Brexit ekonomiyi nasıl etkileyecek?
Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü’nün (OECD) yayınladığı verilere göre, Birleşik Krallık’ın Avrupa Birliği üyeliği, ülkenin ekonomik refahına katkıda bulunmuştur. Brexit referandumunun sonucu hakkındaki belirsizlik, İngiltere’de büyümeyi zaten zayıflatmaya başlamıştı. İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden çıkışı (Brexit), OECD ülkelerinin geri kalanında, özellikle diğer Avrupa ülkelerinde ekonomik açıdan, İngiltere ekonomisi için büyük bir olumsuz şok etkisi yaratacaktı. Bazı yönleriyle Brexit, İngiltere AB’de kalırsa ekonomide kalıcı ve artan maliyet getirerek Gayri Safi Yurt İçi Hasılada (GSYİH) bir vergiye benzeyecekti.
2020 yılına kadar, hane başına 2200 £’a (GBP) (bugünün fiyatlarında) eşdeğer olan (AB üyeliğinin devam etmesi) GSYİH aksi taktirde %3’ün üzerinde olacaktı. Uzun vadede, yapısal etkiler sermaye, göç ve daha az teknik ilerleme kanalları aracılığıyla gerçekleşecekti. Özellikle, işgücü verimliliği, doğrudan yabancı yatırımlardaki düşüş ve daha az yetenek havuzuyla durdurulacaktı. Beklenen GSYİH kapsamı zaman içinde artacaktı.
2030 yılına kadar da, ana bir senaryoda da GSYİH, diğerlerine göre %5’in üzerinde olacak – Brexit’in maliyeti hane başına 3200 GBP’ye (bugünün fiyatlarında) denk gelecek. Etkiler daha kötümser bir senaryoda daha da büyüyecek ve iyimser senaryoda bile olumsuz kalacak. Brexit, diğer Avrupa ekonomilerinde, Avrupa’nın geleceğini şekillendirecek, özellikle artan belirsizlikten kaynaklanan GSYİH’yi, yakın vadede durduracaktır. Buna karşılık, İngiltere’nin Avrupa Birliği üyeliğinin devam etmesi ve Tek Pazardaki diğer reformlar, yolun her iki tarafında da yaşam standartlarını artıracaktı.
Ancak, 1 Şubat 2020 itibariyle İngiltere Avrupa Birliği’nden ayrıldı. Peki Brexit ekonomiy nasıl etkileyecek?
Bir araştırmaya göre, referandum sonucunda, 2017 yılında İngiltere enflasyonunu %1,7 puan artırdı ve bu da ortalama İngiliz hane halkı için yıllık 404 £ maliyete yol açtı. 2018’de yayınlanan çalışmalar, Brexit oylarının ekonomik maliyetlerinin GSYİH’nın %2’si veya GSYİH’nin %2,5’i olduğunu tahmin ediyor. Aralık 2017 Financial Times’ın analizine göre, Brexit referandum sonuçları, İngiliz milli gelirini %0,6 ve %1,3 oranında azalttı. Stanford Üniversitesi ve Nottingham Üniversitesi ekonomistleri tarafından 2018 yılında yapılan analizde, Brexit hakkındaki belirsizliğin işletmeler tarafından yatırımı yaklaşık 6 puan düşürdüğü ve istihdamda 1,5 puanlık bir düşüşe neden olduğu belirtildi. Bir dizi çalışma Brexit’in İngiltere’nin gelecekteki ticaret politikası hakkındaki belirsizliğinin Haziran 2016’dan itibaren İngiltere’nin uluslararası ticaretini azalttığını gösterdi. 2019 yılında yapılan bir analize göre ise, İngiliz firmalarının Brexit referandumundan sonra, şirket maliyetlerini azaltmak amacıyla üretimin bazı aşamalarını Avrupa Birliği ülkelerinde gerçekleştirme durumunun önemli ölçüde arttığını, buna karşılık ise Avrupalı firmaların İngiltere’de yeni yatırımları azalttığını bulmuştur.
İngiltere Bankası ve diğer bankaların Brexit referandumundan hemen sonra ne olacağına dair kısa vadeli makroekonomik tahminleri çok kötümserdi. Değerlendirmelerde referandum sonuçlarının pazarlarda daha fazla belirsizlik yaratacağı ve tüketici güvenini olduğundan daha fazla azaltacağı varsayıldı. Bazı iktisatçılar, kısa vadeli makroekonomik tahminlerin, akademik iktisatçıların yapmadığı, daha çok bankaların yaptığı bir şey olduğu için genellikle güvenilmez olarak kabul edildiğini belirtti.
Ekonomistler arasında Avrupa Birliği’nden ayrılmanın orta ve uzun vadede İngiliz ekonomisini olumsuz yönde etkileyeceğine dair ezici çoğunlukla veya yakın oybirliği ile mutabık kalınmış. Ekonomistlerin 2016’daki araştırmaları, Brexit’in İngiltere’nin kişi başına gerçek gelir düzeyini düşüreceği konusunda hemfikir olduklarını gösterdi.
Brexit referandumunun ardından birçok şirket varlıklarını, ofislerini veya faaliyetlerini İngiltere’den Avrupa kıtasına kaydırdı. Nisan 2019’un başında bankalar İngiltere’den 1 trilyon ABD dolarından fazla para aktarmışlardı ve varlık yönetimi ve sigorta şirketleri İngiltere’den 130 milyar dolar transfer etmişti.
Bağımsız araştırma enstitüsü New Financial’ın Mart 2019 tarihli raporu, Brexit’ten sonra bankacılık veya finansal hizmetler sektöründeki işletmelerin veya personelin yerini değiştiren 269 şirket olduğunu belirledi. Bu yer değişikliklerinin 239’unun Brexit ile ilişkili olduğu doğrulandı. En fazla geçiş Dublin (%30), ardından Lüksemburg (%18), Frankfurt (%12), Paris (%12) ve Amsterdam’a (%10) oldu.
Bundan sonrasında Avrupa Birliği kalkanı olmadan yola nasıl devam edileceği, Brexit etkilerinin ne olacağı zamanla görülecek ve İngiltere yeni politikalar geliştirmeye devam edecektir.
Kaynak: 1- Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) / Link: https://www.oecd.org/economy/the-economic-consequences-of-brexit-a-taxing-decision.htm
2- Wikipedia / Link: https://en.wikipedia.org/wiki/Economic_effects_of_Brexit
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.