Ana Sayfa Hukuk Bağış Gibi Yapılan Daire Satışlarının Geçerliliği Var Mıdır?

    Bağış Gibi Yapılan Daire Satışlarının Geçerliliği Var Mıdır?

    1638
    0

    Anne ve babaların evlatlarına mal bırakabilmelerinin hukuki olarak iki yolu vardır. Biri satış yaparak malı vermek diğeri ise bağış yaparak malı vermektir.

    Örneğin; bir baba veya anne yedi katlı bir binadaki evlerden birini başka birine satarak, o kişi de evi aldığı kişilerin çocuğuna satmıştır. Diğer kalan daireler için anne veya baba evi satın alan çocuğuna noterden diğer kalan dairelerden pay istememesi için evrak imzalatmışlar.

    Yapılan bu örnekteki işleme bağış olarak bakıldığında anne veya babaların ölümlerinden sonra diğer evlatların saklı paylarını talep edebilirler. Satış yapılması halinde gerçekte satış yapılıp yapılmadığı konusu incelenebilir.  Aile dışında birine satış yapılıp daha sonra çocuklardan birine satış yapılması dolaylı bir yöntemin seçildiğini göstermektedir.  Fakat bu gerçek satış da olabilir. Gerçek satış yapılması halinde satış bedelinin satan kişinin banka hesabına yatırılması gerekir.

    Noterde düzenlenen miras dışı işlem vasiyetname özelliği taşıyabilir. Ancak çocukların her zaman mirasta saklı payı vardır. Daireyi alan çocuğun noterde düzenlenen belge nedeniyle mirastan hisse talep edemez.

    Mirası bırakan kişi, miras paylarını yaşarken çocuklarına terk edebilir yani kimlere ne kadar miras bıraktığını açıkça payını verebilir. Bu yapılan işlem sonrası pay alan çocuk (mirasçı), artık terekeden (mirastan) pay talep edemez.

    Yasal Uyarı: Bu yazıdaki bilgiler sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen bilgilerden yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgilerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.

    Önceki İçerikİşçilerden Fazla Mesai Yapmaları İçin Her Yıl Onay Almayı Unutmayın!
    Sonraki İçerikKurumların Adi Ortaklıklardan Elde Ettikleri Kazançlar Ne Şekilde Değerlendirilir?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz