Ana Sayfa Vergi Bilgisayar programı direk gider yazılır mı?

    Bilgisayar programı direk gider yazılır mı?

    544
    0

    Serbest meslek erbabı mükellefimiz bilgisayar programı almıştır. Bunun için 32.000 TL ödemiştir. Bu işlem için direk gider olarak mı yoksa haklar için amortisman ayıracak mıyız?

    Amortismana tabi tutularak itfa payları gider yazılır.



    Otomobillerde azalan bakiyeler amortisman yöntemi uygulanabilir mi?

    Azalan bakiyeler tüm atikler için uygulanır. 

    Binek otolarda amortisman uygulaması için kıst dönem uygulanır. 

    VUK Madde 320 Amortisman süresi, kıymetlerin aktife girdiği yıldan başlar. Bu sürenin yıl olarak hesaplanması için (1) rakamı mükellefçe uygulanan nispete bölünür. Faaliyetleri kısmen veya tamamen binek otomobillerinin kiralanması veya çeşitli şekillerde işletilmesi olanların bu amaçla kullandıkları binek otomobilleri hariç olmak üzere, işletmelere ait binek otomobillerinin aktife girdiği hesap dönemi için ay kesri tam ay sayılmak suretiyle kalan ay süresi kadar amortisman ayrılır. Amortisman ayrılmayan süreye isabet eden bakiye değer, itfa süresinin son yılında tamamen yok edilir.


    Firmamızın kullanım ömrü bitmiş atıl demirbaşlarını hurdaya nasıl ayırırız?

    Atikler hurda olarak satılmadığı sürece bilançoda yer almaya devam eder.


    Amortisman ayırma yöntemi her demirbaş için ayrı ayrı belirlenebilir mi? Örneğin 10.04.2020 tarihinde alınan demirbaş için normal amortisman yöntemi, 22.08.2020 tarihinde alınan demirbaş için azalan bakiyeler yönteminin belirlenmesi gibi yöntemler belirlenebilinir mi?

    Her demirbaş için farklı yöntem kullanılabilir.


    Oto lastiklerini gider mi yapacağız yoksa amortismana tabi kaydedip amortisman mı ayırmamız lazım?

    Amortismana tabi tutulur. 

    Otomobil, kamyon, minibüs, yük arabaları ve benzeri araçların lastikleri, % 50 oranında amortismana tabi tutulacaktır. (333 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği,).

     


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikOrtak olmayan, sadece huzur hakkı alan ve belli bir iş yapmayan YK üyelerinin sigortalılık durumu nedir?
    Sonraki İçerikAralıkta en fazla üretim ve teslimat linyit kömüründe yapıldı

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz