Ana Sayfa Vergi Basit usul vergi mükellefi servis taşımacılığı yaptığı aracını satacaktır. KDV yönünden nasıl...

    Basit usul vergi mükellefi servis taşımacılığı yaptığı aracını satacaktır. KDV yönünden nasıl yol izlemeliyiz?

    Basit usul vergi mükellefi KDV istisnası

    882
    0

    Basit usul vergi mükellefi servis taşımacılığı yapıyor. Aracını satması gerekli. KDV yönünden nasıl yol izlemeliyiz?

    Basit usul vergi mükellefleri KDV mükellefi değildir.

     KDVK 17/4-a maddesine göre KDV istisnadır.

    T.C.

    GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

    ANKARA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

    (Mükellef Hizmetleri KDV ve Diğer Vergiler Grup Müdürlüğü)

    TARİH : 27.10.2011
    SAYI : B.07.1.GİB.4.06.17.01-KDV-3: 2010-14001-38-938
    KONU : Basit Usulde vergilendirilen mükelleften alınan aracın satışında KDV hk.

    İLGİ: …

    İlgide kayıtlı dilekçenizde ticari araç alım-satımı faaliyetinde bulunduğunuzu belirterek, basit usulde vergilendirilen mükelleften KDV ödenmeksizin aldığınız aracın daha sonra teslim edilmesi halinde tahsil edilen bedel üzerinden katma değer vergisi hesaplanıp hesaplanmayacağı hususunda Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.

    3065 sayılı KDVK.nun 1. maddesinin (1) numaralı bendinde, Türkiye’de ticari, sınai, zirai ve serbest meslek faaliyeti çerçevesinde yapılan teslim ve hizmetlerin katma değer vergisine tabi bulunduğu hüküm altına alınmıştır.

    Öte yandan aynı Kanunun 17/4-a maddesine göre, GVK.nuna göre vergiden muaf esnaf ile basit usulde vergilendirilen mükellefler tarafından yapılan teslim ve hizmetlerin katma değer vergisinden istisna olduğu belirtilmiştir.

    Buna göre basit usulde vergilendirilen mükelleften katma değer vergisi ödemeksizin almış olduğunuz aracın satışı Katma Değer Vergisi Kanunun 1/1 maddesi gereğince katma değer vergisine tabi bulunmakta olup, söz konusu satış işlemi dolayısıyla fatura düzenlenmesi ve katma değer vergisi hesaplanması gerekmektedir.


    Kaynak: ismmmo,GİB
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikHaziran 2021 verilerine göre cari işlemler açığı Haziran 2020’ye göre 1.947 milyon $ azaldı
    Sonraki İçerikTürkiye’nin yurt dışı varlıkları 2020 yıl sonuna göre % 7,4 oranında artışla 274,4 milyar ABD doları oldu

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz