Ana Sayfa YAZARLAR-YENİ Binek otomobilde ÖTV artışı, özel okul ücretlerinde KDV indirimi

Binek otomobilde ÖTV artışı, özel okul ücretlerinde KDV indirimi

1 Eylül 2020 – 30 Haziran 2021 tarihleri arasında verilen eğitim ve öğretim hizmetlerinde KDV oranı %8’den %1’e indirildi.

861
0

Dr. Numan Emre ERGİN
Avukat, YMM, E. Hesap Uzmanı
n.emre.ergin@hotmail.com


Değerli okurlar, size iki haberim var. Biri iyi, diğeri kötü. Öğrenci velilerini ilgilendiren iyi haberden başlıyorum. Veliler okullar açılacak mı, ne zaman ve nasıl açılacak, bu sene online eğitim mi olacak, eğer öyle olursa okullar eğitim ücretlerinde indirim yapacak mı (ya da yapmalı mı) sorularına yoğunlaşmışken 30 Ağustos 2020 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 2913 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile 1 Eylül 2020 – 30 Haziran 2021 tarihleri arasında verilen eğitim ve öğretim hizmetlerinde KDV oranı %8’den %1’e indirildi. KDV indiriminin kapsamına bütün özel eğitim ve öğretim hizmetlei (kreş, anaokulu, ilkokul, ortaokul, lise ve üniversite) girmektedir. Ayrıca eğitim hizmetleri kapsamında değerlendirilen yemek ve öğrenci taşıma hizmetleri de bu indirimden yararlanacaktır.

Bu indirimle birlikte, eğitim ücretlerinin aşağı çekilmesi konusunda Devlet üzerine düşen görevi yapmıştır. Eğitim hizmeti bütün bir yıla yayılmakla birlikte faturalar genelde aylık düzenlenmektedir. Dolayısıyla, 1 Eylül tarihinden sonra verilecek eğitim hizmetlerine ilişkin faturalarda KDV oranı %1 olacaktır. Okul ücretlerini peşin ödeyen veliler ise (fatura önceden kesilmemişse) söz konusu KDV indirimine istinaden okullara başvurup iade talep edebilirler. Zira başlangıçta ödedikleri para gelecekte alacakları eğitim hizmetine ilişkin avanstır. Düşük bir ihtimal olmakla birlikte, okullar faturayı başta düzenlemişlerse aradaki fark için vergi dairesine başvurup iade talep edebilirler.

Kötü haberim ise aynı gün yayımlanan 2912 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile sıfır binek otomobillerinin satışında uygulanan ÖTV oranlarında yapılan artış hakkında. Karar ile önceden 70.000 TL olan eşik 85.000 TL olarak, 120.000 TL olan eşik 135.000 olarak güncellenmiş, değeri 130.000 TL (hibrit araçlarda 135.000 TL) üzerinde olan otomobil satışında uygulanan ÖTV oranları %30-38 arasında değişen oranlarda artırılmıştır. Karar ile yapılan oran artışlarını aşağıdaki tabloda özetliyorum.

Alt eşik değerlerinin güncellenmesini olumlu buluyorum. Aslında bu değerler her yıl yeniden değerleme oranı ile otomatik olarak güncellense daha isabetli olur. Diğer taraftan, ÖTV oranlarındaki artış oranı oldukça yüksektir. Artıştan 1600 cm3 altı motor hacminde olup vergi hariç 130.000 TL altında değere sahip araçlar dışındaki bütün otomobiller nasibini almıştır. Yani artış yapılan otomobiller alt segment dışında, değer ve motor hacmi yüksek olan araçlar olup genellikle ithal edilen orta ve lüks segmentteki araçlardır. ÖTV artışının birinci el otomobil fiyatlarına ve dolaylı olarak ikinci el araç fiyatlarına yansıyacağı muhakkaktır. Türkiye’de üretimi gerçekleştirilen otomobiller ekseriyetle eşik değerlerin altında kaldığından bunların fiyatları vergi artışından çok fazla etkilenmeyecektir diye düşünüyorum. Ancak son dönemde döviz kurlarındaki artışın üstüne gelen bu ÖTV artışı ithal orta ve üst segment arabaların fiyatlarını ev fiyatlarıyla yarışır düzeylere çekecektir.

