Ana Sayfa Çalışma Hayatı Birden fazla SGK dosyası olan firmaların BES sistemine dahil olması nasıl hesaplanmaktadır?

Birden fazla SGK dosyası olan firmaların BES sistemine dahil olması nasıl hesaplanmaktadır?

2078
0

Müteahhit firmanın inşaatlarda çalıştırdığı 1. İnşaat 3 personel, 2. İnşaat 4 personel, merkezde çalışan 4 personeldir. BES kesintisi için tüm çalışanların sayısını toplayıp 5’i geçerse kesinti yapılması gerekli midir?

Otomatik (BES) uygulamasında bazı taşeron şirketlerin işçi sayısını belirlerken, her bir İdarede çalıştırdığı işçi sayısını ayrı ayrı dikkate alınmaktadır. Konuyla ilgili yayınlanmış olan “Çalışanların İşverenleri Aracılığıyla Otomatik Olarak Emeklilik Planına Dâhil Edilmesine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmeliğin” 6’ncı Maddesinde; “… Bu madde kapsamında çalışan sayısının belirlenmesinde, birden fazla işyeri işverenler için bütün işyerlerindeki çalışanların toplamı göz önünde bulundurulur.

Bu madde kapsamında çalışan sayılarının tespitinde, ikinci fıkrada belirtilen kapsama alınma tarihleri itibarıyla geçerli Sosyal Güvenlik Kurumu verileri dikkate alınır” denmektedir.

 

İnşaat işçi girişi yapıldıktan sonra eksik gün bildirim yapılması gerektiği işveren tarafından puantaj isteği ile tarafıma iletildi. Ay içinde 6 çalışanı vardır. Şu durumda hangi eksik gün bildirim kodunu kullanmalıyım? Birde BES işlemi gerekir mi? Çalışanlar ay içerisinde 2 gün çalışıp çıkıyorlar?

SGK e-bildirge uygulamasında programsal yapılan düzenleme ile eksik gün nedeni olarak “kısmi istihdam (06 kodlu)” seçilmesi halinde 20 günden fazla hizmet bildirilmesine izin verilmemektedir. Eksik gün nedeninin puantaj kaydı seçilmesi durumunda Kuruma verilecek puantaj kayıtlarında işçinin de imzasının bulunması zorunluluğu getirilmiştir. BES te 45 yaş üstü hariç tüm çalışanlar dikkate alınmaktadır.

 


Kaynak: İSMMMO
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerik2020 E-Defter Geçiş ve Kullanım Zorunluluğu
Sonraki İçerik2020 E-Gider Pusulası Geçiş ve Kullanım Zorunluluğu

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz