Ana Sayfa Dünya Bulgaristan’da İşsiz Sayısı 400.000’in Üzerine Çıktı

    Bulgaristan’da İşsiz Sayısı 400.000’in Üzerine Çıktı

    624
    0

    8 Aralık 2020-7 Mart 2021 döneminde ülke genelinde yeni kayıtlı işsiz sayısı 67.700’den biraz fazla. Aynı dönemde istihdam bürolarına kayıtlı işsizler arasından istihdam edilenlerin sayısı 47.400’ün biraz üzerindeydi (yani 20.000 daha az). Covid-19 salgını nedeniyle gözlemlenen işgücü piyasasında ülkede yeni kayıtlı işsizlerin sayısına göre çalışmaya başlayanların sayısının arttığı görülüyor.

    1-7 Mart 2021 döneminde illere göre işe girenlerin analiz sonuçları, çoğunun başkent Sofya (1100’den fazla kişi), Filibe (1000’den biraz fazla kişi) ve Varna (900’den biraz fazla kişi) illerinde işe başladığını gösteriyor.

    Ulusal İstatistik Enstitüsü ve İstihdam Ajansı’nın gözlem yoluyla elde ettiği verilere göre, 30 Aralık 2019’dan 2020’nin sonuna kadar yeni kayıtlı işsizler 418.000’den biraz fazla ve bu dönemde işe girenlerin sayısı neredeyse 250.000 kişi. Bu, ülkemizde geçtiğimiz yıl işsiz sayısının yaklaşık 170.000 kişi olduğu anlamına geliyor.

    İstihdam Ajansı’nın verilerine göre, Bulgaristan’da 2020 sonu itibariyle bir iş pozisyonu için ortalama 9 kişi rekabet ediyor. İşsiz sayısı boş pozisyon sayısından çok daha fazla. Krizin en kötü döneminde işsiz sayısı her gün binlerce kişinin işsiz kalmasıyla patlama yaptı. İş dünyası Bulgaristan’da işgücü piyasasında olup biteni oldukça şok edici olarak nitelendirdi.

    Geçen yılın sonunda ve bu yılın başında bazı sektörlerde işletmelerin kapatılması işgücü piyasasını sert bir şekilde vurdu. Bazı işletmeler iflas etti ve diğerleri ise iflasın eşiğine geldi. İşten çıkarılanların çoğu ticaret, oto bakım ve servis, otelcilik ve restorancılık sektörlerinde çalışıyorlardı.

    İstihdamı sürdürmek için uygulanan kriz karşıtı önlemler beklenen sonuçları vermedi ve birçok kişi işini kaybetti. Yardımlar, en ihtiyaç duyan şirketlere ulaşmadı ve işçilere ödenen tazminat tutarı düşüktü.


    Kaynak: T.C. Ticaret Bakanlığı / Filibe Ticaret Ataşeliği
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikDeğerli Konut Vergisinin %90.5’i İstanbul’dan
    Sonraki İçerikDevlet desteği alan eski hükümlüler üretici olup seracılığa başladı

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz