BDDK TARAFINDAN BANKALARA İLİŞKİN HERHANGİ BİR DERECELENDİRME YAPILMAKTA MIDIR?
Evet yapılmaktadır.
BDDK, CAMELS derecelendirme sistemini benimsemiştir. Genellikle CAMELS olarak anılan UFIRS (The Uniform Financial Institutions Rating System), Finansal Kuruluşlar Derecelendirme Sistemi, ilk olarak 1979 yılında, FFIEC (Federal Financial Institutions Examination Council) tarafından bir inceleme yöntemi olarak benimsenmiştir.
İlerleyen yıllarda bu yöntemin finansal kuruluşların sağlamlığını değerlendirmekte kullanılan standart bazda efektif bir dâhili denetim aracı olduğu genel kabul görmüştür. Ayrıca, bu yöntem özel denetim gerektiren kuruluşların tespit edilmesinde de kullanılan bir araçtır. İzleyen yıllarda bankacılık ve denetim sisteminin gelişmesi dolayısıyla 1996 yılında altıncı bileşen olan piyasa riskine duyarlılık eklenmiştir.
UFIRS, tüm kuruluşlar için ortak özellikler olan, finansal, yönetimsel ve mevzuata uyum faktörlerini dikkate almaktadır. Denetim otoriteleri, bu sistemle, tüm finansal kuruluşların kapsamlı ve standart bir şekilde değerlendirmesini sağlamayı ve finansal ve işlevsel zayıflık gösteren kuruluşları ayırt etmeyi amaçlamaktadır.
UFIRS’te her bir finansal kuruluşa 6 bileşenin bileşen derecesi ve değerlendirmesine dayalı bir bileşik derece verilmektedir. Bu bileşenler;
1- Sermaye yeterliliği (C),
2- Aktif kalitesi (A),
3- Yönetim kabiliyeti (M),
4- Gelir gider dengesi ve kârlılık (E),
5- Likidite (L),
6- Piyasa riskine duyarlılık (S) konu başlıklarını işaret etmektedir.
Bu bileşenlerin değerlendirmesi bankanın büyüklüğü, faaliyetlerinin karmaşıklığı, niteliği ve risk profilini dikkate almaktadır.
Mali analiz raporunda yer alan nihai ve bileşik dereceler 1 ila 5 arasında verilmektedir.
1 en yüksek notu, en kuvvetli performans ve risk yönetimi sistemini ve en az denetim gereksinimini ifade ederken, 5, en düşük notu, en zayıf performansı ve yetersiz risk yönetimini ve dolayısıyla en yüksek seviyede denetim gereksinimini göstermektedir.
Bileşik derecelerin belirlenmesinde, alt bileşenlere ilişkin değerlendirmeler dikkate alınmaktadır. Ancak, nihai derece bileşik derecelerin aritmetik ortalaması alınarak hesaplanmamaktadır. Her bir bileşenin derecesi faktörlerin niteliksel analizine ve diğer bileşenlerle ilişkisine dayalı olup bileşik derece verilirken bazı bileşenlerin daha fazla dikkate alınması mümkündür.
Değişen koşullara ve risklere uyum sağlama, kuruluşun yeni girdiği faaliyet alanlarında karşılaşabileceği yeni sorunları yönetme konularında banka yönetiminin göstereceği beceri finansal kuruluşun genel risk profilinin değerlendirilmesinde önemli bir faktördür. Bu nedenle, bileşik not verilirken yönetim bileşenine özellikle dikkat edilmektedir.
Kaynak : Bankaları Denetleme ve Düzenleme Kurulu
Yasal Uyarı: Bu yazıdaki bilgiler sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen bilgilerden yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgilerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.