Ana Sayfa Vergi Tüm satışlarında e-fatura ve e-arşiv faturası düzenleyen mükelleflerin aynı zamanda faaliyetlerinde seyyar...

    Tüm satışlarında e-fatura ve e-arşiv faturası düzenleyen mükelleflerin aynı zamanda faaliyetlerinde seyyar pos cihazı kullanmaları durumunda, bu seyyar pos cihazlarının YN ÖKC olması zorunlu mu?

    17
    0

    483 no.lu tebliğin 6. Maddesine istinaden tüm satışlarında e-fatura ve e-arşiv faturası düzenleyen mükelleflerin aynı zamanda faaliyetlerinde seyyar pos cihazı kullanmaları durumunda, bu seyyar pos cihazlarının YN ÖKC olması zorunlu mu?

    483 Sıra No.lu VUK Genel Tebliğinin 6. maddesinde belirlenen işletme büyüklüğü ölçüleri ile ödeme kaydedici cihaz veya fatura düzenleyen sistem sayısı koşullarını sağlamak şartıyla dilekçe ile anılan tebliğde belirlenen şartları sağladığını gösteren tevsik edici bilgi ve belgelerle birlikte, gelir veya kurumlar vergisi yönünden bağlı olduğu vergi dairesine (merkez vergi dairesi) yazılı olarak başvuruda bulunan mükelleflere bildirimin vergi dairesi kayıtlarına girdiği tarihten itibaren ÖKC kullanma muafiyeti getirilmiştir.Ayrıca anılan tebliğin 6. Maddesinin 3. Fıkrasında “Bu maddenin birinci fıkrası kapsamına dahil olarak tüm satışlarında e-Fatura veya e-Arşiv Fatura düzenleyen mükelleflerin, söz konusu e-Fatura ve e-Arşiv Faturalarında, mal satışları ile hizmet ifalarının tahsilat işlemlerinde kullandıkları banka vb. kuruluşlara ait EFT-POS cihazlarından gerçekleştirilen tahsilata ilişkin müşteri slibinde yer alan temel bilgilere, e-Fatura ve e-Arşiv Fatura uygulamalarına ilişkin teknik kılavuzlarda belirtildiği şekilde yer vermeleri gerekmektedir.” denilmektedir.

    Söz konusu tebliğin 6. Maddesindeki şartları sağlamanız halinde ÖKC kullanımından muaf tutulmakla birlikte mevcut seyyar poslarınızı kullanmanızın önünde bir engel bulunmamaktadır. ÖKC kullanımından muaf olmanız halinde Seyyar pos cihazlarının EFT-POS özellikli YN ÖKC ile değiştirme zorunluluğu bulunmamaktadır.

    Muafiyet koşullarının ihlal edilmemesi için, tüm satış işlemlerine e-Fatura ve/veya e-Arşiv fatura verilmesi gerektiğinden, sahip olunan YN ÖKC’lerden müşterilere ÖKC fişi düzenlenmemesi, sadece bilgi fişi mahiyetindeki belgelerin düzenlenmesi gerekmektedir.


    T.C.

    GELİR İDARESİ   BAŞKANLIĞI

    SAKARYA VERGİ   DAİRESİ BAŞKANLIĞI

    (Mükellef   Hizmetleri Grup Müdürlüğü)

    Sayı: 41931384-195[1-2015-4]-8

    19/02/2016

    Konu: Tahsilat amaçlı kullanılması düşünülen seyyar banka   POS cihazı için ikinci bir YN ÖKC kullanma zorunluluğu olup olmadığı Hk.

    Başkanlığımıza vermiş olduğunuz ilgide kayıtlı özelge talep formunuzda; traktör alım-satım ve perakende yedek parça satış faaliyeti ile uğraştığınız, firmanızda sabit olarak kullanılması gereken yeni nesil ödeme kaydedici cihaz haricinde sadece tahsilat amacıyla kullanmayı düşündüğünüz seyyar pos cihazı için ikinci bir yeni nesil ödeme kaydedici cihaz kullanma zorunluluğunuzun bulunup bulunmadığı hususunda Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.

    426 sıra No’ lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinin 2 numaralı bölümünün son paragrafında, Vergi Usul Kanununun mükerrer 257′ nci maddesiyle Bakanlığımıza tanınan yetkiye istinaden satışı yapılan malları aynen veya işlendikten sonra satışını yapanlar dışındaki kimselere satan veya aynı kimselere hizmet veren birinci ve ikinci sınıf tüccarlara (perakende teslimde bulunan veya hizmet ifa eden) Vergi Usul Kanununa göre fatura vermek zorunda olmadıkları mal satışları veya hizmet ifalarının belgelendirilmesinde (06.12.1984 tarihli ve 3100 sayılı Katma Değer Vergisi Mükelleflerinin Ödeme Kaydedici Cihazları Kullanmaları Mecburiyeti Hakkında Kanuna göre kullanmak zorunda oldukları ödeme kaydedici cihazların yerine) Yeni Nesil Ödeme Kaydedici Cihazları kullanma mecburiyeti getirilmiştir.

    Anılan Genel Tebliğin 4 numaralı bölümünde;

    “a) 3100 sayılı Katma Değer Vergisi Mükelleflerinin Ödeme Kaydedici Cihazları Kullanmaları Mecburiyeti Hakkında Kanun ve ilgili mevzuatına göre ödeme kaydedici cihaz kullanmak zorunda olan mükelleflerden, faaliyetlerinde seyyar EFT-POS cihazı kullananlar 01.10.2013 (427 Sıra No.lu VUK. Tebliği ile belirlendi)  tarihinden itibaren yeni nesil ödeme kaydedici cihazlardan EFT-POS özellikli cihazları kullanmak zorundadırlar. Kapsama dâhil olan mükelleflerin, mezkûr tarihten sonra kullandıkları tüm seyyar EFT-POS cihazlarının yeni nesil ödeme kaydedici cihaz özelliği bulunmalıdır. …

    açıklamaları yer almaktadır.

    Bu nedenle, yukarıda yapılan açıklamalardan da anlaşılacağı üzere; ödeme kaydedici cihaz kullanma mecburiyeti kapsamına giren mükellefler, perakende mal satışları veya hizmet ifaları ile ilgili olarak müşterinin ayağına gitmek suretiyle nakit/kredi kartıyla yapacakları tahsilatlarda seyyar banka POS’u değil, EFT-POS özellikli yeni nesil ödeme kaydedici cihazları kullanmak zorunda olduklarından, anılan Kanun kapsamına girmeniz sebebiyle faaliyetinizde tahsil amaçlı olarak kullanmayı düşündüğünüz seyyar POS cihazının yerine EFT-POS özelliği olan yeni nesil ödeme kaydedici cihazları kullanmanız gerekmektedir.


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikYabancı ülke vatandaşının sahip olduğu Türkiye’deki gayrimenkul için kira stopajı ödenir mi?
    Sonraki İçerik15 yıl 3.600 gün şartlarını dolduranlardan hangileri kıdem tazminatı alabilir?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz