Kitap basım yayın ve satışı Yapan limited şirketimiz 08/2020 Tarihinde isteğe bağlı olarak e-fatura, e-arşiv uygulamasına geçmiştir. Şirketimiz 2019 Yılında faaliyetine başlamış olup 2019 yılı için brüt satışları 5 Milyon TL’nin altındadır. 2020 için Brüt satış hasılatımız 5 Milyon TL’den fazladır.
Firmamız E-defter uygulamasına 01/01/2022 tarihinde mi geçmelidir? İsteğe bağlı olarak (ihtiyari) e-fatura ve e-arşiv uygumasına başvuru yaptığı için için 01/01/2021’de mi e deftere tabi olmalıdır?
Brüt satış hasılatı bazında bakılacak olursa, Hangi dönem itibariyle 5 milyon TL üzeri brüt satış hasılatı oluştuysa takip eden dönemin başından itibaren e-defter uygulamasına dahil olunacaktır.
2020 yılında işletme hesabına göre defter tutan bir mükellefim hepsiburada gittigidiyor gibi firmalar üzerinden internet yoluyla satış yapmaktadır. 2020 ekim sonu itibariyle brüt satış hasılatı 760.000 civarında olduğundan bilanço hesabına geçecektir. Ancak mükellef yıl içerisinde entegratör firma ile anlaşıp e-arşiv fatura kesmeye başlamıştır. (5000/3000 e-arşiv değil) mükellef 2020 yılında e-arşiv fatura kestiğinden e-deftere geçmek zorunda mıdır?
E-defter uygulamasına geçmek için bilanço esasına tabi defter tutulması gereklidir.
E-deftere zorunlu geçiş hükümleri;
1- e-Fatura uygulamasına geçiş zorunluluğu bulunan mükellefler.
2- Türk Ticaret Kanunu’nun 397’nci maddesinin dördüncü fıkrası uyarınca bağımsız denetime tabi olan şirketler.
3.2.2. Başkanlık, yapılan analiz veya inceleme çalışmaları neticesinde riskli ya da vergiye uyum düzeyi düşük olduğu tespit edilen mükellefleri veya mükellef gruplarını faaliyet, sektör ve ciro tutarına bağlı olmaksızın, yazılı bildirim yapmak ve geçiş hazırlıkları için en az 3 ay süre vermek suretiyle e-Defter uygulamasına geçme zorunluluğu getirmeye yetkilidir. Kendisine yazılı bildirim yapılan mükelleflerin, yazılı bildirimde belirtilen süreler içinde e-Defter uygulamasına dâhil olması gerekmektedir.
Etiket : brüt, satış, hasılat, e-defter, geçiş, bilanço, bağımsız, denetim
Kaynak : İsmmmo
Kategori: Muhasebe
Kaynak: İSMMMO
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.