Ana Sayfa Vergi Bilanço usulüne tabi gelir vergisi mükellefleri dönem sonlarında vergi karşılığı ayıracak mıdır?

Bilanço usulüne tabi gelir vergisi mükellefleri dönem sonlarında vergi karşılığı ayıracak mıdır?

1393
0

Gelir vergi mükellefi olup büyük defter kullanan firmaların 193-370-371 no.lu hesabı kullanılamayacağı bilgisi var. Peki geçici vergi ödemesini 193 no.lu hesapta kullanmayacaksak ödemeyi nasıl beyan edeceğiz? Bu durumda bankadan yaptığımız geçici vergi ödemesini nasıl muhasebeleştireceğiz?

Gelir vergisi mükelleflerinin ödedikleri geçici vergi ve yıllık GV si şahsi vergi olup, Ticari defterlerde yer almaz Vergi mükellefleri ödedikleri Geçici ve Yıllık vergiyi şahsi varlığından (cebinde) ödeyecektir. Sonuç olarak GV mükellefleri 131-331-193-370-371 hesapları kullanamaz.

 

Bilanço usulüne göre defter tutan mükelleflerde dönem sonunda vergi karşılığı ayrılması gerekir mi?

Gelir vergisi mükelleflerinin ödedikleri Geçici vergi ve yıllık GV’si şahsi vergi olup, Ticari defterlerde yer almaz Vergi mükellefleri ödedikleri Geçici ve Yıllık vergiyi şahsi varlığından (cebinde) ödeyecektir. Vergi karşılığı ayrılmaz.193 -370-371 hesap kullanılmaz.

 


Kaynak: İSMMMO
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikKonut fiyat endeksi Ocak 2020’de %1,79 oranında arttı
Sonraki İçerikKredilerin Donuk Alacak Olarak Sınıflandırılması için Öngörülen Gecikme Süresi Değiştirildi

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz