Ana Sayfa Muhasebe Binek araçlara yapılan harcamaların yüzde kaçı gider olarak yazılabilir?

Binek araçlara yapılan harcamaların yüzde kaçı gider olarak yazılabilir?

2065
0

1-Binek araçların tüm giderlerinin (Otopark, HGS-OGS, Sigorta, Akaryakıt, Araç bakım-onarım gibi) şirketin ticari faaliyetlerinde kullanılıp kullanılmadığına bakılmaksızın mı %70 gider yazılacak?

2-Şirket aktifinde kayıtlı Binek araçlarını personellerine servis niteliğinde işe gidip gelmeleri, müşteri sahasına gidip iş süreçlerini tamamlayabilmeleri için ticari faaliyetlerinin devamlılığını sağlamak için tahsis ediyor. Bu giderlerin %30’nun KDV’de dâhil olmak üzere KKEG niteliği taşıması ne kadar doğru bir yöntemdir ve vergide adaletsizlik doğurmuyor mu?

3-Ayrıca şirketin aktifinde kayıtlı olmayan kiralık araçları için araç başına kiralama gideri KDV hariç 5.500,00 TL kısmı gider yazılabilecek. Peki aynı şekilde şirketin aktifinde kayıtlı olan araçlara uygulanacak %70’lik gider kısıtlaması (Otopark, HGS-OGS, Sigorta, Akaryakıt, Araç bakım-onarım gibi) kiralık araçlar içinde söz konusu olacak mı?

4-Şirketin aktifinde kayıtlı olan ve uygulama öncesi alınmış olan binek araçlarla ilgili olarak amortisman gider uygulaması eski uygulamadaki amortisman giderinin tamamı mı gider yazılabilecektir?

1) Gider kısıtlaması uygulanır (% 70) (% 30) KKEG

2) Doğru değildir. Aracın vasfı binek olduğu için Gider kısıtlaması yapılır. Kanun böyle düzenlenmiş. Vergi adaletine uygunluğu ihtilaf hainde vergi yargısı karar verir.

3) Gider kısıtlaması Kiralanan araçlar içinde uygulanacaktır.

4) Aracın önceden alınması kuralı değiştirmez. Bu tür Binek araçların amortismanı içinde gider kısıtlaması uygulanır.

 


Kaynak: İSMMMO
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


BENZER İÇERİKLER

Beklenen Gelir Vergisi Genel Tebliği Yayınlandı. Yeni Gelir Vergisi Tarifesi, Binek Oto Gider kısıtlaması…

Dacia Dokker tarzı araçlar binek oto gider kısıtlamasına tabi midir?

Binek oto gider kısıtlaması Serbest Meslek Erbapları için geçerli midir?

Binek oto kiralarındaki 5.500 TL + KDV’lik gider kısıtlaması her bir araç bazında mı…

Önceki İçerikEmeklilik sebebiyle işten çıkan birisine ihbar tazminatı ödenir mi?
Sonraki İçerikHasılat esaslı vergilendirmeye tabi olan mükellefler hangi beyannamelerin bildirimini yapar?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz