Ana Sayfa Muhasebe Banka yolu ile tahsili yapılan satış faturası için cari hesap açmak zorunda...

    Banka yolu ile tahsili yapılan satış faturası için cari hesap açmak zorunda mıyız?

    Nazım Hesapların Kullanımı

    623
    0

    Şirketimizde fatura kesildiği gün bankaya para geliyor aynı gün içinde oluyor. Bu faturaları 600 /391/ 102 olarak işleyebilir miyiz? Çok fatura kesiliyor faturalara cari açmak uzun süre zamanınızı alıyor. Direkt banka 102 olarak kayıt etsek ilerde incelmede bir sorun yaşar mıyız?

    TDHP da “cari” diye bir hesap tanımlaması yok.

    120 ALICILAR HESABI ve 320 SATICILAR HESABI. 

    Satışlarda 120, Alışlarda ise; 320 hesap kullanılması gerekir.

    Aynı gün içinde satış bedeli Bankalar (102) hesaba gelmesi koşulu ile 120 (alıcılar) hesap kullanılması zorunlu olmaz.

    Müşterim yeni bir muhasebe programı aldı. Programda tekdüzen hesap planında ana hesaplar küçük harflerle tanımlanmış/yazılmış alt hesaplar ise büyük harflerle tanımlanmış. Bunun bir sakıncası var mıdır?

    Bir sakınca olmaz.

    Satışlarımızdan dolayı meydana gelebilecek alacaklarımıza karşılık almış olduğumuz teminat mektupları hangi hesaplarda muhasebeleştirmelidir?

    Teminat mektupları Nazım Hesaplarda takip edilir.

    Nazım Hesaplara yapılan kayıtların, Yevmiye, Kebir Defterine (e-DEFTER/Kağıt Defter) yazılması gerekir mi? Nazım Hesap kayıtları Defterde olması zorunluluk ise ilgili Mevzuat bilgilerini paylaşabilir misiniz?

    Nazım hesaplar TDHP kullanılmış ise elbette kağıt ortamında yazdırılır. Yıl içinde yevmiye maddesi olarak kayıt yapılan işlemlerin iptal olmayacağına göre Defterin bütünü yazdırılır. Ayıklama yapılamaz. Yevmiye numarası bozulur. Mevzuat bilgisi TDHP’nin işleyiş sisteminin bütünüdür.

    NAZIM HESAPLAR VE MUHASEBELEŞTİRİLMESİ

    Tekdüzen Hesap Planı işleyişine dair açıklamlar için tıklayın


    Kaynak: İsmmmo
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikŞubat ayında tasfiyeye giren bir şirket geçici vergi beyannamesi vermeli midir?
    Sonraki İçerikTam kapanma döneminde nakdi ücret ve KÇÖ almayan personellerin eksin gün bildirim kodu ne olmalıdır?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz