Ana Sayfa YAZARLAR-YENİ Black Friday’de Yurt Dışından Alışveriş Yapmak Daha mı Karlı?

Black Friday’de Yurt Dışından Alışveriş Yapmak Daha mı Karlı?

607
0

Hakan UÇAK

Gümrük ve Dış Ticaret Direktörü
hucak@kpmg.com


Black Friday Nedir?

Amerika Birleşik Devletlerinde çıkıp, bütün dünyaya yayılan Black Friday, Şükran Gününden sonra gelen ilk Cuma olarak kabul ediliyor. 1932 yılından bu yana Noel alışveriş sezonunun başlangıcı bu tarih olarak kabul ediliyor.

Black Friday günü mağazaların yanı sıra internet siteleri üzerinden yapılan alışverişler de hatrı sayılır bir hacme ulaşıyor. Sadece yurt içinden değil, yurt dışından da alışveriş yapılabiliyor, bu nedenle gümrük kurallarının da dikkate alınması gerekiyor.

İnternet Üzerinden Yapılan Alışverişte Gümrük Muafiyeti Yok!

Gümrük mevzuatı uyarınca, tüketiciler tarafından 1.500 Euro’ya kadar yapılan yurt dışındaki alışverişlerde eşyaların AB’den gelmesi durumunda % 18, diğer ülkelerden gelmesi durumunda ise % 20 tek ve maktu vergi tahsil edilecek.

Yurt dışından alınan eşyanın ÖTV IV sayılı listede olması durumunda ise ayrıca % 20 oranında ÖTV tahsil edilecektir.

Black Friday’de Yurt Dışından Alışveriş Yapmak Daha Mı Karlı?

Black Friday’de yurt dışından alışveriş yapmak özellikle ilave gümrük vergisi tahsil edilen ürünlerde daha karlı olabiliyor.

Şöyle ki; Çin Halk Cumhuriyeti’nden 1.000 TL değerinde oyun konsolu ithal eden ticari şirketler, ithal anında 1.124 TL vergiyi ödüyor ve söz konusu eşyanın vergi dahil maliyeti 2.124 TL oluyor.

Eşya Değeri  ₺1.000,00
İlave Gümrük Vergisi  ₺    500,00
Özel Tüketim Vergisi  ₺    300,00
Katma Değer Vergisi  ₺    324,00

İthalatçı şirket tarafından bu eşyaların yurt içindeki satışında belli bir kar marjı da eklenerek satışa sunulacağının da altını çizmekte fayda var.

Aynı oyun konsolunun şahıslar tarafından yurt dışından satın alınması durumunda ise sadece 400 TL vergi ithal anında ödenmekte ve vergi dahil 1.400 TL’ye mal ediliyor.

Eşya Değeri  ₺1.000,00
Özel Tüketim Vergisi  ₺    200,00
Tek ve Maktu Vergi  ₺    200,00

Bu açıklamalar ışığında, her eşya kendi özelinde değerlendirilmek üzere, (özellikle ilave gümrük vergisine tabi eşyalarda) Black Friday’de tüketiciler tarafından yapılan alışverişler, yurt içindeki alışverişlerden daha karlı olabilmektedir.

Tüketicilerin Diğer Sınırlamalara da Dikkat Etmeleri Gerekiyor

Bu günde alışveriş yapacakların dikkat etmesi gereken birkaç hususa değinmekte fayda var. Cep telefonu, kozmetik, takviye edici gıdalar, tütün ve alkollü içeceklerin hızlı kargo kapsamında ithali yasaklanmıştır. Bu nedenle yurt dışından eşya alırken bu eşyaların tercih edilmemesi gerekiyor.


Kaynak: İşbu içerik, Gümrük ve Dış Ticaret Direktörü Hakan Uçak’ın ve KPMG’nin özel izni ile yayınlanmıştır. Yazının tüm hak ve sorumluluğu yazarlara aittir.
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


YAZARIN DİĞER YAZILARI

Dış Ticaretin Finansmanında Alternatif Bir Ödeme Yöntemi: Barter

Virüsle Savaşta KDV Bir Araç Olabilir mi?

Önceki İçerikKredi Sözleşmeleri Kapsamında Tesis Edilen İpoteklerin Tapu Harcı ve Vergi Muafiyeti
Sonraki İçerikElektrik Dağıtım Tarifesinin Düzenlenmesi Hakkında Tebliğde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz