BSMV’li olarak kesilen bir satış faturasının ( Mükerrer BSMV ödememek adına) iade faturası nasıl kayıtlara alınmalıdır?
İade faturasını düzenleyecek mükellef BSMV mükellefi değil ise; Düzenlenecek iade faturasında BSMV hesaplanmaz.
Özel hastanelerce yapılan hizmetler için kesilen faturaların iadesi
T.C. MANİSA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü
|
||||
Sayı |
: |
85373914-130[53.01.21]-79 |
20/08/2013 |
|
Konu |
: |
Özel hastanelerce yapılan hizmetler için kesilen faturaların iadesi |
İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, özel sağlık sigorta şirketleri ile yaptığınız anlaşmalar uyarınca vermiş olduğunuz sağlık hizmetlerine ilişkin olarak düzenlenen faturaların daha sonra içerik veya tutar gibi nedenlerden ötürü bir üst yazı ile tarafınıza iade edildiği, iade edilen bu faturaların yerine yeni faturaların düzenlendiği, özel sigorta şirketlerinin KDV mükellefiyetlerinin bulunmaması nedeniyle iade faturası düzenleyemedikleri belirtilerek, söz konusu iade işlemlerinin VUK ve KDV mevzuatı karşısındaki durumu hakkında Başkanlığımız görüşü sorulmaktadır.
3065 sayılı Katma Değer Vergisi (KDV) Kanununun 17/4-e maddesinde, Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi (BSMV) kapsamına giren işlemler ve sigorta aracılarının sigorta şirketlerine yaptığı sigorta muamelelerine ilişkin işlemleri KDV’den istisna edilmiştir.
Aynı Kanunun 35 inci maddesinde, malların iade edilmesi, işlemin gerçekleşmemesi, işlemden vazgeçilmesi veya sair sebeplerle matrahta değişiklik vuku bulduğu hallerde, vergiye tabi işlemleri yapmış olan mükelleflerin bunlar için borçlandığı vergiyi; bu işlemlere muhatap olan mükelleflerin ise indirme hakkı bulunan vergiyi değişikliğin mahiyetine uygun şekilde ve değişikliğin vuku bulduğu dönem içinde düzeltebileceği hüküm altına alınmıştır.
Konuya ilişkin açıklamaların yer aldığı 116 Seri No.lu KDV Genel Tebliğinde;
“…
Sadece BSMV kapsamındaki işlemleri yapanların satın aldıkları malları kısmen ya da tamamen iade ettiklerinde ya da kendilerine karşı ifa edilen hizmetin bedelinde çeşitli nedenlerle “azalma” şeklinde bir değişiklik vuku bulduğunda bu değişikliklere ilişkin KDV nin düzeltilmesi konusunda aşağıdaki şekilde hareket edilmesi uygun görülmüştür.
Buna göre, sadece BSMV kapsamındaki işlemleri yapanların KDV mükelleflerinden fatura ve benzeri belge karşılığında temin ettikleri malların kısmen veya tamamen iade edilmesi halinde iade amaçlı bir belge (dekont vb.) düzenlenerek bu belgede;
– Malın alış faturasının tarih ve numarası belirtilecek,
– İade edilen kısma ilişkin tutar KDV dâhil olarak gösterilecek,
– Belgeye, “İşbu belge …Seri No.lu KDV Tebliğinin .. bölümüne göre iade edilen mallara ilişkin olarak düzenlenmiştir. % … KDV dâhildir.” açıklaması yazılacaktır.
Malın iadesine ilişkin bu belgede toplam bedel içerisinde gösterilen KDV malı iade eden firma tarafından KDV beyannamesi ile beyan edilmeyecek, gelir/kurumlar vergisi bakımından belgede yer alan KDV dâhil toplam bedel hasılat olarak dikkate alınacaktır. Malın iade edildiği firma ise mal bedeli içindeki KDV tutarını iç yüzde yoluyla hesaplayacak ve genel hükümler çerçevesinde “indirilecek KDV” olarak dikkate alacaktır.
Öte yandan, sadece BSMV kapsamındaki işlemleri yapanların fatura ve benzeri belge karşılığında temin ettikleri hizmetler ile ilgili olarak, işlemin kısmen ya da tamamen gerçekleşmemesi, işlemden hizmet ifası başlamadan veya bir kısım hizmet ifa edildikten sonra vazgeçilmesi gibi nedenlerle matrahta değişiklik meydana gelebilmektedir. Değişiklik matrahın tamamen ortadan kalkması ya da matrahta azalma şeklinde ortaya çıkabilmektedir. Bu durumlarda da KDV düzeltmesi yukarıdaki açıklamalara uygun olarak mal iadelerinde olduğu gibi gerçekleştirilecektir.”
açıklamalarına yer verilmiştir.
Buna göre sağlık hizmeti vermiş olduğunuz özel sağlık sigorta şirketlerince, matrahta azalma meydana getiren değişikliklere ilişkin olarak yukarıda yer alan açıklamalar çerçevesinde düzenlenen belgede yer alan hizmet bedeline ait KDV tutarının tarafınızca iç yüzde yoluyla hesaplanarak genel hükümler çerçevesinde “indirilecek KDV” olarak dikkate alınması mümkün bulunmaktadır.
…
Kaynak: GİB, İSMMMO
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.