Ana Sayfa Duyurular BSMMMO: Pandemi etkisini sürdürürse işten çıkarma yasağı da uzayabilir

BSMMMO: Pandemi etkisini sürdürürse işten çıkarma yasağı da uzayabilir

513
0

BSMMMO BASIN BÜLTENİ

Pandemi nedeniyle şu anda iş sözleşmelerinin feshinin 17 Kasım 2020 tarihine kadar yasak olduğunu söyleyen Prof. Dr. Nurşen Caniklioğlu, “Cumhurbaşkanı, fesih yasağını 30 Haziran 2021 tarihine kadar uzatmaya yetkili. Pandemi etkisini güçlü şekilde devam ettirirse, fesih yasağının süresinin de uzatılabileceği kanaatindeyim” dedi.

Bursa Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası’nca (BSMMMO), Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nurşen Caniklioğlu’nun sunumunda, ‘Pandemi Döneminde İş Sözleşmelerinin Sonlandırılması’ konulu online seminer düzenlendi. BSMMMO Başkanı Doğan Yılmaz’ın açılış konuşmasıyla başlayan ve meslek mensuplarının online olarak dinlediği seminerdeki sunumuna, “Koronavirüs pandemisi nedeniyle iş ve sosyal hayatta olağanüstü bir dönemden geçiyoruz” diyerek başlayan Prof. Dr. Nurşen Caniklioğlu, “Çalışma yaşamına büyük etkileri olan bu salgın hastalık, pek çok tedbir alınmasını gerektirmiştir. Bu bağlamda, bir yandan işverenlerin kısa çalışma yapması teşvik edilerek işçilerine ücret ödemekte zorlanabilecek işverenlerin işçi çıkarmada bu dönemi atlatabilmelerine olanak sağlanmış, diğer yandan işçiler de belirli ölçüde gelir güvencesine kavuşturulmuştur” dedi.

İŞÇİLERİN İŞSİZ KALMASI ENGELLENİYOR

Bu süreçte, iş sözleşmelerinin feshinin sınırlı bazı istisnalar dışında yasaklandığını ve işçilerin işsiz kalmasının engellendiğini kaydeden Prof. Dr. Nurşen Caniklioğlu, ilgili kanun maddelerine ilişkin şu bilgileri verdi: “Bu amaçla iki farklı kanunda iki farklı düzenleme yapılarak fesih yasağı öngörülmüştür. Bunlardan ilki 4447 sayılı kanunun geçici 23. maddesinde öngörülen fesih yasağı, diğeri ise 4857 sayılı İş Kanunu’nun geçici 10. maddesinde öngörülen fesih yasağıdır.  İş Kanunu’nun geçici 10. maddesine göre; her türlü iş veya hizmet sözleşmesi bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren üç ay süreyle, diğer kanunların ilgili hükümlerinde yer alan ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller ve benzeri sebepler, belirli süreli iş veya hizmet sözleşmelerinde sürenin sona ermesi, işyerinin herhangi bir sebeple kapanması ve faaliyetinin sona ermesi, ilgili mevzuatına göre yapılan her türlü hizmet alımları ile yapım işlerinde işin sona ermesi halleri dışında işveren tarafından feshedilemez.”

30 HAZİRAN 2021 TARİHİNE KADAR UZAYABİLİR

Sunumunda, “İş Kanunu’nun geçici 10. maddesi yürürlüğe girdiği tarihten itibaren üç aylık süreyi geçmemek üzere, işveren işçiyi tamamen veya kısmen ücretsiz izne ayırabilir” diyen Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nurşen Caniklioğlu, şöyle konuştu: “Bu madde kapsamında ücretsiz izne ayrılmak, işçiye haklı nedene dayanarak sözleşmeyi fesih hakkı vermez. Bu madde hükümlerine aykırı olarak iş sözleşmesini fesheden işveren veya işveren vekiline, sözleşmesi feshedilen her işçi için fiilin işlendiği tarihteki aylık brüt asgari ücret tutarında idari para cezası verilir. Cumhurbaşkanı üç aylık bu süreleri her defasında en fazla üçer aylık sürelerle 30 Haziran 2021 tarihine kadar uzatmaya yetkilidir. Fesih yasağı süresi en son 4 Eylül tarihinde iki ay uzatılmıştı. Bu süre 17 Kasım 2020 tarihinde sona erecek. Pandemi etkisini güçlü şekilde devam ettirirse, fesih yasağının süresinin uzatılma ihtimali de artar kanaatindeyim.”

FESİH YAPILABİLECEK HALLER

Kanunda fesih yapılabilecek haller hakkında da bilgi veren Prof. Dr. Nurşen Caniklioğlu, işçinin ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırı davranışları, belirli süreli iş veya hizmet sözleşmelerinde sürenin sona ermesi, işyerinin herhangi bir sebeple kapanması veya faaliyetinin sona ermesi, ilgili mevzuatına göre yapılan her türlü hizmet alımları ile yapım işlerinde işin sona ermesi durumlarında fesih yapılabileceğini kaydetti. Prof. Dr. Caniklioğlu sunumunda, fesih yasağının kişiler açısından kapsamı, yasağın istisnaları, haklı nedenle feshin ardından arabulucuda anlaşma, kıdem ve ihbar tazminatı ödeme, geçerli sebeple fesih yasağı, yasak kapsamında olmayanlar, işçinin feshi ile yasağa aykırılığın yaptırımları hakkında da bilgi verdi. Online seminer, soru-cevap bölümü ile sona erdi.


Kaynak: BSMMMO
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikEksik gün nedeni kısmi istihdam gösterilen personeller genel sağlık sigortası kapsamına alınır mı?  
Sonraki İçerikDünya Ticaret Örgütü: Temmuz ayında 15 ülkenin ihracatı artarken, 60 ülkenin ihracatı geriledi

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz