Ana Sayfa Muhasebe Brüt tutar üzerinden yapılan kira sözleşmelerinde yıl sonuna kadar %10 stopaj uygulanabilir...

    Brüt tutar üzerinden yapılan kira sözleşmelerinde yıl sonuna kadar %10 stopaj uygulanabilir mi?

    523
    0

    Gayrimenkul Kiralamalarında Gelir ve Kurumlar Vergisi Kanunlarına Göre Yapılması Gereken Tevkifat Oranları %20’den %10’a İndirildi.

    Yukarıdaki konu uygulamada kiracılar ile iş yeri sahiplerini karşı karşıya getirmektedir. İş yeri kirası brüt olup stopaj hesaplandıktan sonra netine ulaşılır. Bu değişiklik ile kiracı net ödediği kirayı %10 stopaja göre brütlendirmek istemektedir.

    Uygulamadan önce 5.000 TL kira içinden %20 1.000 TL stopaj yaparak iş yeri sahibine 4.000.- TL ödeyen kiracı uygulamadan kendisi yararlanacağını düşünerek 4.000 TL ödeyip 4.444,44 TL beyan etmesi gerektiğini iddia etmektedir. Bu konuyu açıklayacak bir özelge var mıdır?

    Kira sözleşmesinde Brüt anlaşılmış ise Brüt tutar üzerinden % 10 GV kesintisi yapılır.

    Kalan net tutar mal sahibine ödenir.

    Kira sözleşmesi net anlaşılmış ise Net bölü 0,90 formülü ile brüt bulunur.

    Brüt üzerinden % 10 GV stopajı yapılır. Kalan net mal sahibine ödenir.

    Görüldüğü gibi burada esas olan sözleşmedir.

    Sözleşmeye göre yukarıdaki hesaplamalar yapılır.


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikSosyal ve Ekonomik Destek Hizmeti ödemeleri bugün itibariyle yatırılmaya başlanacak 08.09.2020
    Sonraki İçerikTemmuz 2020 döneminde Türk Bankacılık Sektörünün aktif büyüklüğü 5.618.836 milyon TL olarak gerçekleşti

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz