Borsa Kazançlarının Vergilendirilmesi
Mevcut Durum: BİST’te işlem gören ve 1 yıldan kısa süreyle elde tutulan hisse senetlerinin alım satımından elde edilen kazançlar GVK geçici 67 nci madde kapsamında nihai olarak tevkifat yoluyla vergilendirilmekte olup, tevkifat oranı 2006/10731 sayılı BKK’da yapılan değişiklik gereği 2008 yılından beri %0 olarak uygulanmaktadır.
BİST’e işlem gören ve bir yıldan fazla süreyle elde tutulan hisse senetlerinden elde edilen satış kazançları üzerinden stopaj yapılmamaktadır.
Önerilen Düzenleme: GVK geçici 67 nci madde kapsamında uygulanan %0’lık tevkifat oranının;
- 3 aya kadar %10
- 6 aya kadar %7,5
- 1 yıla kadar %5
- 3 yıla kadar %2,5
- 3 yıl üstü için %0 olarak yeniden belirlenebilmesi için yetki alınması
Etki Analizi: Gerçek/Tüzel kişi, yabancı-yerli tüm yatırımcılar tarafından 2022 yılında Borsadan elde edilen kazanç tutarı toplam 540,8 Milyar TL’dir.
2024 yılında Borsadan elde edilecek kazanç tutarının 900 milyar TL olacağı varsayılmış, bu tutarın içerisindeki tam mükellef kurumların payı (%18,4) düşülerek etki analizi aşağıdaki şekilde yapılmıştır.
|
Not: GİB’den alıntılanan bu yazının yayımlandığı tarihte borsa kazançlarının elde tutma süresine göre vergilendirilmesine yönelik konu ile ilgili TBMM’ye henüz bir kanun tasarısı sunulmamıştı. Son yapılan değerlendirmelerde ek vergi paketinde bu düzenlemelerin yer almayacağı yönünde yorumlar yapılıyordu.
Kaynak: GİB MEVZUAT DÜZENLEMELERİ 2024
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.