Ana Sayfa SGK Basit usule tabi olan işletmeler SGK dosyası açabilir mi?

    Basit usule tabi olan işletmeler SGK dosyası açabilir mi?

    Diğer Ücret Geliri Elde edenler

    1119
    0

    Basit usule tabi bir ticari taksi işletmesinde bir kişi sigortalı olacaktır. Yani şoför çalışacak ve bu şoför SGL’lı olacaktır. Mükellef basit usul. 

    Basit usul vergi mükellefi SGK dosyası açtırabiliyor mu? 

    Basit usul vergi mükellefi için SGK işveren dosyası açılıyor ise MUHSGK için muhtasar mükellefiyeti açtırmamız mı gerekiyor?

    MUHSGK için muhtasar açtırırsak sadece SGK kısmını mı doldurup vereceğiz?

    ” Bizzat kendi taksisinde bilfiil çalışması veya işin başında bulunması” şartıyla, birden fazla şoför çalıştırabilir. Birden fazla şoför çalıştırması basit usulde vergilendirilmesine engel olmayacaktır. 

    Öte yandan Gelir Vergisi Kanunun 64. maddesinde “diğer ücretliler” tarif ediliyor ve basit usule tabi olanların yanında çalışanların diğer ücretli olacakları belirtiliyor. 

    6111 sayılı Kanunun 51 inci maddesiyle Kanuna eklenen ek 6 ıncı madde ile 1/3/2011 tarihinden itibaren ticari taksi, dolmuş ve benzeri şehir içi toplu taşıma araçlarında çalışanlardan bir veya birden fazla kişi yanında kısmi iş sözleşmesiyle bir ay içinde 10 günden az çalışanlara, kendileri tarafından prim ödemeleri imkanı sağlanmıştır. 

    Bu sigortalılar, 5510 sayılı Kanunun hizmet akdi kapsamında sigortalı sayılacaktır. 

    Şartları Hizmet akdi, kendi nam ve hesabına bağımsız çalışmama (tarım da dahil) ve kamu görevlisi olarak çalışmama, İsteğe bağlı sigortalı olmama, Banka sandıklarına tabi çalışmama, Gelir veya aylık almama, 18 yaşını doldurmuş olma, şartlarını taşımaları gerekmektedir. 

    Müracaat Şekli Bu sigorta kolu kapsamına dahil olmak isteyenler, SGK internet sitesinde örneği yer alan “Şehir İçi Toplu Taşıma Araçlarında Kısmi Süreli Çalışanlara Ait İşe Giriş Bildirgesi”ni, toplu taşıma aracı sahibinin bağlı bulunduğu meslek odası ya da meslek kooperatiflerince onaylatarak, araç sahibiyle şoför arasında imzalanan kısmi süreli iş sözleşmesi ile birlikte şoförlük mesleğini yaptıkları sosyal güvenlik il müdürlükleri/merkezlerine müracaat etmeleri gerekmektedir. 

    Toplu taşıma aracı sahibinin beyanı ve bağlı olduğu odanın onayının bulunmadığı işe giriş bildirgeleri işleme alınmayacaktır. 

    Ay içerisinde birden fazla toplu taşıma aracı sahibinin yanında çalışılması veya yeni bir toplu taşıma aracı sahibiyle çalışmaya başlanılması halinde, her bir araç sahibiyle yapılan kısmi süreli iş sözleşmelerinin de SGK’ya verilmesi gerekmektedir. Sağlanan Haklar Bu sigortalılara, 5510 sayılı Kanuna göre gerekli şartları yerine getirmeleri halinde kendilerine malullük ve yaşlılık aylığı, ölümleri halinde ise hak sahiplerine ölüm aylığı bağlanacak, kendileri ya da bakmakla yükümlü oldukları kişiler, genel sağlık sigortasından sağlanan sağlık yardımlarından yararlanacaklardır.

    1. DİĞER ÜCRETLİ KAPSAMINDA VERGİLENDİRİLEN HİZMET ERBAPLARI

    Gelir Vergisi Kanunu’nun 64’üncü maddesine göre diğer ücretli kapsamında sayılan hizmet erbapları şöyledir;

    • Kazançları basit usulde tespit edilen ticaret erbabı yanında çalışanlar,
    • Özel hizmetlerde çalışan şoförler,
    • Özel inşaat sahiplerinin ücretle çalıştırdığı inşaat işçileri,
    • Gayrimenkul sermaye iradı sahibi yanında çalışanlar,
    • Gerçek ücretlerinin tespitine imkân olmaması nedeniyle, Danıştay’ın olumlu görüşü ve Hazine ve Maliye Bakanlığınca bu kapsama alınanlar.

    Gelir Vergisi Kanunu’nun 64’üncü maddesine göre diğer ücret gelirleri için yıllık beyanname verilmez ve diğer gelirler nedeniyle beyanname verilmesi halinde de diğer ücret gelirleri beyannameye dahil edilmez.

    1. VERGİNİN MATRAHI VE HESAPLANMASI

    Gelir Vergisi Kanunu’nun 64’üncü maddesine göre, hizmet erbabının safi ücretleri takvim yılı başında geçerli olan ve sanayi kesiminde çalışan 16 yaşından büyük işçiler için uygulanan asgari ücretin yıllık brüt tutarının % 25’idir.

    Takvim yılı içinde işe başlayan diğer ücret sahiplerinin vergi matrahı; yıllık diğer ücret matrahından, işe başlama ayı hariç tutulmak suretiyle, o yılın sonuna kadarki aylara isabet eden miktardır.

    Takvim yılının birinci yarısı içinde işini bırakan diğer ücret sahiplerinden, keyfiyeti takvim yılının ikinci yarısı girmeden haber verenlerin ikinci taksite isabet eden vergileri terkin olunur.

    2020 takvim yılı başında işçiler için uygulanan asgari ücretin aylık brüt tutarı 2.943 TL olarak belirlenmiştir.

    Örnek 1: Basit usulde mükellef olan Bay (A)’nın yanında çalışan diğer ücretli hizmet erbabı Bay (B)’nin 2020 yılındaki safi ücret tutarı (vergi matrahı) ve ödeyeceği gelir vergisinin hesaplanması aşağıdaki şekilde olacaktır.

    Diğer ücretli Bay (B)’nin 2020 yılı Şubat ayında vergi karnesine kaydettireceği yıllık vergi tutarı 1.324,35 TL olup, bu tutarın iki eşit taksitte ödemesi gerekmektedir.


    Kaynak: İsmmmo, GİB
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikBağ-Kur’lu kapsamında olan bir kişi 4a’lı olarak işe girdiğinde 6111 sayılı kanunun getirdiği teşviklerden yararlanabilir mi?
    Sonraki İçerikGerçek kullanıcı bildiriminde Tüzel kişi ortağı olan şirketlerde bildirim nasıl yapılacaktır?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz