Kuaför işletmesi olan firmamız için pandemi sürecinde kısa çalışma ödeneğine başvuruldu. 11 Mayıs’ta kuaförlerin çalışmaya başlamasından dolayı kısa çalışma ödeneğimizi durdurduk. 1 personelimiz kronik rahatsızlığı olduğu için işe gelememektedir. Bu personelimiz için 12 mayıstan itibaren ücretsiz izin desteğinden yararlanabilir miyiz?
Yararlanma şartları aşağıda belirtilmiştir.
İşçiler;
a) 17/4/2020 tarihi itibarıyla iş sözleşmesinin bulunduğu işveren tarafından 4857 sayılı Kanunun geçici 10 uncu maddesi uyarınca ücretsiz izne ayrılmak,
b) Kısa çalışma ödeneğinden yararlanmamak,
c) Herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşundan yaşlılık aylığı almamak,
ç) SGK’ya 01, 04, 05, 06, 12, 14, 20, 29, 32, 35, 39, 52, 53, 54 veya 55 nolu belge türlerinden bildirilmiş olmak, koşullarını birlikte taşımaları ve işverenleri tarafından 5 inci maddenin birinci fıkrası kapsamında gerekli bildirimin yapılması halinde, 4857 sayılı Kanunun geçici 10 uncu maddesi kapsamında ücretsiz izne ayrıldıkları süre kadar nakdi ücret desteğine hak kazanır.
İşverenleri tarafından kısa çalışma başvurusunda bulunulan ve başvurunun kabul edilmesine karşın gerekli prim şartlarını sağlamadığı gerekçesiyle kısa çalışma ödeneğine hak kazanamayanlar, birinci fıkradaki koşulları taşımaları ve işverenleri tarafından ilgili dönem için eksik gün gerekçelerinin 4857 sayılı Kanunun geçici 10 uncu maddesi kapsamında verilen ücretsiz izin olarak güncellenmesi halinde, ücretsiz izne ayrıldıkları süre kadar nakdi ücret desteğine hak kazanır.
İş yerimiz mücbir sebep kapsamında değildir. 06.05.2020 tarihinde işe girişini yaptığımız personellerimizden 4 kişinin işin sona ermesi sebebiyle işten çıkışını yapabilir miyiz?
Belirli süreli iş sözleşmesinin sona ermişse yasak kapsamında değildir. Deneme süreli iş sözleşmesinin işçi tarafından feshedilmişse yasak kapsamında değildir.
Kaynak: İSMMMO
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.
BENZER İÇERİKLER
Ücretsiz izin desteğine başvuran firmalar personellerine ilk 7 gün yarım ücret ödemeli midir?
Nakdi ücretsiz izine başvuru yapılan personellerin birden fazla eksik gün sebebi varsa APHB’de nasıl…
Ücretsiz izinde olan personellerimiz istifa edebilir mi?