ÖTV oranlarındaki bu artışın fiyatlara etkisi, KDV’nin matrahına ÖTV de girdiğinden (yani verginin vergisini aldığımızdan) katmerli olacaktır. Yani siz artışa %18 daha ekleyin. Bu durumda, bazı otomobillerin fiyatlarını söz konusu vergi artışı öncesi ve sonrasında aşağıdaki şekilde kıyaslayabiliriz.

Yukarıdaki tablodan görüleceği üzere, binek otomobili satışlarındaki vergi yükü araç değerinin 2-3 katı kadar olup dünyanın en pahalı arabalarına binmekteyiz. Bu vergi artışları sadece araç fiyatlarını ve yeni araç satışlarını etkilemeyecek olup araç kiralama sektörünü de olumsuz etkileyecektir. Diğer taraftan, vergi artışının etkisi ithal araçlara olan talep azalacağından cari açık üzerinde, talep azalmazsa da vergi gelirlerinde olumlu olacaktır. 2019 yılı sonunda vergi kanunlarında yapılan binek otomobili giderlerinin vargi matrahından indirimini kısıtlayan düzenlemelerinin üstüne, bu son vergi artışları otomotiv sektörünü iyice bunaltacak gibi gözükmektedir.

Sözün özü: Bankadan kredi çekip araba almaya gittim; 1 araba kendime, 1 araba bankaya, 3 araba da Devlete aldım.


Kaynak: Dr. Numan Emre ERGİN, Avukat, YMM, E. Hesap Uzmanı. İçerik, Sayın Numan Emre ERGİN’in Dunya.com’daki Perspektif isimi köşesinden Yazarın ve Dunya.com’un sahibi olan şirketin özel izni ile yayınlanmıştır. Yazının tüm hakları ve sorumluluğu yazara ve Dunya.com’a aittir.
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


YAZARIN DİĞER YAZILARI

Transfer fiyatlandırması raporlamasında yeni dönem (31.08.2020)
KDV ve iş yeri kira stopaj oranı indiriminde son durum (27.08.2020)
İkinci el motorlu taşıt satışında yeni dönem (24.08.2020)
Maliyeden bayram hediyesi: KDV ve stopaj indirimi, ama kime? (21.08.2020)
Ar-Ge teşviğinde vergi indirimi kısıtlanıyor mu (17.08.2020)
Spor kulüplerinin yeni sporcu sözleşmelerindeki vergisel riski  (10.08.2020)
Uçtu uçtu altın uçtu! Ya vergisi? (07.08.2020)
Anayasa Mahkemesi’nin VTR kararı (30.7.2020)
Erken seçim, aday tartışmaları ve cumhurbaşkanı seçimindeki Anayasal boşluk
(27.7.2020)
Yurt dışındaki taşınmaz ve iştirak satışları vergiden istisna mı? (25.7.2020)
Gayrimenkul ve iştirak satış kazancı istisnası – 3 (22.7.2020)
Gayrimenkul ve iştirak satış kazancı istisnası – 2 (17.7.2020)
Mali yapıyı güçlendirmede vergisel bir teşvik: gayrimenkul ve iştirak satış kazancı istisnası (16.7.2020)
Sezonluk ev kiralayanlar: Vergi sürpriziyle karşılaşmayın! (13.7.2020)
Pandemi, maliye politikası ve vergi barışı
Şirket kuruluşunda sicilde imza zorunluluğu değiştirilmelidir.
Köprüden önce son çıkış: Varlık Barışı
Kamu özel iş birliğine şeffaf bir alternatif: Altyapı Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı
Gayrimenkul yatırımında avantajlı bir yöntem: Gayrimenkul Yatırım Fonu
Gayrimenkulde rant vergisi
Gayrimenkul piyasası hareketleniyor ama vergiye dikkat!
KVKK kararlarının yargı denetimi
Kişisel verilerin korunması ve ateş ölçümü
İnternetten otomobil satanların dikkatine
Makam aracı sadece özel sektörde mi ücrettir?
Makam aracı ücret midir?
Şirket araçlarına vergi ayarı
ABD’nin dijital hizmet vergisi misillemesi ve Türkiye
Sanat ve icat vergisi
Altın: Elma dersem çık, armut dersem çıkma!
Önceki İçerikUlaşamadığım için sözleşmesini fesh ettiğim mükellefin geçmiş yıl vergi inceleme talebi için SMMM olarak belge ibrazı yönünden yükümlülüğüm var mı?
Sonraki İçerik3,2 milyon lira fındık üreticilerinin hesaplarına yatırıldı

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz