Ana Sayfa Muhasebe Bilançoda ticari kar mı yoksa mali kar mı yer alacak?

    Bilançoda ticari kar mı yoksa mali kar mı yer alacak?

    1240
    0

    Dönem sonu ticari kâr 20.000 KKEG 5000 mali kâr 25.000 oluyor ödenen vergiler 6.250 TL bilançoya aktaracağım kâr 20.000-6.250=13.750 TL mi olmalı?

    Bilançoda Ticari kar yer alır. (25.000 TL)


    Bilanço şahıs firması 25.11.2020 tarihi itibariyle nevi değişikliği yaparak Ltd Şti’ne dönüşmüştür. 2020 yılı şahıs firmasına ait geçici vergiler ve yıllık gelir vergisi beyannamesi kendi faaliyetinden kaynaklı bilgilerden beyan edilmiştir, şahıs firmasından oluşan kapanış fişi 25.11.2020 tarihi itibariyle Ltd. Şti. açılış fişi olarak kayıtlara alınmıştır. 25.11.2020 tarihi itibariyle Ltd Şti firmasına ait geçici vergi ve kurumlar vergisi Ltd Şti kendi faaliyetinden kaynaklı bilgilerden beyan edilmiştir, vergi karşılığı ve dönem net kârı Ltd Şti ticari kazancından hesaplanarak kayıtlara alınmıştır. 25.11.2020 tarihinde açılış fişinden gelen 370 Hs. 371 Hs.ve 590 Hs. hesapta bulunan şahıs firmasına ait bakiyeler nasıl işleme alınması gerekiyor? 

    Şahıs firmasına ilkin vergi karşılıkları ve dönem karı olmadan Ltd Şirket açılış kaydı yapılması gerekir. Gelir vergisi şahsi vergidir. Kayıtlarda yer almaz. Kar Şirket dönüşmeden önce işletmeden çekilir.


    1. DÖNEM KÂRI VERGİ VE DİĞER YASAL YÜKÜMLÜLÜK KARŞILIKLARI

    Dönem kârı üzerinden hesaplanan kurumlar vergisi, diğer vergi ve kesintiler, fonlar ve benzeri diğer yükümlülükler için ayrılan karşılıkların izlendiği hesaptır.

    İşleyişi :

    Dönem kârı üzerinden hesaplanan kurumlar vergisi ve yasal yükümlülükler, dönem kârı hesabının borcu karşılığında bu hesaba alacak kaydedilir. Vergi tahakkukunun kesinleşmesi durumunda borç kaydı suretiyle hesap kapatılır ve ilgili tutar “371. Dönem Kârının Peşin Ödenen Vergi ve Diğer Yükümlülükleri” ile mahsup edilerek kalan tutar “350. Ödenecek Vergi ve Fonlar” hesabına aktarılır.

    1. DÖNEM KÂRININ PEŞİN ÖDENEN VERGİ VE DİĞER YÜKÜMLÜLÜKLERİ (-)

    Mevzuat gereğince peşin ödenen gelir ve kurumlar vergisi ile diğer yükümlülüklerin izlendiği hesaptır.

    İşleyişi :

    Dönem Kârı Vergi ve Diğer Yasal Yükümlülük Karşılıklarından indirilmek üzere, “193. Peşin Ödenen Vergiler ve Fonlar Hesabı”ndan yapılan aktarmalar bu hesabın borcuna, 193 nolu hesabın alacağına kaydedilir. Tahakkuk eden tutarlar ve gelir vergisinden mahsup edilen tutarlar ise bu hesaba alacak kaydedilir.

     

    1. DÖNEM NET KÂRI VE ZARARI
    2. DÖNEM KÂRI VEYA ZARARI

    Dönem sonlarında, sonuç hesaplarında yer alan gelir ve gider hesaplarının aktarıldığı hesaptır. Gelir hesapları bu hesabın alacağına, gider hesapları borcuna kaydedilir. Hesabın kalanı vergiden önceki dönem kârı veya zararını gösterir.

    1. DÖNEM KÂRI VERGİ VE DİĞER YASAL YÜKÜMLÜLÜK KARŞILIKLARI (-)

    Dönem kârı üzerinden, ilgili mevzuat hükümlerine göre hesaplanan vergi ve yasal yükümlülükler bu hesabın borcuna, “370- Dönem Kârı Vergi ve Diğer Yasal Yükümlülük Karşılıkları Hesabı”nın alacağına kaydedilir. Bu hesap “590- Dönem Kârı veya Zararı Hesabı” ile birlikte kapatılarak “692- Dönem Net Kârı veya Zararı Hesabı”na devredilir.

    1. DÖNEM NET KÂRI VEYA ZARARI

    “690- Dönem Kâr veya Zararı Hesabı” ile “691- Dönem Kârı Vergi ve Diğer Yasal Yükümlülük Karşılıkları Hesapları”nın karşılıklı olarak kapatılması sonucu bulunan fark hu hesaba kaydedilir. Vergiden sonraki Net Dönem Kârı Hesabın alacağına, Net Dönem zararı ise borcuna kaydedilir. Bu hesap, dönem sonlarında “590- Dönem Net Kârı Hesabı”na devredilerek kapatılır.

     


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikTürk balı ihracatı 18,8 milyon dolar kazandırdı
    Sonraki İçerikKDV’li olarak şirket aktifine girişi olan bir gayrimenkulün (Dairenin) 2 yıl dolmadan yabancıya satışında KDV olacak mı?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz