Ana Sayfa Mevzuat Bayram ikramiyesi veraset ve intikal vergisine tabi midir?

Bayram ikramiyesi veraset ve intikal vergisine tabi midir?

Kişinin sağlığında hak edip de alamadığı bayram ikramiyesinin mirasçılarına ödenebilmesi için Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından veraset ve intikal vergisi ilişik kesme belgesi istenildiği belirtilerek, söz konusu bayram ikramiyesinin veraset ve intikal vergisinden istisna olup olmadığı hak.

668
0

T.C.
GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
Trabzon Vergi Dairesi Başkanlığı
Gelir Kanunları Grup Müdürlüğü

Sayı

:

26468226-160[ÖZG-4-2019]-E.29136

15.06.2020

Konu

:

Bayram ikramiyesinin veraset ve intikal vergisinden istisna olup olmadığı hk.

İlgide kayıtlı özelge talep formunda, babanız …’nın 14/8/2018 tarihinde vefat ettiği, sağlığında hak edip de alamadığı bayram ikramiyesinin mirasçılarına ödenebilmesi için Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından veraset ve intikal vergisi ilişik kesme belgesi istenildiği belirtilerek, söz konusu bayram ikramiyesinin veraset ve intikal vergisinden istisna olup olmadığı hususundaki Başkanlığımız görüşünün sorulduğu anlaşılmaktadır.

7338 sayılı Veraset ve İntikal Vergisi Kanununun 1 inci maddesinde, Türkiye Cumhuriyeti uyruğunda bulunan şahıslara ait mallar ile Türkiye’de bulunan malların veraset yoluyla veya herhangi bir suretle olursa olsun ivazsız bir şekilde bir şahıstan diğer şahsa intikalinin veraset ve intikal vergisine tabi olduğu, 2 nci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinde ise “Mal” tabirinin; mülkiyete konu olabilen menkul ve gayrimenkul şeylerle mameleke girebilen diğer bütün hakları ve alacakları ifade ettiği hükme bağlanmıştır.

Aynı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (g) bendinde, amme idare ve müesseseleri ve 3659 sayılı Kanuna tabi müesseseler ve amme menfaatlerine hadim cemiyetlerden veya emekli sandıklarından (veya bu mahiyetteki kurumlardan) dul ve yetimlere bağlanan aylıklarla bu aylıklar dışında verilen emekli ikramiyeleri ile dul ve yetim evlenme ikramiyeleri ve hizmet müddetini doldurmamış bulunanların dul ve yetimlerine aylık yerine toptan yapılan ödemeler ve harp malulleriyle şehit yetimlerine tekel beyiyelerinden ödenen paralar veraset ve intikal vergisinden müstesna tutulmuştur.

Diğer taraftan, 11/5/2018 tarih ve 7143 sayılı Vergi ve Diğer Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanunun 23 üncü maddesi ile 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununa eklenen ek madde 18 ile, Kurumca bu Kanun ve ilgili mevzuat uyarınca gelir ve aylık ödemesi yapılanlara, ödemenin yapılacağı tarihte gelir ve aylık alma şartıyla, Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramında 1.000’er TL tutarında bayram ikramiyesi ödeneceği hüküm altına alınmıştır.

Yukarıdaki hüküm ve açıklamalar çerçevesinde, babanızın sağlığında hak edip de alamadığı bayram ikramiyesi 7338 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (g) bendinde vergiden istisna olduğu belirtilen ödemelerden olmadığından, söz konusu ikramiyenin mirasçılarca veraset ve intikal vergisi beyannamesine dahil edilerek beyan edilmesi gerekmektedir.

 


Kaynak: GİB Özelge
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikŞahsi İşletmesi ve Ltd.Şti. Ortaklığı bulunan murisin Veraset ve İntikal Beyannamesini ne şekilde beyan edecek?
Sonraki İçerikBitcoin Varlığı Veraset ve İntikal Vergisine Tabi Midir?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz