Ana Sayfa Muhasebe Bankalardaki altın hesapları için dönem sonlarında değerleme yapılır mı?

    Bankalardaki altın hesapları için dönem sonlarında değerleme yapılır mı?

    322
    0

    Bir Limited Şirketin Bankada Vadeli veya vadesiz altın hesabı açmasının vergi planlamasında avantaj ve dezavantajları nelerdir?

    Vadeli veya vadesiz altın hesabından vergi kesintisi yoktur. Avantaj ve dezavantaj kişiye göre değişir bu konunun yorumu olmaz.


    Şirket bankada altın hesabı açmış çeşitli tarihlerde çeşitli fiyatlardan altın alımı var. Yine çeşitli tarih ve fiyatlardan satış yapmıştır. Altın hareketindeki kar/zarar hesaplamak için maliyeti satış tarihindeki ortalama maliyet mi alalım yoksa ilk giren ilk çıkar yönetimi mi yapalım yıl sonunda veya geçici vergi döneminde kalan altın değerlemeye tabi mi  mi tutmalıyız?

    Altın mevduatı dönem sonlarında değerlemeye tabi tutulmaz. VUK 281 göre Mukayyet (yazılı) değer esastır. Satış fiyatı ile alış fiyatı arasındaki fark gelir veya gider yazılır. 

    Ortalama maliyet veya başka bir yöntem uygulaması konusunda mevzuatta bir belirleme yoktur. Bizim önerimiz İlk giren ilk çıkar yöntemidir. 

    Dövizlerin değerlemesi Kasadaki Nakit için MB efektif Alış kuru diğer hallerde ise MB Döviz alış kuru kullanılır. Deftere kayıt edilen değerlerin mutlaka belgesi olması gerekir.



    30.06.2020 tarihi itibariyle mükellefin vakıfbank altın hesabına değerleme yaptık fakat bazı meslektaşların altın hesabı bozdurulmadığı (altın satılmadığı) sürece dönem sonlarında değerlemeye tabi tutulmaz şeklinde yorumları var. Doğru mudur?

    Yorumlar doğrudur. Altın mevduatı satılmadığı sürece değerleme yapılmaz.


    Altın hesaplarına değerleme yapmalı mıyız?

    Altın mevduatı satılmadığı sürece değerleme yapılmaz.


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikŞirketlerin aralarında yapacakları makine kirası işleminde fatura düzenlenmesi yeterli midir?
    Sonraki İçerikYanlış düzenlenen serbest meslek makbuzu iptal edilebilir mi?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz