları, bu desteği alma hakkına sahip işletmelerimizin yasal temsilcileri tarafından E-Devlet üzerinden “Ciro Kaybı Desteği Başvurusu” başlığı altındaki hizmet kullanılmak suretiyle 19 Şubat 2021 tarihinde başlamış olup, 12 Mart 2021 Cuma günü itibariyle ödemeler hak sahiplerine yapılmaya başlanmıştır.

    Ciro kaybı desteğine başvuruların 31 Mart 2021 Çarşamba günü Saat 23.59’a kadar yapılabileceği belirlenmiş olmakla birlikte, ticaret erbabından gelen talepler dikkate alınarak ciro kaybı desteğinden yararlanma şartlarını taşıyan fakat süresi içinde destek başvurusunda bulunamayan kişiler için destekten yararlanma koşulları aynı kalmak kaydıyla 30 Nisan 2021 Cuma günü saat 23:59’a kadar başvuru imkanı verilmiştir.

     


    Kaynak: İsmmmo
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir.Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikTaşınmazlar ve İştirak Hisseleri ile Kurucu Senetleri, İntifa Senetleri ve Rüçhan Hakları Satış Kazancında Kurumlar Vergisi İstisnası
    Sonraki İçerikVergi mükellefi olmayan kişilerden alınacak cep telefonu için düzenlenecek gider pusulasında KDV hesaplanmalıdır?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz