Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, küresel salgın Covid-19 ile mücadelede en önemli ihtiyaçlardan biri olan yoğun bakım solunum cihazının rekor sürede yerli ve milli olarak üretildiğini kaydederek, “Bugün itibarıyla binin üzerinde yoğun bakım solunum cihazımızın ihracatını gerçekleştirmiş durumdayız.“ dedi.
Kayseri Sanayi Odası (KAYSO) İstişare ve Değerlendirme Toplantısı’na video konferans yöntemiyle katılan Bakan Varank, konuşmasında şunları kaydetti:
BAŞARI HİKAYESİ: Türkiye, bu dönemde gösterdiği mücadele performansıyla, benzersiz bir başarı hikâyesi yazıyor. Tedbirlerimiz tüm bakanlıkların eş güdümüyle vakit kaybetmeksizin hayata geçiyor. Bütüncül bir yaklaşımla; hem vatandaşımızın sağlığını hem de ekonomik sürdürülebilirliği dikkate alıyoruz. Salgın döneminde Türk sanayisi ve 18 yılda sıfırdan inşa ettiğimiz Ar-Ge ekosistemi yüz aklarımız oldu.
YENİLİKÇİ PROJELER: Tüm ülkelerin peşinden koştuğu en mühim ihtiyaçlardan biri olan yoğun bakım solunum cihazını rekor sürede ürettik. Bugün itibarıyla binin üzerinde yoğun bakım solunum cihazımızın ihracatını gerçekleştirmiş durumdayız. TÜBİTAK öncülüğünde, aşı ve ilaç geliştirme alanında öncü çalışmalara imza atıyoruz. Tanı kiti ve tanı sistemlerinde ülkemizin adını dünyaya duyuracak yenilikçi projeler hızla devam ediyor.
NORMALLEŞME ADIMLARI: Türkiye bu dönemi sahanın dört bir yanında mücadele ederek geçiriyor. Sağlık çalışanları, fabrikalardaki emekçiler, bilim insanları ve girişimciler kabiliyetlerini bu ülkenin yarınları için ortaya koyuyor. Geldiğimiz noktada, salgının seyrinin değiştiği bir döneme giriyoruz. Normalleşme adımları atılıyor. Artık salgın öncesi dönemden farklı bir yaşam tarzını sürdürmemiz gerekiyor.
EKONOMİK KONJONKTÜR: Salgın sonrası dönemin sunduğu fırsatları en iyi şekilde değerlendirmek istiyoruz. Rekabet gücümüzü ve üretken yatırımları artıracak politikalara odaklanacağız. Ekonomik konjonktür toparlanmaya başladı. Mayıs başından itibaren reel sektörden normalleşme adına pozitif sinyaller alıyoruz.
GÜVEN GÖSTERGELERİ: Otomotiv ve tekstil sektörlerindeki canlanmayla, OSB’lerde elektrik tüketimi artıyor. Tüketici ve reel sektör güven endeksleri yukarı yönlü hareket ediyor. Hizmet, perakende ticaret ve inşaat sektöründe de güven göstergeleri yükseliyor. Yani yurt iç talepte canlılık var. Sanayiciler; yatırımdan, ihracattan ve ülkemizin önündeki fırsatlardan sıklıkla söz etmeye başladılar.
YENİ NORMALİN KURALLARI: Türkiye, atacağı adımlarla yeni normalin kurallarını belirleyen ülkelerden biri olabilir. Önümüzdeki dönemde her türlü ekonomik faaliyetin merkezinde güven kavramı yer alacak. Yani; güvenli üretim, güvenli ticaret, güvenli turizm gibi alanlara odaklananlar yeni dönemin de kazananları olacak.
SİZLERE BÜYÜK İŞ DÜŞÜYOR: Korona sonrası dönemde sizlere büyük iş düşüyor. Küresel ekonomide yeni üretim merkezleri oluşmaya başlayacak. Bu noktada ülkemizin önünde önemli fırsatlar var. Kayseri de sahip olduğu avantajlarla pek çok yabancı yatırımı çekebilir. Bu noktada sizlerin uluslararası işbirliği imkânlarını zorlamanız gerekiyor. Uluslararası firmalarla ortak iş yapmanın yollarını bulun.
YERLİLEŞME POLİTİKASI: Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı, ülkemizde bugüne kadar yerlileşme alanında uygulanan en benzersiz politika. Makine sektöründe çıktığımız çağrının sonuçlarını yakında açıklayacağız. Temmuz ayında da diğer sektörlere yönelik yeni çağrıları ilan edeceğiz. Bu çağrılar yakından takip edilmeli. Tedarik zincirlerinde daha güçlü olmak isteyen ve üretim kabiliyetlerini geliştirmeyi hedefleyen herkese bu programın kapısı açık.
KİMLER KATILDI?
Toplantıya, Bakan Varank’ın yanı sıra, Kayseri Valisi Şehmus Günaydın, Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, Kayseri Sanayi Odası Başkanı Mehmet Büyüksimitçi, Kayseri Ticaret Odası Başkanı Ömer Gülsoy, Kayseri OSB Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Nursaçan ve Kayseri Serbest Bölge Yönetim Kurulu Başkan Vekili Yılmaz Büyüknalbant, Kayseri Mimarsinan OSB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Karabulut da katıldı.
Kaynak: T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Duyurusu 27.05.2020
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.