Ana Sayfa Şirketler BNP Paribas’ın Türkiye’de Başarı Hikayesi

BNP Paribas’ın Türkiye’de Başarı Hikayesi

3595
0

Kârlılık, sermaye büyüklüğü ve piyasa değeri bakımından Avro Bölgesi’nin önde gelen bankalarından olan BNP Paribas, Standard & Poor’s kredi derecelendirme kuruluşu tarafından verilmiş ‘A+’ notuyla dünyanın en güçlü bankalarından biridir. BNP Paribas, 75 ülkeye yayılan faaliyetleri, 147.300’ü Avrupa’da olmak üzere dünya çapında 188.000 çalışanı ile dünyadaki en geniş küresel ağlardan birine sahiptir. BNP Paribas Grubu, faaliyetlerini iki alanda yürütmektedir: iç piyasalar ve uluslararası finans hizmetlerini içeren perakende bankacılık ve hizmetleri ile kurumsal bankacılık. BNP Paribas, Avrupa’nın ekonomik tarihine uzanan güçlü kökleri ile günümüzün değişen dünyasında müşterilerini ve çalışanlarını desteklemekte; 1848 yılından bu yana grubun istikrarlı ve yenilikçi kimliğinin oluşmasına katkı sağlayan gelişmelerle büyümeye devam etmektedir.

BNP Paribas, Türkiye’de 1920’lerde Osmanlı Bankası ile başlayıp BNP Ak Dresdner (1996) ve Anadolu Cetelem Tüketici Finansmanı (1998) ile devam eden köklü bir geçmişe sahiptir. BNP Paribas, 2005 yılında Türk Ekonomi Bankası A.Ş. (TEB) hisselerinin % 85’ini elinde bulunduran TEB Mali Yatırımlar A.Ş.’nin % 50 hissesini satın alarak ülkedeki konumunu güçlendirmiştir. BNP Paribas Grubu’nun Fortis Bank hisselerini satın almasının ardından TEB ile Fortis Bank 2011 yılında Türkiye’de TEB markası altında birleşmiş ve banka büyümeye devam etmiştir. Türkiye pazarının güçlü temel taşlarının da etkisiyle TEB sadece cazip bir yatırım fırsatı olmaktan çıkarak, şube sayısı, varlık hacmi ve yeni ürün lansmanları açısından da Türkiye’nin önde gelen bankalarından biri olmayı başarmış; BNP Paribas ve TEB iş birliği ile çok daha güçlü bir Türk bankası ortaya çıkmıştır. 2005 yılında 75 olan şube sayısı 2014 yılı sonu itibarıyla 551’e yükselirken, personel sayısı da 10.142’ye (grup şirketleri ile toplam personel sayısı 11.480’e) ulaşmıştır. TEB, özellikle perakende ve ticari bankacılık alanlarında BNP Paribas’ın uluslararası bankacılık ağı içinde çeşitli yenilikçi, verimli ve etkin ürünlerini, hizmet ve çözümleriyle birlikte büyüyen ve çeşitlenen bir müşteri kitlesine sunmaktadır. Banka, BNP Paribas’ın bilgi ve birikim gücünden aldığı destekle Türkiye’deki büyüme ve hizmet yolculuğunu kararlı adımlarla sürdürmektedir.

BNP Paribas ile yapılan güçlü iş birliğinin önemli göstergelerinden biri de TEB’in günümüzde BNP Paribas’ın 48 ülkede yaklaşık 80 lokasyonda yerleşik Ticaret Merkezleri ağına dâhil olmuş olmasıdır. Ayrıca, bu ortaklık TEB’in Türk girişimcilerin güçlü bir şekilde faaliyet gösterdiği ve BNP Paribas’ın varlığını güçlendirdiği ülkelerde Türk banka şubelerinin açılmasına imkân sağlamıştır.

BNP Paribas, Türkiye’yi, finansal ürün yelpazesini genişletebileceği stratejik bir ülke olarak değerlendirmektedir. Faaliyetlerini BNP Paribas Cardif Emeklilik, BNP Paribas Cardif Hayat Sigorta ve BNP Paribas Cardif Sigorta aracılığı ile sürdüren BNP Paribas Cardif, ilk olarak Türkiye’ye 2007 yılında % 100 BNP Paribas sermayesiyle yatırım yapmış, BNP Paribas’ın güçlü mali ve teknolojik altyapısını arkasına alarak Türk sigorta pazarında önemi bir pazar payını üstlenmiştir.

BNP Paribas Finansal Kiralama (2011 yılında Fortis Leasing ve TEB Leasing’in birleşmesini takiben kurulan), BNP Paribas Leasing Solutions iştiraki olarak Türkiye’de yatırımların finansmanına aracılık etmekte, BNP Paribas Grubu’nun yurt dışındaki satıcılar ile oluşturduğu sinerji ve TEB’in yurt içindeki geniş ağı sayesinde hizmetlerini daha geniş kitlelere ulaştırmaktadır.

Kurumsal sosyal sorumluluklarının bilincinde olan BNP Paribas, TEB aracılığıyla Türkiye’de eğitim, çevre ve topluma katkılarını çeşitli projeler ile yürütmektedir.

Kaynak: Invest.gov.tr

Yasal Uyarı: Bu yazıdaki bilgiler sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen bilgilerden yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgilerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.

Önceki İçerikİhracat Bedellerinin Türkiye’ye Getirilme Zorunluluğu Var mı?
Sonraki İçerikİş Dünyasında İçedönüklük

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz