5346 Sayılı Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Elektrik Enerjisi Üretimi Amaçlı Kullanımına İlişkin Kanunun 3 üncü maddesinin dokuzuncu fıkrasında; ithal edilmemek kaydıyla; kentsel atıkların yanı sıra bitkisel yağ atıkları, tarımsal hasat atıkları dâhil olmak üzere tarım ve orman ürünlerinden ve bu ürünler ile atık lastiklerin işlenmesi sonucu ortaya çıkan yan ürünlerden elde edilen kaynakları ve sanayi atık çamurları ile arıtma çamurları biyokütle olarak tanımlanmıştır.
Biyokütle kullanılarak elektrik elde edilen tesislere Bakanlığınız tarafından verilen yatırım desteği var mıdır?
Biyokütle kullanılarak elektrik elde edilen tesislere Bakanlığımız tarafından herhangi bir yatırım teşviği verilmemekle birlikte, 5346 sayılı ‘Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Elektrik Enerjisi Üretimi Amaçlı Kullanımına İlişkin Kanunu çerçevesinde “Biyokütle” tanımı kapsamında değerlendirilen hammadde kullanılan tesislerde üretilen elektrik enerjisi için 13,3 ABD Doları cent/kWh teşvik fiyatından faydalanma imkânı bulmaktadır. Ayrıca TÜBİTAK, KOSGEB, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu, Bilim,Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Ekonomi Bakanlığı gibi kurumlarımızın yürütmekte olduğu Ar-Ge, patent, yatırım, tanıtım ve pazarlama gibi destek programları bulunmaktadır.
Ülkemizde biyokütle atıkları kullanılarak elektrik üretimi yapan tesisler var mıdır?
Ülkemizde hayvansal, tarımsal ya da belediye atıkları kullanılan biyokütle enerji tesisleri yaygınlaşmaktadır. Biyokütle kaynaklarına dayalı üretim faaliyeti gösteren üretim lisansı sahibi tüzel kişiler ve tesislere ait bilgiler
http://epdk.gov.tr adresinden öğrenilebilmektedir.
Biyokütle kaynaklarının termal ve biyokimyasal çevrim teknolojileri kullanılarak (yakma, gazlaştırma, piroliz, biyometanizasyon vb.) bertaraf edilmesiyle üretilen elektrik enerjisi YEKDEM kapsamında değerlendirilebilir mi?
5346 sayılı ‘‘Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Elektrik Enerjisi Üretimi Amaçlı Kullanımına İlişkin Kanun’’ kapsamında tanımlanan biyokütle kaynaklarından farklı teknolojiler kullanılarak üretilen elektrik enerjisi YEKDEM kapsamında değerlendirilmektedir. Ancak, bu tesislerin 2020 yılı sonuna kadar işletmeye alınmış olması gerekmektedir.
Belediye atıkları biyokütle tanımı kapsamında mıdır?
Belediye atıkları 5346 Sayılı Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Elektrik Enerjisi Üretimi Amaçlı Kullanımına İlişkin Kanunun 3 ncü maddesinin dokuzuncu fıkrasında biyokütle tanımı içerinde yer alan kentsel atıklar kapsamında değerlendirilmektedir.
Ülkemizin biyokütle potansiyeli ile ilgili bilgilere nasıl ulaşabilirim?
Genel Müdürlüğümüz tarafından yapılmış olan ve ülkemizin biyokütle potansiyelini ortaya koyan “Biyokütle Enerji Potansiyel Atlası (BEPA)” bulunmaktadır. BEPA’da ülkemizin il ve ilçe bazında hayvan varlığı, hayvansal atık miktarı, hayvansal atıkların enerji eşdeğeri; bitkisel üretim potansiyeli, bitkisel atık miktarı, bitkisel atıkların enerji eşdeğeri; ülkemizin orman bölgeleri ve bu bölgelerde mevcut orman ağaçları varlığı, orman atıkları miktarı ve bu atıkların enerji eşdeğeri; ülkemizin belediye atıkları miktarı, bu atıkların enerji eşdeğeri ayrıntılı bir şekilde tespit edilmiş olup,
http://bepa.yegm.gov.tr/ internet sitesinden yayınlanarak kullanıcılara sunulmuştur.
Kaynak: Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı – Sıkça Sorulan Sorular
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.