Ana Sayfa Duyurular Bosna Hersek’ten tekstilde işbirliği çağrısı

Bosna Hersek’ten tekstilde işbirliği çağrısı

861
0

Bosna Hersek’in Travnik şehrinden tekstilde işbirliği çağrısı geldi. Travnik Belediye Başkanı Admir Hadziemriç, İTO’yu Timod Expo Fuarı’na da davet etti. Fuar tekstil, deri ve ayakkabı sektörlerini kapsıyor.


Yayınlanma tarihi: 25 Şubat 2020 Salı


HABER: ŞEREF KILIÇLI

Bosna Hersek’in Travnik Belediye Başkanı Admir Hadziemriç ve beraberindeki heyet, İstanbul Ticaret Odası’nı ziyaret etti. İTO Yönetim Kurulu Üyesi Burhan Polat ile toplantı gerçekleştiren Bosna Hersek heyeti, tekstil sektöründe yapılabilecek işbirliği imkanlarını görüştü. Türkiye ile Bosna Hersek arasındaki STA’nın ticarete kattığı ivmeye dikkat çeken İTO Yönetim Kurulu Üyesi Burhan Polat, “Mevcut STA’nın yürürlüğe girdiği 2003’te 71 milyon dolar olan toplam ticaret hacminin, 2019 itibariyle 6 kattan fazla artarak, 635 milyon dolara ulaştığını görüyoruz. Bunun 444 milyon doları Türkiye’nin ihracatı, 191 milyon doları ise ithalatı olarak gerçekleşti. Ülkemizin Bosna Hersek’in dış ticaretinden aldığı pay, yüzde 7.2 düzeyinde” dedi.

MİLYAR DOLAR HEDEFİ

İki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin geliştirilmesine katkı sağlayacak her türlü faaliyeti desteklediklerini belirten Polat, “İç onay süreçlerinin tamamlanmasının ardından hizmetler sektörünü de ihtiva edecek ‘revize STA’ ile toplam ticaret hacmimizin 1 milyar dolar seviyesine çıkacağını öngörüyoruz. Bugün Bosna Hersek’te faaliyet gösteren kayıtlı yaklaşık 100 Türk şirketinin sağladığı istihdam 4 bin civarında. Şirketlerimiz dışında, TİKA, Vakıflar Genel Müdürlüğü, Yunus Emre Enstitüsü gibi kurumların gerçekleştirdiği projeler vesilesiyle Bosna Hersek ekonomisine önemli katkılar sağlıyoruz” diye konuştu. Polat, İTO’nun Bosna Hersek Dış Ticaret Odası Türkiye Temsilciği ile yaptığı anlaşmayla iki ülke arasındaki ticaret ve yatırım imkânlarının somut işbirliği alanlarına dönüştürülmesine yönelik bir projeyi hayata geçireceğini de söyledi.

TEKSTİL MERKEZİ

Travnik’de, 28-30 Mayıs 2020 tarihleri arasında tekstil, deri ve ayakkabı alanında düzenlenecek Timod Expo Fuarı hakkında bilgi veren Travnik Belediye Başkanı Admir Hadziemriç ise şöyle konuştu: “Travnik, Bosna Hersek’te güçlü bir tekstil geleneğine sahip. Bosna Hersek’in tekstil merkezi olarak da görülüyor. Firmalaımız kendi yerel markalarının yanı sıra Avrupa’nın çok önemli markaları için fason üretim yapıyor. Fuarımıza, bu yıl Türkiye’den de katılımcı ve misafir bekliyoruz. Dost ve kardeş ülke Türkiye’yi fuarımızda görmek istiyoruz. İTO’yu fuarımıza davet ediyoruz.”

ÖZELLİKLE KUMAŞ İHTİYACI VAR

Hazırgiyim ve konfeksiyon sektörünün Bosna Hersek’in ekonomisinde önemli bir yeri olduğunu belirten Bosna Hersek Deri, Tekstil ve Ayakkabı Üretici ve İhracatçılar Birliği Genel Sekreteri Amir Meciç de şunları söyledi: “Balkanlar’ın en büyük deri fabrikası Bosna Hersek’te bulunuyor. Sektör 40 bin kişiye istihdam sağlıyor ve ekonominin yüzde 5’ini oluşturuyor. Bosna Hersek tekstil firmalarının özellikle hammaddeye yani kumaşa ihtiyacı var. Türk firmalarını fuarımızda görmeyi ve firmalarımızla işbirliği yapmalarını arzu ediyoruz.”

İTO’DAN FUARA OLUMLU KARŞILIK

Travnik heyetinin fuar davetine olumlu karşılık veren İTO Yönetim Kurulu Üyesi Burhan Polat, “Mayıs ayında fuarınıza bir inceleme ziyareti yapabiliriz. Bir sonraki sene de inşallah Türk firmalarını oraya taşırız. Aksesuar, kumaş, makina gibi alanlarda katılımcılar olabilir. Tekstil sektörü kendini sürekli yenileyen bir sektör. Dost ve kardeş ülke Bosna Hersek ile işbirliğine her zaman açığız” dedi. Toplantıda İTO Genel Sekreter Yardımcısı Özcan Tokel de yer aldı.

 


Kaynak: İtohaber.org.tr – Haber Tam Link https://www.itohaber.com/haber/sektorel/211394/bosna_hersek_ten_tekstilde_isbirligi_cagrisi.html
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikYatırım teşvikinden faydalanan firmalar %6 prim desteğinden de faydalanabilir mi?
Sonraki İçerikAsgari geçim indirimi nasıl hesaplanmaktadır?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz