Ana Sayfa Muhasebe Bayatlayan ekmeklerin hayvan barınaklarına ücretsiz verilmesi halinde ekmek maliyeti gider yazılabilir mi?

    Bayatlayan ekmeklerin hayvan barınaklarına ücretsiz verilmesi halinde ekmek maliyeti gider yazılabilir mi?

    1
    0

    T.C. 

    GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

    Eskişehir Vergi Dairesi Başkanlığı

    Gelir Kanunları Grup Müdürlüğü

    Tarih: 29.09.2022

    Sayı: 11355271-125.08[6-2020/2]-64556

    Konu: Değeri düşen, bayatlayan ve kullanılmayacak durumda olan ekmeklerin belediyenin hayvan barınaklarına ücretsiz tesliminin gider olarak dikkate alınıp alınamayacağı

    İlgide kayıtlı özelge talep formunda; firmanızın fast food sektöründe faaliyet gösterdiği, imalathanenizde ürettiğiniz hamburger ekmeklerini franchise olarak sözleşmeniz bulunan şubelere belirli bir bedelle günlük olarak gönderip fatura düzenlediğiniz, ertesi gün aynı ekmeğin tekrar kullanılmaması için ilgili firmalardan ellerinde kalan ekmekleri fatura karşılığı geri aldığınız, geri almış olduğunuz değeri düşen, bayatlayan ve artık kullanılamayacak durumda olan bu ekmekleri her akşam belediyenin hayvan barınaklarına ücretsiz teslim ettiğiniz belirtilerek, fazla üretim nedeniyle her gün elinizde kalan bu ekmeklerin barınaklara tesliminde belge düzeninizin nasıl olması gerektiği ile işletmenizde kullanılmayan ekmeklerin maliyet bedellerinin giderleştirilmesi hususunda Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.

    5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun “Diğer İndirimler” başlıklı 10 uncu maddesinin, birinci fıkrasında; Kurumlar vergisi matrahının tespitinde hangi indirimlerin yapılacağı maddeler halinde sayılmış olup, aynı fıkranın (c) bendinde; Genel ve özel bütçeli kamu idarelerine, il özel idarelerine, belediyelere ve köylere, Cumhurbaşkanınca vergi muafiyeti tanınan vakıflara ve kamu yararına çalışan dernekler ile bilimsel araştırma ve geliştirme faaliyetinde bulunan kurum ve kuruluşlara makbuz karşılığında yapılan bağış ve yardımların toplamının o yıla ait kurum kazancının %5’ine kadar olan kısmının kurum kazancından indirilebileceği, maddenin ikinci fıkrasında ise; bağış ve yardımların nakden yapılmaması halinde, bağışlanan veya yardımın konusunu oluşturan mal veya hakkın maliyet bedeli veya kayıtlı değeri, bu değer mevcut değilse Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre takdir komisyonlarınca tespit edilecek değerinin esas alınacağı hükme bağlanmıştır.

    1 seri no.lu Kurumlar Vergisi Genel Tebliğinin, “10.3. Sponsorluk harcamaları ile bağış ve yardımlar” başlıklı bölümünde, konuyla ilgili ayrıntılı açıklamalar yapılmış olup Tebliğin “10.3.2.2.4. Bağış ve yardımın belgelendirilmesi” başlıklı bölümünde;

    “Ayni veya nakdi olarak yapılan bağış ve yardımların kurumlar vergisi mükelleflerince indirim olarak dikkate alınabilmesi için makbuz karşılığı yapılmış olması gerekli ve yeterlidir.

    Ayni bağış ve yardımın, işletmenin aktifinden veya stokundan çekilerek bağışlanmış olması durumunda, mükelleflerin işletmeden çekip bağışladıkları değerler için fatura düzenlemesi; düzenlenen faturanın arka yüzüne faturada belirtilen değerlerin ilgili kamu kurum ve kuruluşu tarafından bağış veya yardım olarak alındığına ilişkin şerh konularak yetkili kimseler tarafından imzalanmış olması yeterlidir.

    …”

    açıklaması yapılmıştır.

    213 sayılı Vergi Usul Kanununun;

    – 227 nci maddesinin birinci fıkrasında; “Bu kanunda aksine hüküm olmadıkça bu kanuna göre tutulan ve üçüncü şahıslarla olan münasebet ve muamelelere ait olan kayıtların tevsiki mecburidir.”,

    – 229 uncu maddesinde “Fatura, satılan emtia veya yapılan iş karşılığında müşterinin borçlandığı meblağı göstermek üzere emtiayı satan veya işi yapan tüccar tarafından müşteriye verilen ticari vesikadır.”,

    – 231 inci maddesinin birinci fıkrasının (5) numaralı bendinde ise; “Fatura, malın teslimi veya hizmetin yapıldığı tarihten itibaren azami yedi gün içinde düzenlenir. Bu süre içerisinde düzenlenmeyen faturalar hiç düzenlenmemiş sayılır...”,

    – 267 nci maddesinde, “Emsal bedeli, gerçek bedeli olmıyan veya bilinmiyen veyahut doğru olarak tesbit edilemiyen bir malın, değerleme gününde satılması halinde emsaline nazaran haiz olacağı değerdir.

    Emsal bedeli sıra ile, aşağıdaki esaslara göre tayin olunur:

    hükümlerine yer verilmiştir.

    Bu hüküm ve açıklamalara göre, firmanız tarafından belediyenin hayvan barınaklarına bağışlanan ekmeklerin maliyet bedeli veya kayıtlı değerinin, bu değer mevcut değil ise Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre Takdir Komisyonunca tespit edilecek değerinin, beyanname üzerinde ayrıca gösterilmek suretiyle o yıla ilişkin kurum kazancının %5’i ile sınırlı olarak indirim konusu yapılması mümkün olup, hayvan barınaklarına aktifinizden/stoğunuzdan çekilerek yapılan ekmek bağışlarına ilişkin olarak teslim tarihinden itibaren yedi gün içinde barınak adına fatura düzenlenmesi ve faturanın arka yüzüne faturada belirtilen değerlerin ilgili barınak tarafından bağış veya yardım olarak alındığına ilişkin şerh konularak yetkili kimseler tarafından imzalanması gerekmektedir.

     


    Kaynak: GİB Özelge
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikİsteğe bağlı olarak e-faturaya geçen işletme defteri mükellefi e-Deftere geçmek zorunda mıdır?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz